İnekler Hindistan’da sadece temel ihtiyaçları karşılamaz, aynı zamanda dini açıdan da büyük bir öneme sahiptir. Eski çağlardan beri Hintliler, ineklerden elde edilen süt, gübre ve idrar gibi ürünleri hem yiyecek hem de temizlik amacıyla kullanmışlardır.
Hindu kutsal metinlerinde ise süt ve süt ürünleri en değerli gıdalar arasında sayılır ve meditasyon sırasında sakinleşmeye yardımcı olduğu düşünülür. Ayrıca, Yajna ateş töreninde ghee yani sadeyağ inek sütünden elde edilip kullanılır, bu da inekleri kutsal kılan etkenlerden biridir.
Hindistan sokaklarında sıkça rastlayabileceğiniz inekler, hiç kimseye tehdit oluşturmaz ve sessizce dolaşır. Hindu inancında, inekler hoşgörü, sabır ve sakinliği simgeler. Bu özelliklerinden dolayı inekler iyiliğin ve Dharma’nın (doğal düzenin) temsilcisi olarak kabul edilir. Ayrıca, bir ineğin yavrularına duyduğu sevgi de takdir edilir.
Ganj Nehri kıyısındaki şehirlerde nüfus arttıkça, vejetaryen beslenmenin yiyecek bulma sorunlarını azalttığını fark ettiler. Şehirleşmeyle birlikte mezbahaların yarattığı çevre kirliliği büyük bir sorun haline gelmişti ancak et yememe geleneği bu kirliliği önlemeye yardımcı oldu.
Batı ülkelerinde köpek, kedi ve at eti yenmez, çünkü bu hayvanlar insanlarla yakın bir bağ kurar ve onları yemek, bir insanı öldürmek kadar korkunç kabul edilir. Benzer şekilde, birçok Hintli de inekleriyle özel bir bağ kurmuştur, bu yüzden onları bir besin kaynağı olarak görmek zordur.