Hiç Tereddüt Etmeden Kendisini Kutsal Nimetten Saydığımız Tereyağının 10 Faydası

Tamam tamam biliyoruz, tereyağı denince aklınıza ilk gelen şey iskenderin üzerinde cozurdaması ya da sıcak pidenin arasında eriyip gitmesi.

Ancak tereyağı, hayatımızın içinde bundan çok daha fazlası!

Neden mi?

Önce konuya şurdan girelim, tereyağının hakikisi, mümkünse köyden gelen en organiği makbuldür.

Bu nedenle markette, orda burda bulduğunuz her tereyağını şifalı diye kaşık kaşık yemeyiniz.

Ve aman diyelim, tereyağını margarinle karıştırmayalım!

Tereyağ ve margarin arasındaki en büyük fark hiç şüphesiz ki birinin doğal olarak diğerinin ise kimyasal işlemler sonrası elde edilmesidir. Tereyağ süt kaymağının çırpılarak katılaştırılması ile elde edilir. Doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksektir ve çok önemli bir A, D, E ve K vitamini kaynağıdır. 

Margarin ise sıvı bitkisel yağlardan üretilir ve doymuş yağ oranı düşüktür. Margarin, doymamış yağ asitlerinin hidrojenle doyurulmasıyla üretildiği için trans yağ miktarı yüksektir.

1. Şimdi gelelim tereyağının faydalarına... Tereyağı bir antioksidandır!

Doğal yani saf tereyağı, yüksek miktarda karoten içermektedir. Karoten,  antioksidanlara ya da A vitaminine dönüşerek insan sağlığını olumlu yönde etkiler. Nitekim antioksidanlar, anti-enfeksiyon özelliği gösterdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir. A vitamini yağda çözünebilen bir vitamin türüdür ve cilt, göz, ağız, boğaz ve sindirim sistemi sağlığını destekler.

2. Tereyağı anti-kanserdir.

Günümüzde kanserin en büyük tetikleyicisinin stres olduğunu bilsek de sağlıklı beslenme de stres seviyemizi doğrudan etkiler.

İçeriğinde yüksek miktarlarda A vitamini ve beta karoten olan tereyağı, kolorektal ve prostat kanseri riskini azaltır. Araştırmalara göre A vitaminin, meme kanseri riskini azaltıcı olabileceği düşünülmektedir. A vitamini, kanserli hücrelerin diğer organlara yayılıp çoğalmasını önlemekte ve kanserli tümör oluşumunu yavaşlatmaktadır.

3. Tereyağı, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.

Glikosfingolipid adı verilen bir tür yağ asiti içeren tereyağı, bu sayede mide-bağırsak semptomlarına karşı vücudu korur ve savunur. Nitekim glikosfingolipid yağ asitleri, vücudu bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruyan bir mukus tabakasının üretilmesini sağlar. Sonuç olarak, tereyağı mide, bağırsak ve sindirim sistemi sağlığını koruyucu etki gösterir.

4. Tereyağı, kalp sağlığını korur.

Tereyağı, HDL yani iyi kolestrol içermektedir. Tereyağının arter ve damarları tıkamak gibi olumsuz bir etkisi olduğu düşünülse de dozunda tüketildiğinde iyi bir omega 3 yağ asiti kaynağıdır ve kandaki iyi kolestrol seviyesini yükseltip kalp sağlığını korur.

5. Tereyağı, tiroid bezlerini koruyucu etki gösterir.

Tiroid bezleri, vücudun endokrin sisteminin en önemli parçasını oluşturur. Tiroid bezi sorunlarının oluşumu ise, vücutta gelişen A vitamini eksikliğidir. Tereyağı ise, içermiş olduğu A vitaminin yardımı ile vücudun endokrin sistemini ve dolayısı ile tiroid bezlerini koruyucu etki gösterir.

6. Tereyağı göz sağlığıyla doğrudan alakalıdır.

Tereyağının yapısında yüksek miktarda bulunan beta karotenler, göz sağlığını koruyan en iyi karotenoidlerdir. Bu nedenle tereyağı; katarakt ve maküler dejenerasyon gibi göz hastalıklarına karşı gözleri savunur ve birçok göz hastalığı riskini de azaltır.

7. Tereyağı, eklemlere iyi gelir.

Tereyağı, ender olarak gözlenen ve hormonlara benzer özellik gösteren bir besin kaynağıdır. Wulzen Faktör adı verilen bir özelliğe sahip olduğu için eklemlerde kireçlenme oluşumu ve artrit riskine karşı koruyucudur.

8. Tereyağı cinsel sağlığı destekler.

Yağda çözünebilen birçok vitamin tereyağı içerisinde bulunmaktadır ve yapılan çalışmalara göre, yağda çözünebilen vitaminler, cinsel gücü ve isteği artırıcı etki gösterir. Tereyağının da yapı taşlarını oluşturan A ve D vitaminleri, beyin sağlığını ve sinir hücrelerini koruduğu gibi, cinsel sağlığı da korumaktadır. Bu gibi yağlar, vitaminler ve E vitamini, hem kadınlarda hem de erkeklerde kısırlığı önler ve cinsel sağlığı destekler.

9. Tereyağı kemik sağlığını korur.

Tereyağı; manganez, çinko, bakır ve selenyum gibi özel mineraller bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Bu mineraller, kemik sağlığını koruyucu etki gösterir. Kemiklerin onarılmasına ve yeniden oluşmasına yardımcı olan bu mineraller, kemiklerde gözlenebilecek olan erken yaşlanma belirtilerini de azaltır.

10. Tereyağı, besin emilimini sağlar.

Aktivatör X adı verilen ve özellikle otlayan inekler tarafından üretilen bu madde, alınan besinlerin diğer organ ve sistemlere etkili şekilde dağılmasını sağlar. Bu nedenle tereyağı, besin emilimi sağlayan bir besin kaynağıdır.

11. O zaman ne yapıyoruz?

Şaka, şaka!

12. Doğal tereyağlarını koruyor ve tüketiyoruz.

Popüler İçerikler

Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi
Önceki Şampiyonları Bilen Ünlü Astrolog Meral Güven Şampiyon Olacak Futbol Takımını Açıkladı
Araları Kötüydü: Survivor'a Giden Demet Akalın, Aleyna Kalaycıoğlu Hakkında Konuştu!
YORUMLAR
25.10.2016

Sondaki post diyorum cuk oturmuş diyorum :D Kadın gerizekalı ak bardak bardak zeytinyağı yı sek vuruyor :D biri şunu durdursun

08.11.2016

ulan gerizekalı olan sensin dingil..sen bursada yaşamıyorsan zeytini,zeytinyağını nerden bilecen öküz? bizde her kahvaltıda bardakla içeriz,içilir zaten.bilip bilmeden konuşma beyinsiz..

26.10.2016

Canan karatay hazırladı bu galeriyi

TÜM YORUMLARI OKU (4)