Hisse Senedi Almayı Düşünen Yatırımcıların Köşe Bucak Kaçınması Gereken Doğru Bilinen Yanlışlar

Hisse senedi satın alırken birçok yatırımcı önüne geçilebilecek hatalar yüzünden para kaybederler...

Bunun nedenleri arasında yatırımcıların hisseler hakkında yeterli bilgisi olmaması veya duygularıyla hareket etmeleri sayılabilir. Haydi gelin hisse senedi alınırken sıklıkla yapılan hatalara birlikte bakalım...

1. Konu hakkındaki temel bilgileriniz eksik olabilir.

Belirli temel bilgiler hisse senedi satın almadan önce öğrenilmelidir. Bu konuda yapılan en basit hatalardan biri önceden bilgi sahibi olunmadan hisse senedi alım-satımına başlanmasıdır. Temel bilgileri eksik olan kişiler borsada oldukça ciddi meblağlar kaybetme riskiyle karşılaşabilirler. Deneyimsiz yatırımcılar hisse senetleri için oldukça yüksek ücretler ödemeye meyillidirler çünkü önemli anahtar rakamları bilmezler ya da hisseleri yanlış zamanda alıp satarlar.

Bu yüzden yatırıma yeni başlayanların hisse senedi almaya başlamadan önce hisse senedi piyasası ile ilgili bilgi edinmelidirler.

Hisse senedi piyasasının nasıl işlediğini, hisse senedi fiyatlarının nasıl geliştiğini ve nasıl hisse senedi portföyü oluşturacaklarını öğrenmeleri gerekir. Ayrıca komisyoncunun, kâr payının ne olduğunu bilmedirler. Hisse senedi piyasası aynı zamanda finansla ilgili bilgi de gerektirir. Hisse senetleri hakkında bilgisi olmadan bu alana girenler birçok zorlukla karşılaşabilir.

2. Kısa vadeli yatırım yapmamalısınız.

İktisat profesörleri Andreas Hackethal ve Steffen Meyer'ın 'Finanztest' isimli dergi için yaptıkları araştırmada yatırımcıların 2005 ve 2015 yılları arasında büyük hisse senedi piyasası kârlarını kaçırdıklarını göstermektedir. Araştırmada 40 bin doğrudan banka müşterisinin hisse portföyleri incelenmiştir.  Ortalama% 3.1'lik getiri ile bu yatırımcılar pazarın yıllık % 8.7'lik büyüme oranının oldukça altında kalmıştır. Bunun nedeni hisse senetleri hakkında bilgi eksikliğinden çok kısa vadeli ticaret ve gelecekteki hisse hareketleri düşünülmeden yapılan yatırımlardan kaynaklanmaktadır.

Yatırımcılar genellikle hisse senedi fiyatları düştüğünde bile şirket hisse senetlerini ellerinde tutmayabilirler.

Aynı zamanda hisse senedinin fiyatının artması durumunda hisselerini fazla erken satmaya meyillidirler. İki durumda da değerli olanakları kaçırmış olurlar. Bunun yerine yatırımcılar orta veya uzun vadeli yatırım stratejilerini kullanmalı ve kısa zamanlı piyasa değişikliklerinde bile bu stratejiyi devam ettirmelidir.

3. Tüm riskleri düşünmeniz gerekmektedir.

Tüm riskleri düşünmek ve çeşitlendirmek hisse alanında başarının temellerinden biridir. Yatırımcılar için bunun anlamı çeşitli hisse senetlerine yatırım yaparak tek hisse senedine yatırımdan daha iyi bir yol olmasıdır. Böylece farklı sektörlerden hisse senetlerine yatırım yaparken bir portföydeki riskler azaltılmış olur. Bir sektördeki hisse senetleri değer kaybettiğinde tüm portföy değerini kaybetmemiş olur.

Bu duruma rağmen çoğu yatırımcı bu basit kuralı yeterince uygulamazlar.

Bunun nedeni portföylerinde çok fazla kişisel hisseleri bulunmasıdır. 'Finanztest' için yapılan araştırma doğrudan banka müşterilerinden yalnızca ortalama 12 kişisel hisse senedine sahip olduğunu ve bunun risklerden kaçınmak için çok az olduğunu göstermiştir. Borsa yatırım fonları portföy riskini daha geniş bir alana yaymak için kullanışlı olabilir.

4. Krediyle hisse senedi satın almamalısınız.

Kredi ile hisse senedi satın alma yöntemini hisse senedi piyasasındaki profesyoneller uygulamaktadır. Genellikle yatırımcılar hisse senedi alımı için bir bankadan ya da komisyoncudan para ödünç alırlar. Hisse senedi fiyatı arttıktan sonra hisse senedini satarak borçlarını öder ve kalan parayı kâr olarak alırlar. Fakat hisse senedi fiyatları yükselmek yerine düşse de banka ve komisyoncu paralarının ödenmesini bekleyecektir.

Kredi ile alınan hisse senetleri ilk yapılan yatırımdan daha yüksek meblağlarda zarara neden olabilmektedir.

Bazı yeni yatırımcılar hisse senedi satın alırken parayı bankadan almaktansa ailelerinden ve arkadaşlarından almayı tercih ederler. Yatırım başarısız olursa aile ve arkadaşlarıyla olan ilişkileri de zarar görebilir. Bu yüzden yatırımcılar kredi ile hisse senedi almaktan uzak durmalıdır. Bu yöntemin riski oldukça yüksektir.

5. Her tavsiyeyi araştırmadan uygulamamalısınız.

Hisse senedi alırken deneyimsiz yatırımcılar borsa uzmanı olduğunu düşündükleri kişilerin verdikleri tüm tavsiyeleri uygulama eğilimindedirler. Fakat zaten herkesin konuştuğu tavsiyelerin fazla değeri bulunmamaktadır.

Sadece dot com balonu, 3-D yazıcı veya blok zinciri gibi son zamanlarda popüler olan alanları değil daha geniş alanları düşünmelisiniz.

Bu teknolojiler çığır açan teknolojiler olsa da yatırımcılar bu alanlarda oldukça fazla para kaybetmişlerdir. Bu teknolojilerin değerleneceğini önceden fark eden yatırımcılarsa yüksek meblağlar kazanmışlardır. Yani her tavsiyeyi dikkatle değerlendirmeli ve kendi yararınıza olabilecek tavsiyeleri uygulamalısınız.

6. Hisse senetlerinin stop limitini belirlemeyi unutmamalısınız.

Hisse senedi alıcılarının hisse fiyatları düştüğünde bile sakin kalmaları gerekse de kayıpları hiçbir şey yapmadan kabul etmemelidirler. Öncelikle bir hisse senedini daha fazla elinizde tutmak istemediğinizde daha düşük bir fiyat eşiği belirlemelisiniz. Hisse senedi alıcıları bu nedenle hisse portföylerine stop limiti koyarlar. Eğer fiyat daha önce belirlenmiş olan sabit fiyatın altına düşerse ve eğer komisyoncu alıcı bulursa menkul kıymetler otomatik olarak satılır. Bu yatırımcıların fiyatlardaki büyük düşüşlerden korunmalarını sağlar. Eğer hisse senetleri yükselirse de stop limiti arttırılmalıdır.

7. Stratejiniz olmadan alım-satım yapmamalısınız.

Bir yatırımcı olarak duygularınızın hisse alım-satımında sizi yönlendirmesine izin vermemelisiniz. Korku ya da mutluluk sizi yanlış yönlendirebilir. İktisat profesörleri  Andreas Hackethal ve Steffen Meyer araştırmaları sonucunda bir yatırımcının hisse senedi portföyünün yılda ortalama çeyreğini değiştirdiğini görmüşlerdir. Aşırı hevesli yatırımcılar ise portföylerini yılda iki kez değiştirir ve bu nedenle hisselerden düşük kazanç sağlarlar.

Sadece komisyoncular için harcanan ücret alım-satım maliyeti kazancını %1 oranında düşürmektedir.

Oldukça aktif çalışan yatırımcılar içinse bu oran %3'e kadar çıkabilmektedir. Bu durumdan kaçınmak için alım-satım yaparken belirli bir stratejiye ihtiyacınız olacaktır. Hisse senedi alımı için iki temel yatırım stratejisi vardır. Bunlar değer yatırımı ve çeşitlendirmedir. Yatırımcıların tercih ettikleri yatırım alanlarına ve kendilerine göre risk alma tercihlerinde bir strateji geliştirmeleri gerekmektedir. Örnek olarak yüksek kârlı hisse senetleriyle mi yoksa çeşitlendirilmiş hisse senetleriyle mi ilgilendiğinize karar vermeniz gerekmektedir. 

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.👇

Sonra Duymadık Demeyin! 'Boğa Piyasası' Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şeyi Adım Adım Anlatıyoruz
Bakmadan Geçmeyin! Mülakatlara Gitmeden Önce Kesinlikle İzlemeniz Gereken 15 TEDx Konuşması
Borsaya Atılmak İsteyenlerin Mutlaka Tanıması Gereken Dünyanın Gelmiş Geçmiş En Başarılı Yatırımcıları

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
30.11.2020

Dünyaya hiç bir katkısı olmayan paradan para kazanan, kazandığı para ile de yatırımcıyı fonlamayan gereksizler. Bu düzen yıkılsın.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ