Hesap Bakiyesinin Yetersiz Olduğu Durumlarda Kullanılan Bankacılık Ürünü: KMH Nedir?

Kredili Mevduat Hesabı, kısa vadeli nakit ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sunulan bir bankacılık ürünüdür. Vadesiz hesaplara bağlanan kredili mevduat hesabı, limitler ölçüsünde ödemeleri anında gerçekleştirebilmeye yardımcı olur. Böylece hesabınızda yeterli nakit olmadığında nakitiniz varmış gibi kullanıma devam edebilirsiniz.

Bu içeriğimizde KMH (Kredili Mevduat Hesabı) hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

KMH Nedir?

Kredili mevduat hesabı, banka kartlarını bir tür kredi kartına çevirir. Banka kartında yeterli bakiyenin olmaması durumunda nakit ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan KMH ile banka hesabınızda bulunan tutardan daha fazlasını kullanabilirsiniz. KMH dahilinde bankanın size tanımladığı limitleri kullanabilirsiniz. O limit dahilinde harcamalarınıza devam edebilirsiniz. Düzenli kullanımda bankanız limitlerinizi arttırabilir.

KMH ile yapılan harcamaları ve harcamalar sonucunda gelen vergi ve faizleri son ödeme tarihine kadar ödemek gerekir. Aksi takdirde hesabınızın bloke olması ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında banka müşterilerine sunulan KMH, sizin izin vermeniz doğrultusunda açılır.  KMH dışında bankalar kendi politikalarına göre esnek hesap, ek hesap, hızlı hesap, avans hesap gibi isimler vererek KMH'yi çeşitlendirip kullanmanıza olanak tanır.

KMH limiti, bankanın politikalarına ve müşterinin durumuna göre belirlenir. Banka, limiti belirlerken gelirinizi, bankalardaki kredi notunuzu göz önünde bulundurur. Aynı zamanda ilgili bankadaki işlemlerinizin yoğunluğu da bazen belirleyici olabilir. Genelde en yüksek KMH limiti aylık gelirin 3 katı şeklindedir fakat mevcuttaki diğer kredi kartları ve KMH'ler de belirleyici olabilir. Hesabınızda yeterli bakiye olmaması durumunda KMH ile EFT yapabilir; faturalarınızı ödeyebilir; nakit çekebilirsiniz. Hesabınızda mevcut olan paranız gibi KMH'yi kullanabilirsiniz. Hizmetleri de internet şubesi, ATM'ler ve şubelerden alabilirsiniz.

KMH Faiz Oranı Nedir?

KMH faiz oranları Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belirlenmektedir. Bu faiz oranları dönemsel olarak değişir ve TCMB tarafından duyurulur. Aynı zamanda Merkez Bankası'nın ilgili düzenlemesinde şu ifade geçer:

'Kredili mevduat hesaplarında uygulanacak azami akdi ve gecikme faiz oranları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen azami oranları geçemez.”

Bu bağlamda KMH ödemenize Merkez Bankası'nın ilan ettiği faiz oranlarından daha fazlası yansıtılamaz.

KMH faizi hesaplanırken günlük hesaplama yöntemi kullanılır. Hesaplama genellikle ayın son günü yapılır ve diğer ayın ilk gününde hesaba yansıtılabilir. Borçların hesaplanmasında eğer ödemenizi aynı gün gerçekleştirmişseniz 1 günlük faiz hesaplaması yapılır.

KMH Nasıl Ödenir?

Kredili Mevduat Hesabı için asgari ve toplam ödeme tutarları tıpkı kredi kartlarında olduğu gibi belirlenir. Farklı olarak, ödeme periyodu daha uzun olabilir. Hesaplanan ödeme tutarları tercih ettiğiniz iletişim kanallarından tarafınıza iletilir.

KMH asgari ödemesinin belirlenmesi ile ilgili kural ve düzenlemeler şu şekildedir:

  • Kullanılan KMH için hesaplanan faiz meblağı, faiz için hesaplanan vergiler ve varsa basılı ekstre bedeli asgari ödeme tutarını oluşturur. Yani kullanılan anapara harici ek ödemeler de asgari tutara yansıtılır. Bu hesaplama metodu bankalarda en fazla kullanılan yöntemdir.

  • Hesap kesim tarihindeki faiz ve vergiler dahil toplam borcun %30’u.

  • Faiz ve vergiler dışında dönem borcunun %5’i.

KMH ödemesini bankanın tarafınıza ilettiği şekilde yapabilirsiniz.

Popüler İçerikler

'Atatürk' Yorumu Büyük Tepki Çekmişti: İlber Ortaylı'dan Daron Acemoğlu'na Tarih Dersi!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu