Hillary Clinton ve Donald Trump Arasındaki İkinci Raund Çok 'Sert' Geçti

ABD'de Cumhuriyetçi Partili Başkan Adayı ve Demokrat rakibi Hillary Clinton arasındaki ikinci televizyon tartışmasında, Trump kadınlarla ilgili aşağılayıcı ve küfürlü sözler sarf ettiği videoyu 'soyunma odası sohbeti' diye tanımladı. Clinton ise tartışmanın Suriye ile ilgili bölümünde Kürtleri silahlandırmayı değerlendireceğini söyledi.

ABD'de başkanlık seçimlerine bir ay kala Demokratların adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçilerin adayı iş adamı Donald Trump'ı karşı karşıya getiren canlı yayın, son yılların en sert tartışmalarından birine sahne oldu.

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak 58. Başkanlık Seçimleri dolayısıyla Clinton ile Trump, Minnesota eyaletindeki Washington Üniversitesinde ikinci kez canlı yayında karşı karşıya geldi.

Tartışmanın ilk bölümüne, geçen cuma günü medyaya düşen ve Trump'ın 2005 yılında içinde kadınlarla ilgili 'müstehcen' ve 'kaba' ifadelerinin yer aldığı video damgasını vurdu. Clinton, rakibinin kadınlar ve farklı etnik kimliklere mensup insanlarla ilgili birçok kez benzer ifadeler kullandığını ve özür dilemediğini hatırlatarak Trump'ın 'alternatif bir evrende yaşadığını' ve onun 'ırkçı bir yalancı' olduğunu iddia etti.

Trump'tan Clinton'a Monika Lewinsky çıkışı

Buna karşılık Trump, sözlerinden dolayı bir kez daha özür dilerken, Clinton'a, eşi Bill Clinton'ın başkanlığı döneminde Beyaz Saray'da yaşanan 'Monika Lewinsky skandalı' ile yüklendi. Hillary Clinton, eşi hakkındaki bu sözlere yanıt vermedi.

El sıkışmadılar

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Adaylar, tartışmanın başlangıcında el sıkışmadı ve tartışma çok sert bir tonda geçti.

Trump: Başkan olursam Clinton'ı hapse attırırım

Trump, başkan olduğu takdirde Clinton'ın sızan elektronik postalarını incelemesi için bir savcı atayıp, Clinton'ı hapse attıracağını söyledi.

Bu arada Trump, tartışmadan bir saat kadar önce de, geçmişte eski Başkan Bill Clinton'ı cinsel tacizle suçlayan üç kadınla beraber Facebook canlı yayını yaptı.

Clinton: Suriye'de Kürtleri silahlandırmayı değerlendiririm

Suriye ve özellikle Halep'teki dramı önlemek için ne yapacakları şeklindeki soruya Clinton, daha önce olduğu gibi yine 'uçuşa yasak bölge' ve 'güvenli bölge' önerilerini tekrarlayarak cevap verdi.

Halep'teki saldırılardan en fazla Rusya'yı sorumlu tutan Clinton, 'Amerikan askerlerinin Suriye'de savaşmasına karşı' olduğunu vurguladı. Clinton, Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı savaşan Arap'ları ve Kürt'leri ABD'nin daha fazla silahlandırması gerektiği değerlendirmesini yaptı.

Aynı soruya Obama yönetiminin Suriye politikasını eleştirerek cevap veren Trump, Halep'le ilgili somut bir öneri getirmezken, 'Esed, Rusya ve İran IŞİD'e karşı savaşıyor. Bizim zayıf dış politikamız sayesinde şimdi üçü bize karşı bir araya geldi.' yorumunu yaptı.

Trump'ın, kendi başkan yardımcısı adayı Mike Pence'in Suriye ile ilgili bir sözü hakkında 'Buna kesinlikle katılmıyorum.' demesi dikkati çekti.

Tartışmanın diğer önemli başlıklarında;

  • Trump, vergi yasalarını iyi bildiği için 18 yıldır federal gelir vergisi ödemediğini söyledi.

  • Trump, adil bir muamele görmediği için gerekçesiyle birçok kez moderatörlerden şikâyetçi oldu.

  • Clinton Suriye'de ABD'nin kara güçleri kullanmasına destek vermeyeceğini söyledi.

  • Clinton yılda 250 bin dolardan az kazananların daha çok vergi ödemeyeceği ama fazla kazananların ödeyeceği sözü verdi.

  • Trump, taraftarlarına 'acınacak haldekiler' dediği için Clinton'ın kalbinde 'büyük bir nefret olduğunu' söyledi.

  • Trump Suriye'de güç kullanımı konusunda başkan yardımcısı adayı Mike Pence ile farklı düşündüğünü kabul etti.

  • Ancak Trump programın moderatörlerinden Martha Raddatz'ın askeri stratejisi konusundaki sorularını yanıtlamayı reddetti.

  • Adaylardan birbirleri hakkında olumlu bir şeyler söylemesi istendiğinde, Clinton Trump'ın çocuklarını, Trump ise Clinton'ın mücadele ruhunu övdü.

33 üst düzey Cumhuriyetçi siyasetçi Trump'a desteklerini geri çekti

Trump, 2005 yılına ait videodaki sözleri nedeniyle özür dilese de, kaydın ortaya çıkması ardından 33 üst düzey Cumhuriyetçi siyasetçi Trump'a desteklerini geri çekti.

Eski Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain ve eski dışişleri bakanı Condoleezza Rice Trump'a desteğini çeken isimler arasında yer alıyor.

McCain, 'Trump'ın bu sözlerinin, adaylığına koşullu destek sunmayı sürdürmeyi dahi imkânsız hale getirdiğini' söyledi.

Condoleezza Rice Rice ise, 'Yeter! Donald Trump başkan olmamalı. Adaylıktan çekilmeli' dedi.

2005 yılındaki kayıt Trump'ın konuk olarak katıldığı gittiği bir TV dizisi çekimlerinden önce alındı.

Kayıtta Trump, stüdyoya gitmeden önce bir otobüste program sunucusuyla sohbet ediyor.

Donald Trump Müstehcen İfadeler İçeren Videosu İçin Özür Dilemek Zorunda Kaldı

Otobüsü dışarıdan görüntüleyen kamera bu sırada otobüs içindeki konuşmaları da kaydediyor.

Bu sohbette kadınlar hakkında aşağılayıcı ve küfürlü ifadeler kullanılıyor.

BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
10.10.2016

İKİSİ DE AYNI BOKUN LACİVERTİ DEĞİL Mİ ? TRUMP MÜSLÜMAN DÜŞMANI-CLİNTON YPG SİLAHANDIRMA SEVDALISI! E KİM SEÇİLİRSE SEÇİLSİN İKİSİ DE KÖTÜ

10.10.2016

Sonuç ne olursa olsun olan bize olacak gibi

10.10.2016

Trump dahil tüm Amerika Clinton'u başkan yapmak için seferber olmuş gibi. insanlar neden bu iki aptala oy vermek zorunda olsun ki. bu tercihleri yapanlar kimler? oy verme işlemi kesinlikle bir SEÇME işlemi değildir. bir ONAYLAMA işlemidir. seçimler de basit GÜVEN RİTÜELLERİNDEN daha fazlası değildir. İnsanlara güç kendilerindeymiş yanılsamasını yaratmak için var tüm seçimler.

TÜM YORUMLARI OKU (16)