Çöpe Attığınız Yumurta Kabuklarının Çok İyi Bir Besin Kaynağı Olduğunu Biliyor muydunuz?

Yumurta pişireceğimiz zaman çoğumuz kabuklarını hiç düşünmeden çöpe atarız. Ancak aslında onlar yumurtanın besin değeri yüksek ve oldukça faydalı kısımlarıdır...

ABD gıda endüstrisi her yıl 150,000 ton yumurta kabuğunu çöpe atmaktadır.

Her yıl dünya çapında çöpe giden kabukların ne miktarda olduğunu tahmin ettiğimiz zaman karşımıza ürkütücü bir tablo çıkmaktadır. Çünkü yumurta kabukları aslında çöpe gitmemesi gereken, besin değeri yüksek gıdalardır.

Yumurta kabukları günlük ihtiyacımızı karşılayabilecek kalsiyum kaynaklarıdır.

Evet, günlük kalsiyum ihtiyacınızı yumurta kabuğu tüketerek kolayca karşılayabilirsiniz. Yumurta kabuklarının %95'i kalsiyum karbonattan oluşmaktadır ve bu sebeple sağlığımız için oldukça faydalıdır.

Tek bir tavuk yumurtasının kabuğunda 2 gram kadar kalsiyum bulunmaktadır.

Ve bu miktarda kalsiyum, yetişkinler için günlük tüketilmesi tavsiye edilen kalsiyum miktarının 2 ile 4 katı arası değerdedir. Bu kadar yüksek kalsiyum barındıran bir besinin çöpe gitmesi sizce de üzücü değil mi?

Ancak elbette onları çiğ çiğ yemek sağlıklı değil.

Yumurta kabuklarınızı birikene kadar bir poşetin içerisinde saklayın ve daha sonra bir tencerenin içine alarak bakterilerden arınması için kaynatın.

Daha sonra onları fırın tepsisine dizin ve 100 °C'de 10-15 dakika kadar pişirin.

Bunu yapmak onların sertleşmesini ve daha kırılgan olmasını sağlayacaktır. Daha sonra yapacağınız işlem için fırında pişirme evresi önemlidir.

Daha sonra fırından çıkardığınız kabukları miksere atın ve homojen bir pudra elde edene kadar karıştırın.

Eğer mikser kullanmıyorsanız kabukları havanda da toz hâline getirebilirsiniz ancak bu biraz daha uzun zaman alacak ve daha zahmetli olacaktır.

Toz hâline getirdiğiniz kalsiyum kaynağı kabukları artık tüketebilirsiniz.

Yumurta kabuğunun barındırdığı kalsiyumun günlük tüketildiğinde ağrıları hafiflettiği ve ilerleyen yaşlarda kadınların muzdarip olduğu osteoporoz hastalığını (kemik erimesi) önlediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Elde ettiğiniz tozu kullanabileceğiniz yemekler ise şu şekilde:

  • Evde yaptığınız pizzanın hamuruna katabilirsiniz. 

  • Eğer ekmeğinizi evde yapıyorsanız ona ekleyebilirsiniz. 

  • Ve makarnalarınızda kullanabilirsiniz.

Ancak şu noktaya dikkat etmeniz gerekiyor.

Kalsiyumun azı olduğu gibi fazlası da insan sağlığı için zararlı olabilmektedir. Yetişkin bir insanın günlük kalsiyum ihtiyacı 1 gramdır ve kabuklar kullanılarak yapılan hamurlarda bu sebeple gereğinden fazla toz kullanmak sağlık üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Hamurun büyüklüğüne göre bir-iki yumurta kabuğu yeterli olacaktır.

Popüler İçerikler

Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
17.02.2017

kabukdan ziyade kabugun zarindaki maddeler eklemler icin cok faydali. kemik ve eklem sagligi icin yumurta kabugunu ezip limon yada sirke suyunda eritip iciyorlar. tam tarifini bilmiyorum ama arayan kolayca bulabilir.

17.02.2017

Abicim ne kafa karıştırıyonuz siz şimdi...

17.02.2017

Arkadaşlar açık konuşayım; yumurtanın nereden çıktığı belli. Eğer bunları yumurtayı yıkamadan yapıyorsanız afiyet olsun. Tabii yıkamışsanız akıllıca bir seçim yapmışsınız demektir. Bunun yanında yıkama zamanı yumurtayı tüketmeden hemen önce olmalıdır. Çünkü yıkanılan yumurta üzerindeki suyu emerse birkaç gün içerisinde çürüyebilir.

06.12.2017

.. fırın tepsisine dizin ve 100 °C'de 10-15 dakika kadar pişirince zaten mikroptan eser kalmaz diye düşünüyorum ve elbette iyice fırçalayıp temizledikten sonra da fırınlarsak Allah'ın izniyle Ayet El Kürsi'yi de mikserlemek ya da havanda döverken okursak bi de eûzü bi kelimetillâhittâmmâti min şerri mâ ^halaK deyip de yersek :-D ..bişi olacağını sanmam.. amma şey söyledim yaw.. yani hem fiili hem diili dua da lazım :-D ..fiili dualar belli ben diili duları da ekledim hani.. hobaaaaa..

TÜM YORUMLARI OKU (5)