Hiçbir Anlamı Olmayan Tek Parmak İşaretinin İbretlik Hikayesi ve Ona Anlam Yükleme Etkinliği

Her bir parmağımız, tek başına gösterildiğinde farklı bir anlama geliyor. Duygularımızı, düşüncelerimizi, tepkilerimizi hatta ideolojilerimizi bile tek bir parmak hareketiyle sembolize edebiliyoruz. Biri hariç... O parmağımızı hiçbir zaman tek başına göstermiyor, tek başına bir sembol olarak kullanmıyoruz. Bu yazıda parmak işaretlerini inceleyecek ve hep birlikte 'O' parmağa yeni bir anlam yükleyeceğiz.

Atalarımız milyonlarca yıl önce Afrika düzlüklerinde iki ayaklarının üzerine kalkınca görüş alanları hiç olmadığı kadar genişledi. Ancak bu hareketin dünyanın düzenini kökünden değiştirmesinin asıl sebebi genişleyen görüş alanı değildi; iki ayak üzerinde dikilince boşta kalan ellerimizdi...

Boşa çıkan ellerimizi artık çok daha efektif kullanabiliyorduk. Zamanla parmaklarımız bu kabiliyetimizi artıracak şekilde evrimleşti ve bugünkü halini aldı.

Yüz binlerce yıl boyunca içimizdeki sihir parmaklarımızın ucundan akıp gitti, bu sayede hayallerimizin çok ötesinde bir dünya yarattık.

Bugün o dünyada günün önemli bir bölümünü parmaklarımızı birtakım ekranların ve tuşların üzerinde gezdirerek geçiriyoruz. Türümüzün büyüleyici tarihini yazan parmaklarımızı yalnızca binalar, silahlar, savaşlar, yemekler, resimler yapmak ya da arkadaşımızın kulağına fiske atmak için kullanmadık. Onlara daha soyut anlamlar da yükledik. Onları birer iletişim aracına dönüştürdük.

Zamanla her bir parmağımız duygularımızı ve düşüncelerimizi yansıtan birer sembole dönüştü. Biri hariç…

Bir parmağımız var ki tıpkı ülkemiz gibi jeopolitik konumundan dolayı yapayalnız kaldı ve diğer parmaklarımız gibi bir iletişim aracına dönüşemedi. Bu içerikte, kitlesel bir şekilde ghosting uyguladığımız o parmağı konuşacağız ve hep birlikte ona yeni bir anlam yüklemeye çalışacağız.

Öncelikle bir anlam ifade eden parmaklardan başlayalım.

Baş Parmak: En evrensel iki tekil parmak hareketinden biri.

Yukarı doğruysa memnuniyet, aşağı doğruysa memnuniyetsizlik ifadesi. Otostopçuların evrensel sembolü. İşaret ve orta parmağın arasına koyunca nah işareti oluyor. Konumu gereği tek başına kullanımı en yaygın ve en kolay parmak.

İşaret Parmağı: Bu parmağımızı birkaç farklı anlamda kullanabiliyoruz.

Bir yönü ya da şeyi işaret edebiliyoruz, dövüş sahnelerinin giriş sahnelerindeki gibi ‘gel gel’ yapabiliyoruz, meşhur hemşire fotoğrafındaki gibi ‘sessiz ol’ diyebiliyoruz, tetik çekme hareketi yaparak olayları görünmez bir silahla canlandırabiliyoruz, göğe doğru kaldırarak Allah’ın birliğine şehadet edebiliyor ya da ‘abi baslar…’ diyebiliyoruz. Orta parmakla birlikte kullanınca zafer işareti oluyor. Konumu gereği en rahat ve sık kullanılan ikinci parmak. Ancak bu parmağa baş parmaktan çok daha fazla anlam yüklenmiş.

Orta Parmak: Bu da oldukça evrensel bir parmak hareketi. Bizdeki nah hareketinin Amerika vesilesiyle küreselleşmiş versiyonu.

Orta parmak penisi, diğer parmaklar testisi simgeliyor. Onlarda ‘fuck off’ bizde ‘si*tir git’. Tekil parmak hareketleri arasında diğer parmakları dekor olarak kullanan tek hareket bu harekettir diyebiliriz.

Serçe Parmak: Biraz bükerek birine doğru uzattığınızda 'var mısın iddiaya?' demiş oluyorsunuz.

Bulunduğunuz ortama ve bölgeye göre 'var mısın halaya?' anlamına da gelebilir. Baskette ribaund'a çıkarken ve futbolda kalecilik yaparken en çok dikkat etmeniz ve sakınmanız gereken parmaktır...

Yüzük parmağı: Ya da diğer adıyla ‘isimsiz parmak’… Tıptaki adıyla ‘igitus medicinalis’ ya da evrensel adıyla yüzük parmağı.

Eskiden bu parmaktaki damarın doğrudan kalpten geldiğine inanılıyormuş, hatta Latincedeki adı vena amoris, yani ‘aşk damarı’. Bu vesileyle yüzük parmağı adını almış.

Önemli bir rolü ve rolüne yaraşır bir adı olsa da, tek başına gösterildiğinde hiçbir şey ifade etmeyen tek parmağımız kendisi. Bazı dillerde bu parmağın adı ‘isimsiz’ olarak geçiyor.

Aslında şöyle bir bakınca isimsiz parmağın neden diğer parmaklar gibi tek başına gösterilerek kullanılan bir sembol olamadığı hemen anlaşılıyor. Çünkü elimizin anatomisi bu hareketi rahatça yapmaya müsaade etmiyor. Hiç kimse bir duygusunu ya da düşüncesini bu kadar efor gerektiren karmaşık bir hareketle sembolize etmek istememiş olabilir. Bunu anlayabiliriz.

Ancak parmaklarımızın bize sunduğu sihri göz önünde bulundurursak isimsiz parmağa bir iyilik borcumuz var diyebiliriz. Ona en azından teselli için, biraz da mansiyon ödülü babında, tek başına gösterildiğinde anlam ifade etmesini sağlayacak bir mana yükleyebiliriz.

Onedio Tekil Parmak Hareketleri Araştırma ve İnceleme Birimi olarak önerimiz, yaşadığı kimlik bunalımı ve bu bunalımın kaynağı olan anatomik dezavantajına referansla ‘zor’ sembolü olarak kullanılması. Örneğin bir arkadaşınız ‘sınav nasıl geçti?’ ya da ‘ben bu duvardan atlarım’ dediğinde ona bu hareketle cevap verebilirsiniz.

İçeriği buraya kadar okuma zahmetine katlananların isim önerilerini de yorumlara bekliyoruz. Haydi, şimdi el ele verelim ve hep birlikte isimsiz parmağı teselli edelim…

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Beden Dili İnsanı Rezil de Eder Vezir de! Dudak Yalamaktan Parmak Çıtlatmaya Kadar Yapılan 25 Hareketin Anlamı
Parmak Uzunluğun Karakterin Hakkında Neler Söylüyor?
Bilim İnsanlarına Göre Erkeklerde Yüzük Parmağının Uzunluğu Koronavirüs Nedeniyle Ölme Oranını Açıklıyor!

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Kadın Voleybol'un Genç Yıldızı Duru Türknas'ı Yakından Tanıyalım!
Fatih'in Ecel Terleri Döktüğü Kızılcık Şerbeti Fragmanına Gelen Tepkiler
Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
YORUMLAR
01.12.2022

Bu yemiş parmağı(hani bana hani bana diyen parmaktan önceki yani)

01.12.2022

Editör böyle düşünürsen ondan önceki üç parmak ona çalışmış oluyor, üstelik bi parmak da onu kıskanıyor bile, sen de o parmak için üzülmez duyar kasmazsın belki😅

01.12.2022

Orta parmak hiç de öyle basit bir anlam taşımıyor. Avrupa da yay kullanan askerler yakalandıklarında tekrar yay kullanamamaları için orta parmakları kesilirmiş. Bu işaret orta parmağım hala yerinde ve bunu kullanarak attığım oklar size bla bla olucak anlamında.

01.12.2022

Bu sadece bir şehir efsanesi, Roma döneminden beri fallik bir simge olarak kullanılıyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ