Hiç Endişelenmeyin Bunun da Çaresi Var: Güneş Çarpmasına İlaç Gibi Gelecek 8 Yöntem

Güneşin hem tenimizi hem de içimizi ısıtan sıcaklığını seviyoruz. Parlayan güneşi gördük mü toparlanıp ya pikniğe ya plaja gidiyoruz. Güneşe olan bu sevgimiz vücudumuza D vitamini depolanmasına olanak sağlıyor. Öte yandan, çok sayıda faydası olan güneş ışığının da aşırı dozda zararları var, tıpkı ilacı zehirden ayıranın da doz olması gibi. Güneş çarpması size kötü zamanlar yaşatabilir ama bunu atlatmanın da yolları var. Güneş çarpması yaşandıktan sonra yapılması gerekenlere birlikte göz gezdirelim.

1. Havalandırılmış ve gölgeli bir yere gidin.

Güneş çarpmasının panzehri olarak vücudun serinletilmesi gerekiyor. Bu sebeple güneş çarpmasına maruz kalan kişinin gölge ve mümkünse klima ile havalandırılmış bir yere taşınması gerekiyor.

2. Sıkı giysilerden kurtulun.

Sıkı kıyafetler güneş çarpmasına maruz kalan kişiyi daha da bunaltabilir. Kişinin rahatlaması için üzerindeki sıkı kıyafetler gevşetilmeli. Böyle bir durumdaysanız deneyip ne kadar rahatladığına şahit olabilirsiniz!

3. Kusma riskini göz ardı etmeyin.

Bu tip vakalarda karşılaşılan önemli olayların başında kusma geliyor. Güneş çarpan kişi bu ihtimale karşı yan yatırılmalı ki kusarken sıkıntı yaşamasın.

4. Ayaklar yukarı!

Güneş çarpması olayından sonra kan dolaşımının başa doğru yol alabilmesi için kişi yatırılmalı ve ayakları mutlaka yukarı kaldırılmalı. Bu hareket mevcut durumun etkisinin azalmasına olanak tanıyacak.

5. Suyun gücünü hafife almayın!

Güneş çarpmasının en net belirtilerinin arasında sıcak ve kuru deri yer alıyor. Cildi nemlendirmek için ise bol bol su içilmesi çok önemli. Unutmamak gerekir ki su hayattır!

6. Soğuktan şaşmayın.

Bu kritik durumda yapılması gereken bir diğer önemli şey ise kesinlikle soğuk kompres. Göğüs bölgesine ve koltuk altlarına soğuk kompres uygulamak vücut sıcaklığını düşürmede önemli rol oynuyor.

7. Kişinin bilinç durumunu kontrol edin.

Bilinç kaybı ihtimaline karşı kişinin yanında kalmak büyük önem teşkil ediyor. Sorulan sorulara doğru yanıtlar vermesi ve bilincinin yerinde olması durumun gidişatının belirlenmesinde gözden kaçırılmaması gereken detayların başında geliyor.

8. Acil yardıma başvurun.

Yapılan tüm müdahalelere rağmen kişinin vücut sıcaklığında bir değişiklik olmuyorsa vakit kaybetmeden acil yardıma başvurulmalı. Acil durumlarda tek bir saniyenin dahi insan hayatı için çok kıymetli olduğunu unutmayın.

Vücut Çatlaklarına Elveda! Yulaf Ezmesi Kürü'nden Patates Suyu'na Kadar Tüm Doğal Tarifleri Anlatıyoruz
Gibi Dizisindeki Vücutçu Yalvaç Gibi Terleseniz Bile Ter Kokmamanızı Sağlayacak Doğal Yolları Anlatıyoruz
"Bir Şey Olmaz" Deyip Geçmeyin: Eğer Bacağınıza Kramplar Giriyorsa Kalp Rahatsızlığınız Olabilir
Meğer Bizi Duyuyorlarmış! Komada Kalan Kişilerin Yaşadıkları Deneyimler Tüylerinizi Diken Diken Yapacak

Popüler İçerikler

Bülent Ersoy'un Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e "Bu Güzel mi" Eleştirisine Doğuş'tan Tepki Geldi!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!