Hipotiroidi Nedir? Hipotiroidi Belirtileri ve Tedavisi…

Kadınlarda, farklı tiroid problemleri yaşayanlarda ve 50 yaşın üzerindeki kişilerde daha yaygın görülen hipotiroidi nedir? Hipotiroidi belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Hashimoto hastalığı gibi otoimmün hastalık, tiroidin cerrahi olarak çıkarılması ve radyasyon tedavisi, tiroid fonksiyonunu etkileyen bazı ilaçların kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkan hipotirodi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik… Hipotiroidi nedir? Hipotiroidi belirtileri ve tedavisi…

Hipotiroidi Nedir?

Hipotiroidizm, tiroid bezinşin yetersiz çalışmasıdır. Hipotiroidizm, tiroid bezinin vücudun normal çalışmasını sağlayacak kadar tiroid hormonu üretemediği anlamına gelir. Kanda çok az tiroid hormonu varsa, insanlar hipotiroiddir. Yaygın nedenler, Hashimoto hastalığı gibi otoimmün hastalık, tiroidin cerrahi olarak çıkarılması ve radyasyon tedavisidir.

TİROİD BEZİ NEDİR?

Tiroid bezi, normalde boynun ön alt kısmında bulunan kelebek şeklindeki bir endokrin bezidir. Tiroidin görevi, kana salgılanan ve daha sonra vücuttaki her dokuya taşınan tiroid hormonlarını yapmaktır. Tiroid hormonu vücudun enerji kullanmasına, sıcak kalmasına ve beynin, kalbin, kasların ve diğer organların olması gerektiği gibi çalışmasını sağlar.

Hipotiroidi Belirtileri

Tiroid hormonları çoklu organ sistemlerini etkiler, bu nedenle hipotiroidi belirtileri çok çeşitlidir.

Tiroid bezi, triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) olmak üzere iki tiroid hormonu üretir. Bunlar metabolizmayı düzenler ve ayrıca aşağıdaki işlevleri de etkiler:

– Beyin gelişimi

– Nefes

– Kalp ve sinir sistemi fonksiyonları

– Vücut ısısı

– Kas gücü

– Cilt kuruluğu

– Adet döngüleri

– Vücut ağırlığı

– Kolesterol seviyeleri

Hipotiroidi belirtilerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

– Yorgunluk

– Soğuğa karşı artan hassasiyet

– Kabızlık

– Kuru cilt

– Kilo almak

– Şişmiş el, yüz ve ayaklar

– Ses kısıklığı

– Kas güçsüzlüğü

– Yüksek kolesterol seviyesi

– Uykusuzluk

– Denge ve koordinasyon sorunları

– Libido kaybı

– Tekrarlayan idrar ve solunum yolu enfeksiyonları

– Anemi (kansızlık)

– Kas ağrıları, hassasiyet ve sertlik

– Eklemlerinizde ağrı, sertlik veya şişlik

– Normal dönemlerden daha ağır adet görmek

– Saçlarda seyrekleşme

– İnce, kırılgan saç veya tırnaklar

– Kalp ritminde yavaşlama

Depresyon

– Hafızada zayıflık

– Büyümüş tiroid bezi (guatr)

Hipotiroidi Nasıl Anlaşılır?

Tiroit bezi hormonlarının yeterli salgılanıp salgılanmadığını T3, T4 ve hipofiz bezi tarafından salgılanan TSH hormonu testi ile değerlendirilir. Tiroit bezine karşı üretilen antikorlar (AntiTiroglobülin, AntiTPO) ve tiroit ultrasonografisi de yardımcı tanı testleridir. Dünyada ve ülkemizde tarama testi olarak kullanılan TSH testinin anormal olması durumunda diğer yardımcı testlere başvurulur. TSH testiniz 3.90'dan fazla ise tiroit bezinizde bir problem olduğu düşünülebilir.

Hipotiroidi Tedavisi

Hipotiroidizm tedavi edilemez. Ancak hemen hemen her hastada hipotiroidizm tamamen kontrol altına alınabilir. T4 ve TSH seviyenizi normal seviyelere getirmek için kendi tiroidinizin artık yapamadığı hormon miktarını değiştirerek tedavi edilir. Dolayısıyla, tiroid beziniz düzgün çalışmasa bile, T4 replasmanı vücudunuzun tiroid hormon seviyelerini ve vücudunuzun işlevini geri kazandırabilir. Sentetik tiroksin hapları, tıpkı tiroid bezinin kendi ürettiği T4 gibi hormon içerir. Şiddetli miksödemi (hayatı tehdit eden hipotiroidizm) olanlar dışındaki tüm hipotiroid hastaları, hastaneye yatırılmak zorunda kalmadan ayakta tedavi edilebilir. Yalnızca sentetik bir T4 preparatı alarak tamamen normal hissetmeyen birkaç hasta için, T3 ilavesi faydalı olabilir.

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Yasa Dışı Bahis Reklamı Soruşturması Noktalandı: Galatasaray'a Takipsizlik