Tek Bir Canlı Kalıntısının Bile Olmadığı Hindistan'da Dev Dinozorlara Ait 256 Fosil Yumurta Keşfedildi!

Çift sarılı bir titanozor omleti yapma fikri size nasıl geliyor?

İşin şakası bir yana devasa dinozorlar aslında günümüzdeki kuşlar gibi sırayla yumurta üretmiş olabilir. Bulunan fosilleşmiş yumurtalar bulunsa da ilginç olan kısım dinozor fosillerinin bulunamaması. Ayrıca yumurtadan çıkmış genç titanozor veya yavru fosilleri de yok.

Titanozor olarak adlandırılan yeni dinozor, 40 metre uzunluğu ve 20 metre yüksekliği ile aynı zamanda dünya üzerinde yürümüş olan en büyük hayvan.

Dinozorlar 65 milyon yıl önceki asteroit çarpışmasına kadar yeryüzünde büyük bir başarıyla yaşıyor ve hızla gelişerek çoğalıyordu. Titanozorların yeni keşfedilen en büyük üyesi de bunun bir kanıtı. İsimsiz dinozor 40 metrelik uzunluğu ile yaklaşık 60 metre boyundaki Boeing 747 yolcu uçaklarıyla aşık atacak cüssedeydi.

256 fosilleşmiş yumurta, orta Hindistan'ın Narmada Vadisi'nde sıkışmış olan Lamenta Formasyonu'ndaki 92 bölgede bulundu.

Hindistan'daki Delhi Üniversitesi'nden bir paleontolog olan Guntupalli Prasad, Gizmodo'ya gönderdiği bir e-postada, 'Teorik bir bakış açısından, bu alanın yalnızca yuvalama amaçlı olması ve yerleşim amaçlı olmaması mümkün olabilir. Tafonomik (koruma) bir bakış açısından, kemikler korunamadı veya derine gömüldü veya hala açığa çıkmadı ve henüz keşfedilmedi.' dedi.

Yumurta içinde yumurta bulunması bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Çalışma yazarı Dr Harsha Dhiman, IFLScience'a “En şaşırtıcı keşif, yumurta içinde bir yumurtanın gözlemlendiği ' ovum-in-ovo ' adlı patolojik bir yumurtaydı. Bu tür yumurtalar sürüngenlerden değil, sadece kuşlarda rapor edilmişti. Bu keşif, titanosaur sauropod dinozorlarının kuşlarda olduğu gibi sıralı bir şekilde yumurtlamış olabileceğini varsaymamıza yol açtı.” dedi.

Yumurtaların keşfi Narmada Vadisi'ndeki titanozor türünün geniş bir kuluçka merkezine işaret ediyor.

Burada yapılan keşifle birlikte dev dinozorların yuvalarını hangi koşullarda koruduğu ve nasıl üredikleri hakkında bilgi sahibi olunacak. Ayrıca birçok akademik makalenin üretilmesini de sağlayacak.

Dev dinozorların yumurtalarının tamamen korunmuş bir şekilde bulunması hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

İlginizi çekebilir👇🏻

Dinozorlar Bugün Hala Yaşıyor Olsaydı Nasıl Bir Dünya Düzeni Olurdu?
Dinozorları Meteor, Bizi Küresel Isınma! Tarih Boyunca Gerçekleşen Bu Felaketler Yaşayanların %90'ını Yok Etti

Popüler İçerikler

Babalık Davasıyla Uğraşan Uğur Dündar'ın Yıllar Önce Verdiği Bir Röportajda Söyledikleri Şoke Etti
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"