Herkesin En Az Bir Kez Oynadığı Monopoly'nin Sıra Dışı Hikayesini Okuyunca Çok Şaşıracaksınız!

Hepimizin aşina olduğu, arkadaşlarımızla kaliteli zaman geçirmemizi sağlayan Monopoly oyununun hikayesi sizi hayretler içerisinde bırakacak.

Monopoly, farklı alanları elinde tutup geliştiren ve parasını tüketmeyen oyuncuların kazandığı bir masa oyunu.

Monopoly'nin Türkçe karşılığı 'tekel'dir. Oyunun mantığıyla örtüşecek biçimde tekelleşen ve piyasada(yani oyunda) her şeyin hakimi olan kişi oyunu kazanır.

Oyundan bahsederken, oyunun mucidi Lizzie Magie'den bahsetmemek olmaz.

Lizzie Magie, 1866-1948 yılları arasında yaşamış bir feminist aktivisttir. Magie, bireylerin ve toplumun kendi yarattıklarının sahibi olduğunu ve toprağın insanlar tarafından eşit bölüşülmesini savunan bir ideolojiye sahiptir.

Bu yıllarda yükselişte olan kutu oyunları aracılığıyla anti-tekelci bir oyun yapmak için işe koyulur.

Bu çerçevede Lizzie Magie, Landlord's Game (Ev Sahibi Oyunu) isimli masa oyununu yaratır. Bu oyunda iki farklı kural seti bulunmaktaydı. İlki servetin tüm oyuncular tarafından bölüşüldüğü tekel karşıtı bir modülken. İkinci kural seti ise tek bir oyuncunun tekelleşerek diğer oyuncuları ezdiği ve her şeye sahip olduğu bir modüldü. Bu oyun Monopoly oyununun atası sayılmaktadır.

İki farklı oyun modülü yaratmasının nedeni ise ikisini de oynayan kitlelerin, ahlaki açıdan servetin paylaşıldığı kural setine yöneleceğini düşünmesidir.

Fakat işler Magie'nin istediği gibi gitmedi. 1903 yılında oyunun patentini alan Lizzie Magie'nin yarattığı bu oyun zamanla solcu, aydın kesimler tarafından anti-tekelci modülü çok tercih edilse de, oyunun ve Magie'nin başına gelen talihsiz şeyler oyunu bizim bugün bildiğimiz hale getirdi.

1930'lara gelindiğinde Charles Darrow, Landlord's Game (Ev Sahibi Oyunu) oyununun tekelci modülünü keşfeder ve oyunu kendisinin bulduğu yeni bir oyunmuş gibi piyasaya sürer.

Oyunun gerçek yaratıcısının, uzun yıllar boyu oyunu kendisinin bulduğunu iddia etmiş olan ve uzun yıllar kamuoyunun dikkatlerini üzerine çeken Darrow değil, Lizzie Magie olduğu uzun süre sonra anlaşılmıştır. Bu süreçte oyun haklarını Parker Brothers'a satan Darrow, satıştan milyonlar kazanmıştır.

Lizzie Magie ise yarattığı oyundan sadece 500 dolar kazanabilmiştir.

1930'larda Lizzie Magie, Darrow'un iddialarına karşın bir şekilde sesini duyurur ve oyunun kendisine ait olduğunu ortaya koyar. Bu gelişmeyi fark eden şirket Lizzie Magie ile bir anlaşma yapar. Dolayısıyla Landlor's Game (Ev Sahibi Oyunu) ve birkaç masa oyunu çalışmasınının daha tüm haklarını Parker Brothers'a 500 dolar karşılığında satar.

Oyunun günümüze kadar yaklaşık 750 milyon kişiye ulaştığı düşünülüyor.

1991 yılında Hasbro, Parker Brothers'ı satın aldı. Dolayısıyla o tarihten bu yana Monopoly'nin hakları Hasbro şirketinde. Oyun, bilgisayar oyunu olarak ve diğer platformlarda kendini göstermesiyle masa oyunlarının geleceğine dair çok şey görmemizi sağlıyor.

Kıtaları aşıp hemen hemen her eve giren bu oyun, yıllarca üretiliş amacı bilinmeksizin oynandı.

Dünyanın farklı ülkelerinde farklı versiyonları çıkan ve yıllar içerisinde milyonlarca kişiye ulaşan bu oyunun, dünyayı kendince değiştirmeye hevesli bir kadının çabaları ve düşlerinden doğduğunu artık biliyoruz.

Kaynak: 1, 2

Karar Sizin! Beş Yıldızlı Otel İle Kamp Tatili Arasında Kalanlar İçin Öneriler
James Bond Filminden İlham Alınarak Tasarlanan Dünyanın İlk Yüzen Ekolüks Oteli ile Tanışın!
Bu İşte Bir Terslik Var! Günlük Yaşama Farklı Bir Açıdan Bakmanızı Sağlayacak Tepetaklak Evler

Popüler İçerikler

Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi