Rengiyle bile kalpleri çalıyor...
Rengiyle bile kalpleri çalıyor...
Aslında aynı ama farklılar... Pembe renkli bir şarap yapmanın 3 farklı yolu vardır.
Bu rosé çeşidi oldukça hafif pembe renge sahiptir. Kırmızı şarap üzümleri hafifçe preste sıkıştırılır, daha sonra tıpkı beyaz şarap yapımında olduğu gibi (kabuksuz) fermente edilir. Sonuç, neredeyse grimsi bir renk tonu ve hassas tatlara sahip çok hafif pigmentli bir şaraptır.
Kırmızı şaraplık üzümler istenilen pembe tonu elde edilinceye kadar ezilir, üzümün suyu ve kabukları kısa bir süre (2 saat - 2 gün) temas halinde kalır. Üzüm suyunun bir kısmı kabuklarından akıtılır ve daha sonra bu su kendi kendine fermente edilerek rosé haline gelir.
Bazı insanlar bunu bir hile olarak düşünüyor, hatta yöntemler arasında bile saymıyor ancak bu metot, özellikle günümüzde üretilen rosé şaraplarda oldukça yaygındır.
'Blush' aslında 1980'lerde ortaya çıkan ve 'Beyaz Zinfandel' olarak bilinen bir Kaliforniya şarabıdır.
Blush şaraplar aslında koyu renkli üzümler ve bir miktar da kabuk kullanılarak yapılır. Daha sonra tıpkı Vin Gris türü gibi kabuklar çıkartılır ve fermente edilir. Yani rosé ve blush şarabın arasındaki fark aslında yapılış tarzı ve tatlarıdır. Blush'ta reçelli, meyveli ve tatlı bir tat, hafif pembe bir renk bulunurken; rosé şarapta kuru, narin ve taze bir aroma bulunur.
Eksik ve kirli yanlış şarap bilgileri paylaşarak insanları şarap hakkında yanlış bilgilendirme yapmak doğru değil. Doğru bilgi ile kirli bilgiyi beraber yayınlamayın. Şarap uzmanlık gerektiren bi içecektir bir uzmana danışın şarap hakkında hava gazı bilgi verilmez.
Güzel bir içerik.