Hitler, Normal Bir Tren Vagonunun Ortalama 4 Katı Büyüklüğünde Olan Bu Devasa Treni Neden Yaptırdı?

Breitspurbahn adını "geniş hatlı demiryolu" kavramından almaktadır. Bu devasa tren sisteminin geliştirilmesi ise başta yalnızca toplumun ve devletlerin gelişmesi için atılmış bir adımdı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında tek ulaşım ve taşıma aracı demiryolu hatlarıydı. Kamyonlar ya da uçaklar da olmasına rağmen bu dönemin teknolojileri tren sisteminin iyileştirilmesine olanak tanıyordu. Bu nedenle insanlar trenden aldıkları kadar bir uçaktan verim alamıyordu.

Bu nedenle Hitler Almanya'da iktidar olduğunda ilk iş demiryollarının modernleştirilmesi için kolları sıvadı.

Demiryollarının iyileştirilmesi için yapılan bilinen birkaç yol vardır:

  • Tren sayısını arttırarak demiryolunu güçlendirmek. Yani saatte 3 tren yolculuk ediyorsa, bunu 10'a çıkarmak.

  • Dingil yükünü arttırmaktır. Vagonun taşıma kapasitesini güçlendirerek daha ağır yük taşımasına olanak sağlamak.

  • Debriyaj mekanizmasını yükselterek trenin kapasitesini arttırmak. Yani tren daha önce 20 vagon ile hareket ediyorsa, 50 adet vagon çekebilmesini sağlamak gibi...

Ancak Alman hükümeti bunlardan hiçbirini tercih etmedi. Bunun yerine trenin boyutunu yükselttiler.

Treni daha büyük ve daha yüksek şekilde tasarlayan Almanlar, bunun treni daha hızlı yapacağına inanıyorlardı.

Tarihte en güçlü tank ya da en ağır silahın sahibi olan Almanlar için büyük bir tren yapmak da benzer bir şeydi.

Böylece Breitspurbahn, adını verdikleri tren projesini hazırladılar. Bu tren tamı tamına 3 bin milimetre genişliğindeydi. Ve en geniş hatlı demiryolu taşıtı olarak tarihe geçti.

Avrupa demiryollarının genişliği bin 435 milimetredir.

Ancak bu proje askerler ve siyasiler tarafından oldukça zor bir şey olarak görüldü. Her ne kadar projenin görkemi ile hayranlık duysalar da bu trenin kullanılması için yeni kavşaklar ve yeni demiryolları inşa edilmeliydi.

Bu nedenle işçiler Hitler'i projeden vazgeçirmek için uğraşsalar da onun için artık geri dönüş yoktu!

Böylece yeni demiryolları kurulmasına ve yeni demiryolu hatlarının belirlenmesine karar verildi. Projeye yatırım yapmaları için otomotiv üreticileri ve büyük endüstriyel fabrikalar ile anlaşmalar yapıldı.

1942 yılında proje için yapılması planlanan demiryolu hattının çizimleri ortaya çıktı. Buna göre Hamburg, Berlin, Nuremberg, Munich ve Avusturya Linz'i birbirine bağlaması bekleniyordu.

Dahası da vardı! Siyasi stratejilere göre Almanya Doğu'ya ve Batı'ya doğru genişleyecekti. Böylece demiryolu hattı projesinde Kiev, Paris ve İstanbul'a yeni hatlar kurulacaktı.

1941 yılı Almanya ve Hitler iktidarı için çok iyi geçen bir yıldı. Hitler zafere çok yakın hissediyordu. Tam da bu nedenle demiryolu hattını Amerika ve Kanada'ya kadar genişletme planları yaptı.

Breitspurbahn, büyük bir siyasi proje olmasının yanı sıra mühendislik bakımından da önemliydi. Vagonların içi oldukça genişti. Tren vagonlarına yüzme havuzları, okuma salonları ve sinemalar yapıldı.

Bu devasa vagonların genişliği 8, uzunluğu 42 ve yüksekliği 7,5 metreydi. Bu demek oluyor ki trenin bir vagonu iki katlı bir evden yüksekti.

Aynı zamanda trenin kendi uzunluğu 200 metreye ulaşıyordu. Taşıyabileceği insan sayısı ise mürettebat ve görevlileri çıkarırsak 4 bin kişiyi alabiliyordu.

Birinci sınıf vagonlar değerli taşlarla döşenmişti, tıpkı bir sarayı andırıyordu. Bir vagonda tam 12 tuvalet bulunuyordu.

Bu lüks içerisine kurulu trende mini uyuma vagonları ve mutfakta bulunuyordu. Gardırop, duş alma yerleri, yemek odası ve lokantalar... Hepsi bu devasa trenin içindeydi.

Bagaj kısmına ise 8 araba sığabiliyordu.

Deniz ve nehir gemilerini, hatta tahıl taşımak için özel bölümler bulunuyordu. Ayrıca doğudan gelen işçiler için de ayrı bir bölme hazırlanmıştı.

Trenin güvenliği konusunda ise özel önlemler alınmıştı. Trende cephanelikler ve trenin üstünde 20 mm bir uçak savar silahları vardı.

Dönemin lokomotifleri bu ağırlıkları kaldıracak güçte değildi.

Bu nedenle Breitspurbahn'a özel bir lokomotif geliştirmeye başlandı. Almanlar bir yıl içerisinde dev buharlı lokomotifler, dev buharlı lokomotifler ve dizel yüklü taşıtlar geliştirdi. Hatta elektrik ile çalışan trenler dahi geliştirdiler.

2020 yılına kadar yapılan en iyi model elektrikli lokomotif sadece 10 bin kilovata kadar çıkabiliyorken, onların en güçlü lokomotifleri saatte 250 km hıza çıkabilen güçteydi.

Ancak tasarımcılar iki katlı bir ev büyüklüğündeki bu trenin saatte 250 km hızla hareket ettiğinde hava akımına karşı güçlü bir direnç olacağını söylediler.

Bu nedenle lokomotife aerodinamik bir şekil vermeye karar verdiler. 3 km bir fren mesafesi olan trenin aynı zamanda fren sistemi de iyileştirilmeliydi.

Acil frenleme ile bu 1,5 km'ye düşürüldü ancak yetersizdi.

Acil durumların önlenmesi için makineye bildirim verebilecek bir modern sinyalizasyon özelliği yerleştirildi.

Aynı zamanda mühendisler aydınlatma, havalandırma ve ısıtma sistemini de geliştirdiler.

Tüm bu gelişmeler treni daha iyi yapmış ancak yol performansını bozmuştu. Tren giderken adeta yol altında dağılıyordu. Bu nedenle demiryolunda kullanılan toprak dahi değiştirildi.

Diğer yandan çok fazla enerji harcayan tren için özel elektrik güçleri hazırlandı. Bu sistem şu an modern metrolarda kullanılan bir elektrik sistemiydi.

Breitspurbahn için her şey sıfırdan hazırlandı. Hitler, tren istasyonunun mimarilerini bile özenle seçti. 1945 yılı Mart ayında başlaması beklenen tren seferlerinden 2 ay sonra Hitler'in iktidarı son buldu.

Böylece geriye büyük devasa tren projesinden maketler ve yazılı planlamalar kaldı.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Uzayda Görünmez Duvarlar Olabilir mi? Bilim İnsanlarından Kafaları Karıştıracak Yeni Araştırma
Atatürk'ün Günlüklerinden Geliyoruz: Büyük Önder Geçmişte Mayıs'ın Üçüncü Haftasında Ne Yapmıştı?
İnsanlık Tarihinin Kara Lekesi: İsveç Hükumetinin Engelli Bireyler Üzerine Yaptığı 'Çürük Diş' Deneyi
Hayata Farklı Bir Pencereden Bakmanızı Sağlayarak Gözünüzü Açacak Olan Eski 10 Japon Atasözü

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
YORUMLAR
18.05.2022

Bunları okuyunca aklıma Çamlıca Camisi, kullananı olmayan ama yapılan köprüler, yollar, yolcuları olmayan hava alanları geldi nedense. Hepsi bu tren gibi kocaman, görkemli ama kullanılmı çok düşük kaldı.

18.05.2022

e bu bildiğimiz snowpiercer. izleyin tavsiye ederim

18.05.2022

içerik güzel ama yazı anlatım bozukluklarıyla dolu.. kontrol eden yok herhalde yazık bir de para alıyordunuz degil mi içerik başına

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ