'Hindi' Esprilerine Son! Aralarında Türkiye'nin de Olduğu İsimleri Çeşitli Sebeplerden Değişen 7 Ülke

Ülkeler tarihleri ​​boyunca değişirler. Ama bir ülkenin adı? Bu da değişebilir. Bazı ülkelerin isimleri son yüzyılda, on yılda veya daha yakın zamanda değişti. Bu ülkelerin bir kısmı ise isim değişikliğini sadece uluslararası alanda yaptı. İşte isimleri değişen yedi ülke ve nedeni.👇

Turkey değil, Türkiye.

Şubat 2023'te ülkemizi vuran depremleri haber yapan uluslararası gazetelerde ülkemizin isminin eskisi gibi Turkey olarak değil, Türkiye olarak geçtiğini fark etmiş olabilirsiniz.  Bunun nedeni, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Haziran 2022'de Birleşmiş Milletler'den Türkiye'nin uluslararası alanda isminin Türkiye olarak değiştirilmesini talep etmesidir. Talep, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin 'kültür, medeniyet ve değerleri temsil ve ifade ettiğini' söyleyen bir kararnamesine dayanmakta.

Holland değil, the Netherlands.

Holland ve the Netherlands isimlerinin aynı olduğunu ve birbirinin yerine kullanabileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hollanda hükümeti, ülkenin imajını temizlemek için 2020 yılında 'Holland' ismine veda etti. Hollanda adı tüm ülkeyi temsil etmiyordu; Hollanda özellikle Lahey, Rotterdam ve Amsterdam'ı kapsayan bir bölgeye karşılık gelmekteydi. Uluslararası bir ortamda Holland yerine the Netherlands'ı kullanmanız daha doğru olur.

Makedonya Cumhuriyeti değil, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti.

Yunanistan ile sınır komşusu olan bu Avrupa ülkesi, 2004 yılında adını Makedonya Cumhuriyeti'nden Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'ne çevirmiştir. 1991 yılında Yugoslavya'nın dağılmasından sonra ülkenin bağımsızlığını kazanmasıyla adı değişse de, ülke başlangıçta Eski Yugoslavya olarak anılmıştı. Yunanistan kendi içerisinde Makedonya bölgesine sahip olduğu için bu ada itiraz etti. Böylece 2018'de Balkan ülkesi ve Yunanistan, iki ülke arasında yıllardır süren anlaşmazlıkları çözen ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti adı üzerinde anlaşan bir anlaşma imzaladı. Ülke artık Avrupa Birliği ve NATO'nun bir parçası olduğuna bakılırsa bu kararın ülke için yararlı olduğu kanıtlandı.

Esvatini değil, Esvatini Krallığı.

Küçük, karayla çevrili bir Güney Afrika ülkesi olan Esvatini, bağımsızlıklarının ellinci yıl dönemi olan 2018 yılında Esvatini Krallığı olarak değiştirdi.

 'Bağımsızlığa kavuşan Afrika ülkeleri, sömürgeleştirilmeden önceki eski adlarına geri döndüler. Yani bundan böyle ülke resmi olarak Esvatini Krallığı olarak bilinecek.'

-Kral III. Mswatti

Çek Cumhuriyeti değil, Çekya.

Çek Cumhuriyeti'nin adını Çekya olarak değiştirdiğini duymadıysanız, yalnız değilsiniz. Birleşmiş Milletler 2016 yılında isim değişikliğini kabul etse de hala çok iyi bilinmiyor. Hatta Başbakan Andrej Babiš, bir gazete ile yaptığı bir röportajda isim değişikliğinden haberdar bile değildi. Röportajda 'Bunu bilmiyordum. Bundan hiç hoşlanmadım' dedi. Aslında, Çekoslovakya'nın iki ayrı devlete ayrıldığı 1993'ten beri ülkenin birkaç adı var: Çek Cumhuriyeti ve Slovak Cumhuriyeti.

Kabo Verde değil, Kabo Verde Cumhuriyeti.

500.000 civarında nüfusa sahip, on adadan oluşan bu ülke; Batı Afrika kıyılarında bulunan ülkenin adı yeşil burun anlamında gelen cabo verde ifadesinden gelmektedir.  Zamanla, isim daha İngilizleştirilmiş Kape Verde oldu. Ancak 2013'te Genel Sekreter, Birleşmiş Milletler'e ülkenin adının Cabo Verde Cumhuriyeti'ne resmi olarak dönmesi için talepte bulundu. Ülke, hem Kabo Verde hem de Kabo Verde Cumhuriyeti adını kullanmakta.

Siam'dı, Tayland oldu!

1927'de Luang Phibunsongkhram (Phibun), Siam denilen yerde radikal Halk Partisi'ni kurdu. Çin kökenli olduğuna inanılan Siam adı, Portekizli sömürgeciler tarafından kullanılmaktaydı. Phibun, 1932'de Chakri kralına karşı bir darbeye öncülük etti ve batı tarzı bir demokrasi kurdu. Monarşi hayatta kaldı ancak 1938'de Phibun milliyetçi bir diktatör oldu ve ülkenin adını Tayland olarak değiştirdi. 1939'da Tayland anayasal bir monarşi oldu ve dünyadaki adını güncelledi.

Pers'ti, İran oldu!

Bir zamanlar Pers olarak bilinen yerin adı 21 Mart 1935'te İran olarak değiştirildi. Muhammed Rıza Şah Pehlevi, İngilizlerin düzenlediği bir darbeye başkanlık ettikten ve 1921'de Tahran'ı işgal ettikten sonra sonunda İran şahı olduktan sonra ülkenin ismini değiştirdi. Pehlevi, İran'ın modern dünyayı yakalamasını istediği için İran'ı yeniden geliştirmek istedi. Ülkeye yeni bir isim - İran - vermenin yararlı olacağını düşündü. Ama bu sadece bir isim değişikliği değildi. Rıza Şah Pehlevi, kadınlar için daha fazla hak, hem erkek hem de kızlar için zorunlu eğitim, ve hükümetin yeniden yapılanması dahil olmak üzere birçok reform başlattı;1936'da çarşafı da yasakladı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Muhtemelen Hiç Duymadığınız Unutulmaya Yüz Tutmuş 10 Avrupa Şehri
Dünyanın Dört Bir Yanındaki Ülkeleri Ziyaret Eden Turistlerin Uzun Süre Etkisinden Çıkamadığı Kültür Şokları
Ülkelerin Duyunca 'Ne Alaka?' Diyip Doğru Olduğuna İnanamayacağınız Birbirinden Şaşırtıcı Kuralları

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Fenerbahçe Taraftarının Ortak Noktada Buluştuğu Tek Çözüm: Ali Koç ve Yönetimin Değişmesi
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
YORUMLAR
20.04.2023

İran'ın adı kadim zamanlardan beri aynıydı. Şah Rıza zamanında verilen bir isim değildir. Batıda Persiya tabir ediliyordu. Ona bir müdahale olduysa bilemem

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ