Hitit Güneşi, Ankara Kedisi ve Bozkurt Amblemleriyle Türkiye'nin Ürettiği İlk ve Son Viski: Ankara Viskisi

Merhabalar. Bu yazıda Türkiye'nin ilk ve son üretilen yerli viskisi, Ankara Viskisi'nin 50 yıllık tarihini anlattım. 1960'larda başlayan bu öykünün 2000'lere kadar nasıl uzandığını bu yazıda okuyabilirsiniz.

İyi okumalar dilerim.

Ankara Viskisi; üretimi 1960'larda başlayıp 2009'da son bulan ve Türkiye'nin ilk ve son tekel viskisidir. Peki neden üretildi ve sonra neden üretimi bırakıldı? Gelin hep birlikte okuyalım.

Türkiye, o yıllarda dışa kapalı ve kendine yeten bir ekonomi siyaseti izlemektedir. Politikacılar da hem yerli malı üretimini desteklemek hem de alkollü içeceklerin ithali sonucu dövizin ülke dışına çıkmasını engellemek istemiştir.

Bu amaçla yerli bir viski üretilmesi kararlaştırılmıştır. 1963 yılında dönemin hükümeti, Prof. Dr. Turgut Yazıcıoğlu'nu görevlendirmiş ve Tekel'in Ankara'daki bira fabrikasının içinde viski üretilmesi için bir özel bir ekip oluşturmuştur.

Yılda 200.000 litre olarak belirlenen üretim hacmiyle ilk Türk viskisinin imalat ve markalaşma süreci resmi olarak başlamıştır. Üretim için Gaziantep'te özel bakır imbikler yaptırılmış, Fransa'dan meşe fıçılar getirilmiş ve Türk ustalara da fıçı yapımı için ekipman verilmiştir.

Böylece ilk viskilerin yapımına 1957'de başlanmıştır. Özel fıçılarda üretilen bu viskiler, 6 yıl dinlendirilmiş ve 1963'te İskoçya'dan viski tadım uzmanları getirilmiştir. Uzmanlar da raporlarında Ankara viskisini Avrupa viskileri arasında ortalama bir yerde olarak tanımlamıştır.

Ankara Viskisi'nin ana maddesi tahıl ve pirinçtir. İskoç ve Amerikan usulleri benimsenerek viskinin olgunlaşması için meşe fıçılar tercih edilmiş ve olgunlaşma süresi ise 5 yıl olarak belirlenmiştir. 50 yılı aşkın bir süre boyunca piyasaya sürülen Ankara Viskisi'nin çeşitli boyut ve tiplerde şişesi vardır.

Şişe tasarımı ve amblemi sık sık değişime uğramıştır. Yıllar içinde farklı dönemlerde Hitit Güneş Kursu'nu, Türklerin ulusal sembolü olarak kabul edilen Bozkurt motifini ve şehrin yerli kedi ırkı olup dünyaca tanınan Ankara kedisini marka logosu olarak kullanmıştır.

Ankara Viskisi içilirken burunda kuru üzüm ve erik kokuları, damakta sert ve acı bir baharat tadı hissedilmekte ve içimi de kısa sürmektedir.

1980'li yıllarda Türkiye açık ekonomi politikasına geçiş yaptığında ülkede ithal alkollü içeceklerin satışı serbest kalmıştır. Pek çok yabancı viski markası piyasaya giriş yaptığı için Ankara Viskisi onlarla rekabet edememiş ve popülerliği azalmıştır.

2004 yılında ise Ankara Viskisi'nin üretim hakları başka şirkete geçmiş, üretim devam ettiyse de markayı yabancı bir alkol üreticisi satın almıştır. Yabancı yatırımcı da Ankara Viskisi'nin üretimine son vermiştir.

Böylece Türkiye'nin ilk ve yerli viskisi olan Ankara Viskisi'nin 50 yıllık üretimi de son bulmuştur. Türkiye'nin ekonomik ve siyasi değişimlerinden etkilendiğini görmek üzücü. Peki aranızda Ankara Viskisi'ni tadan var mı? Varsa yorumlarınızı bekliyorum.

Bunlar da İlgini Çekebilir

1890 Yılında Bomonti'de Üretilen ve Türkiye'nin İlk Birası Olan Asırların Lezzeti Tekel Birası'nın Hikayesi
Sıkça Amerikan Salatasıyla Karıştırılan Rus Salatasının Tarihini Anlatıyoruz!
Şerefe, Cheers, Prost! Kadeh Kaldırırken Dünya Ne Söylüyor? Bizim Söylediğimiz Şerefe Sözü Ne Anlama Geliyor?

Popüler İçerikler

Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
Münevver Karabulut'u Vahşice Öldüren Cem Garipoğlu'nun İntiharının Öncesindeki Son Görüntüleri Ortaya Çıktı
YORUMLAR

Ben kullandım gayet iyiydi fiyatına uygundu

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ