Hicri Takvim, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan bir takvim sistemidir. Başlangıç yılı ise Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiği 622 yılıdır. Aynı zamanda Ay'ın Dünya çevresinde dolanımı yani ay yılı esas alınır. Hicri takvim ayları ise şunlardır:
Muharrem Ayı: Hicri takvimin ilk ayıdır ve Allah'ın ayı anlamına gelir. Bundan dolayı da haram ay olarak nitelendirilmiştir. Hicri takvimde yılbaşı Muharrem ayının ilk günü ile başlar.
Safer Ayı: Hicri takvimin ikinci ayına bu ismin verilmesinin nedeni ise Mekkelilerin şehri terk edip yolculuğa çıktıları zamanın bu ay olmasından dolayıdır.
Rebiülevvel Ayı: Mevlid Kandili'nin kutlandığı ay olan Rebiülevvel ayı, takvimin üçüncü ayıdır. Rebiülevvel kelimesi ise bahar anlamına gelmektedir.
Rebiülahir Ayı: Hicri takvimin dördüncü ayıdır. Bu ayda İslamiyet'e dair herhangi bir gelişme olmamıştır. Bu ayında bahar anlamına gelmesinin nedeni ise Müslümanların bu zamanlarda hayvanlarını otlatmak için salmasıdır.
Cemaziyelevvel Ayı: Kurak ve soğuk anlamına gelen bu ay, hicri takvimin beşinci ayıdır.
Cemaziyelahir Ayı: Hicri takvimin altıncı ayıdır. Bu ayın kelime anlamı ise son kurak topraktır.
Recep Ayı: Hicri takvimin yedinci ayı olan Recep ayı, Müslümanlar için oldukça önemlidir. Ayrıca üç ayların başlangıcı olarak kabul edildiği için haram aydır.
Şaban Ayı: Hicri takvimin sekizinci ayıdır. Şaban; dağılma ve ayrılma anlamlarına gelir. Bu ismin verilmesinin nedeni ise bu aylarda bölgede su kıtlığı yaşayan insanların, su bulmak amacıyla etrafa dağılmasıdır.
Ramazan Ayı: İslam dünyasında büyük bir öneme sahip olan Ramazan ayı, Kuran- ı Kerim'in indirildiği aydır. Hicri takvimin dokuzuncu ayına denk gelmektedir. 11 ayın sultanı olan bu ay, aynı zamanda orucun tutulduğu aydır.
Şevval Ayı: Hicri takvimin onuncu ayıdır ve Ramazan Bayramı'nı da içine alır. Bu aya Şevval denilmesinin nedeni ise havaların sıcak olduğu zamanda develerin sütünün azalmasından kaynaklanmaktadır.
Zilkade Ayı: Hicri takvimin on birinci ayıdır. Araplar bu ayda savaşmayı bıraktıkları için oturma ayı olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda haram aylarından bir tanesidir. İki bayram arasında kaldığı için aralık ayı da denilmektedir.
Zilhicce Ayı: Hicri takvimin on ikinci ve son ayıdır. Bu ay, Kurban Bayramı'nı da içine alır. Hac ibadeti bu aylarda yapılmaktadır. Haram ay olarak belirlenmiştir.