Hisse Senedi Nasıl Alınır? Borsada İşlem Nasıl Yapılır?

Yılbaşından bu yana enflasyonla alım gücü eriyen vatandaş alternatif gelir kanallarına yönelirken Borsa İstanbul'daki yükseliş ağızdan ağıza yayılıyor. Herkesin merak konusu olan hisse senetlerindeki kazançlar ve borsadaki yükseliş bir yandan gündelik siyasetin de çekişmesi konusu oldu. Haliyle birkaç bin lirası olan mevduat, dolar ve altında fırsat göremeyince parası erimesin diye Borsa'ya koşuyor. BİST 100 endeksinde de rekorlar birbiri ardına geldikçe kazanç söylemleri havalarda uçuşuyor. Herkes Google'a yazıyor; 'hisse hesabı nasıl açılır?', 'hisse işlemi nasıl yapılır?', 'hisse senedi nasıl alınır?' derken, hesabı açan da 'hangi hisse kazandırır?' peşine düşüyor. Gelin o zaman birlikte bakalım 👇

Hisse Senedi Hesabı Nasıl Açılır?

Öncelikle hisse senedi işlemi yapmak için bankalardaki hesaplara ek olarak ya da aracı kurumlarda bir 'yatırım hesabı' oluşturmanız gerekmektedir. Bazı kurumların bu konuda asgari bir sınırı bulunurken, çoğu kurumda online işlem yapanlar için böyle bir alt eşik bulunmamaktadır.

Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Açılan yatırım hesabında hisse işlemlerinden 'alış' yaparak Borsa İstanbul'da işlem gören hisselerden dilediğinizi, paranızın limiti yettiğince alabilirsiniz. 

Hisse senedi fiyatına göre lot/adet belirterek, hesabınızdaki tutar limitince yapacağınız işlemde sistem size o an Borsa'da geçerli fiyatından alım imkanı sağlar. 

Sonrasında da satmak istediğinizde de 'satış' kısmını kullanabilirsiniz. 

Dilerseniz, hesabı açtığınız kurum, bu hizmeti veriyorsa dönem dönem halka arzı duyurulan şirketlerin hisselerinden de alabilirsiniz.

Hisse Senedi Kazandırır mı?

Hisse senetleri sadece yükseliş yönünde hareket etmezler. Bu yüzden kar etmek olduğu kadar zarar etme olasılığı da bulunan işlemlerdir. BİST endekslerindeki yükseliş ya da düşüşler de genel bir ağırlık hesaplaması olduğunda bire bir hisse senedindeki düşüş ya da yükselişi ya da oranlarını yansıtmaz.

Hisse Senedi İşlemi Uzmanlık Gerektirir mi?

Hisse işlemlerinde hesabınızın bulunduğu yatırım kurumlarındaki uzmanların görüşlerine başvurabilirsiniz. Yatırım kurumlarının 'araştırma' departmanları günlük, haftalık, aylık bültenler, öneriler gibi periyodik yayınlar çıkarır. Bu yayınlarda hem genel ekonomik durum hem de hisse bazında değerlendirmeler bulunmaktadır. 

İnternet üzerinden birçoğuna erişebilirsiniz. Bu konuda güvenilir yayınlar yapan medya kurumlarını takip edebilirsiniz. Sosyal medyada son dönemde artan şekilde uzman olduğunu iddia eden, belli hisseler öneren, ücretli gruplarda öneriler veren hesaplardan ise uzak durmanız tavsiye edilmektedir.

Sermaye Piyasası Kurumu'nun 'Yasal Uyarısı'nı da Kesinlikle Unutmayınız!

Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. __Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. 

Yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
YORUMLAR
25.11.2022

uzun vade yatırımcı iseniz bulaşın aksi durumda uzak durun .. yatırdığınız parayada ihtiyacınız olmasın örn. : ( 2016- Thyao 5,50 TL) ( Thyao -2022 114,00 TL. ) varın hesabı siz yapın. sağlam kaybeden arkadaşınız konuşuyor. vioptan uzak durun mesela :D:D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ