Hiç Masraf Yapmadan Evinizdeki Bitkileri Çoğaltmak İçin Kullanabileceğiniz Basit Yöntemler

Evinizde veya bahçenizde bulunan devetabanından kaktüslere kadar her çeşit bitkiyi nasıl çoğaltacağınızı bilmiyorsanız endişe etmeyin! Küçük bahçenizi çeşitlendirmek için hiç masraf yapmadan ve kolayca uygulayabileceğiniz bitki çoğaltma yöntemlerini sizler için derledik. Buyurun bir göz atın! 👇

Siz de minik bahçenizi kişisel ormanınız haline getirmek istiyorsanız doğru yere geldiniz.

Bitki yetiştirmek sabır isteyen bir iş olduğu gibi masraflı da olabiliyor. Ancak zaten evinizde bulunan bitkileri çoğaltma yöntemleri ile hiç masraf yapmadan bahçenizi büyütebilirsiniz! Nasıl mı? İşte detaylar... 👇

Bitki çoğaltmak ne demek diyenleriniz için bunun cevabıyla başlayalım.

Aslında bitki çoğaltmak tohum veya başka bir bitki kullanmadan var olan tek bir bitkiyle çoğaltım yapmak anlamına geliyor. Böylece tohumların oluşmasını ve sonrasında açmasını beklemeden yarı olgunlaşmış bitkiler elde etmiş oluyorsunuz.

Peki bitki çoğaltma yöntemleri neler ve neden bizler için daha kazançlı?

Bitki çoğaltma tek bir bitki kullanılarak yapılabildiği için yenilerini almanıza gerek olmuyor. Ayrıca evinizdeki bitkilerin aşırı büyümesini de böylece engellemiş oluyorsunuz. Bunun bitkiyi parçalara ayırma, aşılama ve kesme gibi yöntemleri bulunuyor fakat evde yapmak için en işlevsel olanı kesme yöntemi.

Kesme yöntemi olgunlaşmış olan bitkinizin köklerini almak anlamına geliyor. Bu kökleri de su ya da toprağa ekerek işleme devam ediyorsunuz.

Bitkiler türlerine göre ya suda ya da toprakta daha hızlı büyüyorlar. Aşağıda kökleri nasıl keseceğinizi ve hem suda hem de toprakta nasıl büyüteceğinizi anlatacağız. 👇

Öncelikle suda hızlı büyüyen bitkilerle başlayalım. Bunlar arasında potos sarmaşığı, devetabanı ve telgraf çiçeği sayılabilir.

www.youtube.com

Ne yapmalı?

  • İlk olarak olgun bir bitkinin dalındaki yaprakların filizlendiği yerin hemen altından temiz bir makasla dalı kesin. Bu kısım köklerin filizleneceği yer olacak.

  • İçini görebileceğiniz şeffaf bir bardağa ya da kavanoza temiz su doldurun. Dalı kestiğiniz kısım alta gelecek şekilde suyun içine koyun.

  • Bardağı hafif güneş alabileceği bir yere yerleştirin. Suyu birkaç günde bir düzenli olarak değiştirmelisiniz çünkü azalabilir ve kirlenebilir.

  • Birkaç hafta içinde köklerin büyüdüğünü göreceksiniz. Kök sisteminin tamamen oluştuğundan emin olduktan sonra bitkimizi saksıya alma vakti gelmiş demektir!

Toprağa ektiğiniz kökleri en başta sık sulamanız gerekir çünkü sulu ortamdan toprağa alışması biraz zaman alacaktır.

Tabii bu toprağı suya boğmanız anlamına gelmiyor! İlk günlerde nemli olduğuna emin olmanız yeterli. Daha sonra her zamanki sulama rutininize dönebilirsiniz.

Böylece ilk bitki çoğaltma işleminiz tamamlanmış olacak, tebrikler!

Kaktüsleri ve etli yapraklara sahip bitkileri sudan ziyade toprakta çoğaltmak çok daha iyi bir seçenek.

Bu işlem için ise şu adımları izlemelisiniz;

  • Keskin bir bıçak veya makas yardımıyla kaktüsün (ya da benzer bir bitkinin) ana gövdesinden çıkan ama çok da küçük olmayan bir parçayı özenle kesin.

  • Parçanın zedelenmediğinden emin olmalısınız çünkü kestiğiniz kısım köklerin yeşermesi için önem taşıyor.

  • Kestiğiniz parçaları bir kartonun ya da peçetenin üzerine dizin. Bir iki gün boyunca kesilen kısımların kabuk bağlamasını beklemelisiniz. Böylece sonrasında fazla su alıp ölmeleri engellenmiş olacak!

  • Daha sonra yaprakları veya kaktüs parçalarını taze toprağa kök kısımları oraya denk gelecek şekilde ekin.

  • Toprak kurudukça su ekleyin fakat aşırı olmamasına özen gösterin.

  • Birkaç hafta içinde bitkilerinizin büyüdüğünü göreceksiniz. Köklerin olgunlaştığından emin olunca onları artık saksılarına taşımanın vakti gelmiş demektir!

Ayrıca fazla köke ve saplara sahip sarı zambak, süpürge çiçeği ve menekşe gibi bitkileri de ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz!

www.youtube.com

Bunun içiniz yapmanız gerekenler şöyle;

  • Öncelikle bitkinizi saksısından nazikçe çıkartın.

  • Görseldeki gibi görünen sapların arasından ayırmak istediklerinizi seçip köklere çok zarar vermeden makas veya bıçak yardımıyla kesin.

  • Ayırdığınız kısımları çok zaman geçirmeden bir saksıya ekin. Tabii ana bitkinizi de eskisi gibi derhal toprağa ekmelisiniz.

  • Yeni diktiğiniz bitkileri yakından izleyin ve güneşle suya fazla maruz bırakmayın. Köklerini iyileştirirken bunlara karşı hassas olacaklardır. 

  • Birkaç hafta içinde ana bitkiniz gibi canlandığını ve yepyeni bir bitkiye dönüştüğünü göreceksiniz!

Eveet, işte evdeki minik bahçenizi adeta kişisel bir ormana dönüştürme yolunda ilk adımları attınız!

Çoğu ev ve bahçe bitkisi bu yöntemlerle çoğaltılabiliyor. Hem asıl bitkileriniz hem de yenileri böylece daha sağlıklı da olmuş oluyor. Kolay gelsin!

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Haydi yorumlara! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

NASA Öneriyor! Yaşam Alanınızı Güzelleştiren ve Evinizin Havasını Temizleyen Bitkiler
Evinizi Babil’in Asma Bahçelerine Dönüştürecek Ev Bitkisi Tasarımları
Bitkilerinize Yuva Olacak En İyi Saksı Önerileri

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşi Öldüren Yangında Acı Detay: Kapıyı Kilitleyerek Giden Annenin İfadesi Ortaya Çıktı!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
YORUMLAR
04.04.2023

Doğayı sev yeşili koru 👏👏

04.04.2023

Ayıya sarıl 😅

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ