Heyecanlandıran Keşif: Güneş Sistemi'nin Büyük Asteroidi Suyla Dolu

NASA tarafından yapılan keşifle asteroidlerin kuru ve çorak görüntülerinin altında başka bir dünya bulunabileceği ispatlandı. Güneş Sistemi'nin en büyük asteroidi olan Ceres'in görüntüsüne tamamen zıt bir şekilde suyla dolu olduğu keşfedildi.

NASA’nın Dawn adlı uzay aracının yaptığı keşif, Tuscon Gezegen Bilimi Enstitüsü Nükleer Mühendisi Thomas Prettyman’in nötron sayım cihazı sayesinde gerçekleştirildi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Dünya Halleri'nde yer alan habere göre; günümüzde Ceres üzerindeki su donmuş ya da yüzeydeki minerallerin içine hapsolmuş durumda. Ancak bundan milyarlarca yıl önce, Güneş Sistemi’nin oluşumundan kalan ısının Ceres’i sıcak tuttuğu ve içindeki suyun taş ve buz tabakaları arasında hareket etmesine imkan verdiği düşünülüyor.

Ceres teknik olarak hem asteroit hem de cüce gezegen tanımlarına uyuyor

NASA Gezgen Bilimcisi Carol Raymond, “Su ve taşın zaman içinde ayrıldığını ve etkileşime girdiğini biliyoruz.” şeklinde konuştu. Bu keşif Ceres’in gezegen olmanın sınırlarını zorlayan aktif, sulu bir gök cismi olduğu düşüncesini daha da güçlendiriyor. 4 kilometre yüksekliğinde buz volkanı, tuzun buz ve kaya parçaları ile birleştiği parlak noktalarıyla Ceres sıradan bir asteroitten daha fazlası. 940 kilometrelik çapı ile Asteroit Kuşağı‘ndaki toplam kütlenin yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Dawn kimyasal elementleri, Ceres’in yüzeyine yansıttığı kozmik ışınları yansıtan nötronları sayarak tespit ediyor

Prettyman’ın ekibi, asteroidin hidrojen haritasını çıkardı. Hidrojen seviyelerinin orta ve üst enlemlerde (kutuplara yakın bölgelerde) daha yüksek olduğu görüldü. Ekvator çevresinde ise donmuş su tabakasının üzerinin yaklaşık bir metrelik başka bir tabaka ile kaplı olduğu ancak kutuplarda buz tabakasının kolayca görülebildiği belirtildi.

NASA'nın yaptığı keşifle birlikte seyredildiğinde ufkunuzu iki katına çıkaracak video 👇

Güneş Dünyayı Aydınlatırken Uzay Neden Karanlık?

Popüler İçerikler

Galatasaray'da Mauro Icardi Oynamadığı Derbiye Damga Vurmayı Başardı
Ece Üner, Çöp Poşetinde Taşınan ve 26 Suç Kaydı Olan Katil İçin Konuştu: “Çöp Kokana Kadar Neden Beklendi?”
Fransa'da Geri Dönüşüme Gönderilen Aracın Türkiye Fiyatı İçinizi Sızlatacak...
YORUMLAR
22.12.2016

çarptığı gezegende kuraklık son bulur :)

22.12.2016

şimdi bizimkiler hemen ortaya çıkıp sanki gidebiliceklermiş gibi o suda abdest alınır mı alınmaz mı tartışması yaparlar aq askjhdasdddDd:d:d:d

22.12.2016

e napalim yani bizde tünel yaptik. suyun altindan gecio.

23.12.2016

gül diye yazmadim zaten türkler olarak onlara göre ne kadar gerideyiz kiyaslanmasinin utanciligini alayci ironik bicimde yansitmami anlamamanin ortaya cikardigi absürd sacmalik.

TÜM YORUMLARI OKU (30)