Herkesin İşi Gücü Bırakıp İzlediği, Ortalığı Karıştıran "Bir Başkadır" Dizisinin Analizini Okumalısınız

Seyretmeyeni dövüyorlar, öyle söyleyeyim...

Sosyal medyayı biraz takip ediyorsanız, her yerden yükselen Bir Başkadır seslerini duymuş olmanız lazım. İlk sezonu Netflix'te yer alan 8 bölümlük bir dizi Bir Başkadır. Gelin bakalım birlikte neymiş bu kadar konuşulan şeyler?

Dizinin beyni Berkun Oya "Bir Başkadır"ın hem yazarı hem de yönetmeni. Kendisi ödüllü bir tiyatro yazarı, senarist ve oyuncu. Onu çoğu kişi 2000'lerin başındaki Defakto programıyla tanıyıp sinir olmuştu çünkü ukala ve keskin bir zekası var. Kafası bambaşka çalışıyor. Bunu da zaten Bir Başkadır'ı izleyince fark ediyorsunuz.

Dizinin omurgası Meryem ve psikiyatrist Peri görüşmelerine dayanıyor ve olaylar buradan kaptırıp gidiyor. Aynı şehirde bambaşka hayatlar yaşayan ve dünya görüşleri farklı olan insanların kesişmeleri asıl konumuz. Bu noktadan sonra aslında her karakteri hayatınızda bir kere de olsa gördüğünüze yemin edebilirsiniz ama ispatlayamazsınız...

Dizi başladığı andan itibaren sinir olacağınız Peri, aslında herkesin anlayacağı tanımla bir Beyaz Türk. Fakat modern dünyanın kölesi olmak zorunda kalmış ve çıkmazları olan her kadın gibi ona da hak veriyorsunuz. Meryem'le görüşmeleri, onun da kendisini sorgulamasına sebep oluyor. Defne Kayalar gerçekten bu rol için biçilmiş kaftan.

Meryem... Bir kere en baştan söyleyeyim: Öykü Karayel, oyunculuğu ile seyreden herkesi tokatlayıp geçiyor. İşin kötüsü, birçoğumuzun bu harikulade oyunculuktan haberi de yoktu; bu da bizim hatamız olsun. Meryem'in o kabullenilmiş çaresizliği, saflığı ama bir yandan da cinliği o mavi gözlerden fışkırıyor.

Hoca'dan icazet almadan büyük işlere kalkışmayacak kadar da muhafazakar. Ancak dizide bu Hoca ile ilişkiler, biraz Hollywood'un Peder'le sohbet havasında işlenmiş. Anadolu'nun birçok yerinde böyle bir minnoşluk olmayabilir.

Bu çocuğa Harun demeyi acilen bırakmamız lazım çünkü onun adı Fatih Artman ama dizide Meryem'in abisi Yasin. Sabırlı, iyi niyetli, ailesine düşkün ama içinden canavar çıktığını da gördük. Yönetmen bize Yasin'le ilgili çok şey sorgulattı sağ olsun. Başımıza bir şey gelse yoldan çevirip yardım istemek konusunda tereddüt ettiren bir adam Yasin.

Zaten her an hüzünlü görünen Funda Eryiğit'in dizi boyunca gözünden yaşlar eksik olmadı. Dizinin sonuna kadar Ruhiye'nin ne yaşadığını ve neden bu durumda olduğunu merak ettiriyor Funda Eryiğit. "Biz çocuktuk, sen değildin" repliği ise unutulacak gibi değil.

Sinan da Sinan dedikleri Alican Yücesoy. Sinan'ın gerçek hayatta çok popüler bir tanımı var ama ben şimdi yazarsam ayıp olur. Boş beleş bir adam ama zengin, kafayı seksle bozmuş bir işsiz. İnsan diziyi seyrederken en çok onun mesleğini merak ediyor. Sinan'da tam iç mimar tipi var aslında.

Dizinin magazinel anlamda en çok konuşulduğu sahnesi ise Gülbin'in yataktan çıplak kalktığı sahne. Tülin Özen gerçekten çok güzel kadın. Arada kalmış, kültürünü aile içinde yaşayan, her devrin adamı olan ablasıyla taban tabana zıt bir karaktere hayat vermek gerçekten zor iş. Kürtçe konuşması ise seyirciye sürpriz oldu.

Derya Karadaş sen ne manyak bir kadınsın ya! Herkesin pavyon çalışanı Zerrin olarak hafızaya kazıdığı oyuncuyu Gülbin'in ablası Gülan olarak seyrettik. Gülan, kendi başına bir Türkiye portresi. Derya Karadaş Kürtçeyi gerçekten biliyor mu yoksa dizi için mi öğrenmiş onu bilmiyoruz ama akıcı bir şekilde konuşması gözden kaçacak gibi değil.

Dizideki tüm oyuncuları ayrı ayrı öveceğiz de Öner Erkan'ı başka bir takdir etmek lazım. Gülan ve Gülbin'in zihinsel engelli kardeşini o kadar başarılı canlandırıyor ki, insan onun yaşadığı çaresizliği kalbinin tam ortasında hissediyor.

Vallahi tebrikler Öner Erkan!

Settar Tanrıöğen'i yere göğe koyamamak artık çok sıradan bir durum çünkü çıtayı sürekli yukarı taşıyan bir oyunculuğu var. Bir bakıyorsunuz Eşkiya'da eşcinsel bir otelci, bir bakıyorsunuz Bir Demet Tiyatro'da Saldıray Abi, bir bakıyorsunuz Vavien'de elektrikçi... Bu Hoca rolünün de hakkını öyle başarılı bir şekilde vermiş ki, insanın "Settar Abiiii" diye koşarak boynuna sarılası geliyor.

Hoca'nın kızı Hayrünnisa'yı ise Bige Önal ağlaya ağlaya canlandırıyor. Anne acısı, baba düşkünlüğü gibi duyguları çok samimi bir şekilde alıyorsunuz kendisinden. Aynı zamanda içinde sıkıştığı dünyanın sancısını da başarılı bir şekilde hissettiriyor.

Dizide kullanılan detaylar adeta bir iç buhranı yaşatırken nostaljinin de dibine vurmanızı sağlıyor.

Depresyonun bir resmi olsa bu olurdu herhalde...

Baktıkça rutubet kokusu geliyor...

Hayatı sevmeyen bir sofra...

Kanepenin üstündeki yastık bile deforme edildikten sonra konulmuş.

Tabii bir de Ferdi Özbeğen güzelliği var ki Aman Allah! Bölümlerin sonunda ilaç gibi gelen Şan Konseri görüntüleri var. Bu arada Ferdi Özbeğen'in Şan Konserlerini gazinoya gidemeyen halk için düzenlediğini, içerde bulunan insan kadar kapıda kalanlar olduğunu biliyor muydunuz? Yattığın yer nur olsun...

Bu arada 'Bir Başkadır' Ferdi Özbeğen'in albüm isimlerinden bir tanesi.

Velhasılı kelam millet birkaç gündür işi gücü bıraktı Bir Başkadır'ı konuşuyor. Seven kadar yeren de çok. Berkun Oya gerçekten çok değişik bir adam, saygı duyulması gereken bir zeka. Bu ekibi toplamak, böyle bir hikaye çıkartmak nerden baksanız takdiri hak ediyor.

Tekrar söylüyorum, ÖYKÜ KARAYEL SEN ÇILDIRMIŞSIN! ❤️

Popüler İçerikler

Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
YORUMLAR

Ben burada ortalama bir izleyicinin bireysel yorumlarını görüyorum. Analiz kısmı neresi acaba ben mi kaçırdım?

16.11.2020

Cidden ben de onun için gelmiştim, hayal kırıklığı yaşadım çünkü gerçekten de kaliteli bir analizi hak eden bir dizi

15.11.2020

bol bol akapeli yağlaması dolu.. neden internete taşınmış anlamadım ver atvye gitsin.

15.11.2020

bitane dizi var aşk 101 diye bol bol putperest yağlaması dolu ver Fox a gitsin

Pasif Kullanıcı
15.11.2020

ulan netflix aşağıladın bizi.... nesrin cevadzade yes dedi altyazı evet yazdi ulan bu kadar degil bu ulke ya 😂😂😂😂

15.11.2020

İşitme engelli izlemesin mi?

TÜM YORUMLARI OKU (49)