Herkesin Mutlaka Bilmesi Gerekiyor: Cinsel Davranışlarda Onay Nedir?

Bu içeriğimizde cinsel davranışlarda onayın kavram olarak ne olduğunu ve öneminin ne olduğunu hep birlikte inceleyeceğiz!

Onay, belli bir fiziksel/cinsel davranışı özgür iradenle, sözlü olarak veya beden diliyle onaylaman yani kabul etmen anlamına gelir.

Cinsel davranışlar açısından onay aynı zamanda iletişim kurma, soru sorma, birbirini dinleme ve birbirinin sınırlarına saygı gösterme anlamına gelir.

Onay, ilişkilerde saygılı ve güvenli yollar bulmayı sağlayan, yanlış anlaşılmaların ve cinsel şiddet davranışlarının önüne geçmek için yardımcı olan pratik bir uygulamadır.

Onay tek defalıktır!

Bir davranış için onay vermen, başka davranışlara da onay verdiğin anlamına gelmez. Biriyle bir davranışa onay vermen, aynı davranışa başkasıyla onay vereceğin anlamına da gelmez.

Onay kısa sürelidir!

Bir davranışa bugün onay vermen, yarın da onay vereceğin anlamına gelmez.

Cinsel davranışın başladığı an kişiden kişiye farklılık gösterir. Kimisi için güvenli olan bir temas, bir başkası için sınır ihlali olabilir.

Birinin hoşuna giden bir davranış, başkasını rahatsız edebilir. Onayı olduğunu varsaymak ya da “hayır” cevabını beklemek yerine her adımını karşındakinin onayını alarak atarsan, birinin bir davranışı isteyip istemediğinden emin olabilirsin. Partnerinin ne şekilde yaklaşılmasından hoşlandığını zaman içinde keşfedebilirsin.

Arzu ve onay farklı şeylerdir.

Bu nedenle arzulamak tek başına onay vermek anlamına gelmez. Sözle ifade edilmeyen yanıtlar, mimikler ve tepkiler -örneğin inlemeler ya da cinsel uyarılmalar- her durumda onayın göstergesi değildir.

Bazen kararsız kalınan ve onay verilmeyen durumlarda da vücutta bazı uyarılma belirtileri olabilir. Kişinin hoşuna gitsin ya da gitmesin, cinsel içerikler (bu bazen şiddet içeren filmler, diziler, belgeseller, erotik kitaplar vb. olabilir) otomatik olarak beyne ‘uyarı’ sinyali gönderir ve bu da kimi bedensel tepkileri meydana getirir: mesela cinsel organlara kan akışının hızlanması, kalp atışlarının ve nefes alıp vermenin artması, yanakların kızarması, erekte olmak, ıslanmak gibi…

Bir cinsel davranış karşısında sessiz kalmak da onay göstergesi değildir ve her zaman “evet” anlamına gelmez.

Örneğin, kişi daha fazla düşünmeye ihtiyaç duyuyor ya da istemediğini ifade etmesi durumunda karşısındaki kişinin vereceği tepkiden çekiniyor olabilir. Bir kişinin söz konusu eylemi istemediğini ifade etmemesi, 'hayır' dememesi, sessiz kalması, onay verdiği anlamına gelmez. Bir davranışa başlamak için onay vermek, onu sürdürmek için de onayın olduğu anlamına gelmez.

Bir cinsel davranışa dair partnerin onayının olup olmadığını anlamak için soru sorulduğunda cevap dolaylı ya da direkt şekilde bazen “evet”, bazen “hayır” olabilir.

Flört ilişkileri içerisinde “hayır” cevabıyla karşılaşmak her zaman kolay olmayabilir. Bunun üzerine düşünmek ve “hayır”ı kabul etmek bir süreç gerektirebilir. Aşağıdaki birkaç öneri bu süreçleri kolaylaştırabilir.

Onay, cinsellikle cinsel şiddeti birbirinden ayıran çizgidir.

Temel ilke, başkaları ile ilişkilenirken kişisel sınırları zorlamamak ve bu sınırlara her koşulda saygılı olmaktır. Cinsel ilişki, tarafların tamamının etkin özneler olarak karar süreçlerine dahil olduğu, yalnız tek taraflı bir onay alan ve bir onay verenden ibaret olmayan; karşılıklı iletişim, keyif ve haz odaklı eylemleri kapsar.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi