Hileye Doymuyorlar: Kırmızı Ette Yeni Hile!

Son birkaç gündür gündem gıda sektöründe yapılan hilelerle meşgul. Köftenin içinden domuz eti, adana kebabın içinden ise kalp çıktı. Gıda da yapılan hileler artık mide bulandırırken, Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, kırmızı et konusunda yurttaşı uyardı. Osman Yardımcı, 'Kamyonette ne olduğu belli olmayan eti satmaya çalışıyorlar. Eti kamyonet kasasında, gezerek ucuza satıyorlar' dedi ve '500-600 liradan düşük kıyma satılan yerlerden şüphelenilmeli' dedi.

Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 250 lira civarında olduğuna dikkat çeken Yardımcı, "Küçük esnafta hile ürün olmaz. Eti ucuz satan yerlerden, 500-600 liradan düşük kıyma satılan yerlerden şüphelenilmeli. Ucuz etin yahnisi yavan olur. Bize gelen eti 350 liraya aldığımızda 525 lira maliyeti var. Kıyma 550-600 lira, kuşbaşı 600-650 liraya satılıyor. Kasap bunu pahalı satamaz, denetçimiz halk" diye belirtti.

Kamyonet kasasında denetimsiz et satanlar hakkında harekete geçtiklerini söyleyen Osman Yardımcı, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de küçük kasap faturasız et alamaz. Danayı kendi kesse bile faturası ve sağlık raporu olmak zorunda. Karkas alsa mezbahadan rapor alıyor. Her ilde 'aracı' olarak adlandırılan kamyonette et satmaya çalışanlar var. Kamyonette sığır, dana eti, ne olduğu belli olmayan eti satmaya çalışıyorlar. Eti kamyonet kasasında, gezerek ucuza satıyorlar. Bizim esnafımız böyle durumdan haberdar olduğunda bildiriyor, şikayet edip, aracıyı yakalatıyoruz."

"Tek tırnaklı hayvan eti tespit edilen ürünlerde işletmecinin belki aldığı etten haberi yok'' diyen Osman Yardımcı, ''Eti, fiyatında güvenilir yerden alsın, maliyetine göre satsın. Vatandaşın sağlığı ucuz değil. Ucuza, ne olduğunu bilmeden mal alıp, ucuza mal etme gayretinin anlamı yok. Kasaplara, lokantalara, ucuz mal satmak isteyen aracılar ya da başkaları, kim varsa bize haber versinler. Onları şikayet ederiz. Ucuz satan yerden alınan etten şüphe duyulmalı" dedi.

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu ise hileli eti yiyen kişlerde görülebilecek rahatsızlıkları tek tek sıraladı.

"Tek tırnaklı etlerin tüketimi halk sağlığı açısından riskli'' diyen Ali Manavoğlu, şunları söyledi: ''At, eşek etinin karışımların içerisinde olması, bu hayvanların nerede, nasıl koşullarda kesildiği sorusunu akla getiriyor. Kayıtsız ve onaysız, merdiven altı olarak tabir ettiğimiz işletmelerde hijyenden yoksun uygulama söz konusu. Et ürünleri protein bakımından zengin olduğundan mikrobiyal anlamda ciddi mikoorganizma barındırma riski yüksek. Uygun olmayan koşullarda kesilip, dağıtılıyorsa ciddi hastalık riski var. Bu ürünlerde salmonella, escherichia coli, listeria, campylobacter bulunma ihtimali yüksek. Isıl işlemin uygun olmayan koşularda uygulanıp, etin tüketiminde kanlı ishal, karın ağrısı, kusma, bağışıklığı düşük bireylerde ölümle sonuçlanacak riske sahip."

35 Yıllık Kuruyemişçi Gerçeği İfşa Etti: Domuz Etinden Sonra Sahte Pul Biber Skandalı!
7 Yaşındaki Kız Çocuğuna Taciz İddiası: 1 Şüpheli Gözaltına Alındı
Tek Tek Açıklandı: İşte Hileli Süt, Yoğurt ve Peynirler
Başörtüyü Bulan İtfaiye Eri Konuştu: 14 Gündür Aranan Rojin'in Kıyafeti Bulundu

Popüler İçerikler

T24 Rapor Sonuçlarını Paylaştı: "Köfteci Yusuf'ta Domuz Eti Bulundu"
Ünlü Köfte Zincirinde ‘Domuz Eti’ Çıktı, Mahkeme Kararıyla Duyulmasını Engelletti!
Özgür Demirtaş’tan Domuz Eti Kullanan Köfteci Yusuf Açıklaması: “Farklı Düşünüyorum”
YORUMLAR
12.10.2024

Olm Esenyurt'ta oturuyorum, burada 80'ler gibi arabayla megafonla her şeyi satıyorlar ama seyyar kasap görmüşlüğüm yok.. Tamam hacı seni de anlıyorum. Migros mesela 450 liradan kıyma satıyor ama sen diyorsun ki, "migros kesin hile katıyor, mahalle kasabından 600 liraya alın".. Sorun şu ki "bu kasaplar doğulu, hayvan bunların işi" deyip aldığım her mahalle kasabından pişmanlıkla ayrıldım. En iyisi yine büyükler. Açık konuşayım.. Adı skandalla anılsa da köfteci yusuf'ub kasabı "hesaplı kasap'tan" kıyma alırım yine mahalle kasabından almam.

12.10.2024

Hazır kıyma almayın kasabınızda çektirin eti.

12.10.2024

Et alacağım zaman mahalle kasabından hiç et ve kıyma almadım. O fiyatlar nedir öyle? Ben ekseri Mopaş ve Happy Center`dan arası sıra alırım. Ama asla paket kıyma almam, dana döşü illa ki benim gözümün önünde çekecek. İla bu marketler hile katıyor diyorsanız. Kasapların hile katmadığı ne belli?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ