Herkesin Cevabını Merak Ettiği Soru: Akıllı Telefonlar Bizleri Aptallaştırıyor mu?

Hayatımıza girmesiyle kabul görmesi eş zamanlı olan bir cihaz, artık ceplerden taşarak 'el telefonu' haline geldi. Trafikte, bir arkadaş ortamında, konserlerde, yürüyüp koşarken, kısacası nefes alıp verdiğimiz her an elimizde; uyurken ise başucumuzda. Peki bu aşırı münasebetin zihne olumsuz etkisi olmuyor mu? Bu sorunun cevabına Teksas Üniversitesi'ndeki bilim insanları 800 kullanıcı ile yaptıkları deneyle ulaştı ve telefona yakın olan insanların zihinsel kapasitelerinin azaldığını gözlemledi.

Deneye katılanlardan bilgisayarda bir dizi testten geçmeleri istendi. Katılımcıların iyi puan almaları için konsantrasyonlarının tam olması gerekiyordu.

Testler, zihinsel kapasiteyi, yani beynin belli bir zamanda verileri tutma ve işleme becerisini ölçüyordu.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre katılımcılara akıllı telefonlarını ya ters yüz olarak masanın üstüne; ya da ceplerine, çantalarına veya başka bir odaya koymaları istendi. Bu arada telefonlar sessize alındı.

Araştırma sonucu, telefonlarını başka bir odaya koyan katılımcıların, masanın üstüne koyanlara oranla çok daha iyi performans gösterdikleri görüldü.

Bu grup, telefonlarını ceplerine ya da çantalarına koyanlardan da kısmen daha iyi performans gösterdi.

Teksas Üniversitesi'nden araştırmacı Adrian Ward, 'Bilinçli zihin o sırada akıllı telefonunuzu düşünmüyor ama bir şeyi düşünmemek için gereken süreç, bilişsel kaynaklarınızdan bir bölümünü kullanıyor. Bir bakıma beyin göçü gerçekleşiyor' dedi.

Bir başka deneyde de, insanların akıllı telefonlarına olan bağlılıklarının zihinsel kapasiteye etkisi incelendi.

Katılımcılar telefonlarını diğer grupta olduğu gibi masanın üstünde görünür bir yere, cebine, çantasına ya da başka bir odaya koydu. Bazı katılımcılardan bu defa telefonlarını kapatmaları istendi.

'Telefonların varlığı bile zihinsel kapasitenin azalması için yeterli oldu'

Akıllı telefonlarını masada, ceplerinde ya da çantalarında tutan ve telefonlarına en bağımlı olanlar, daha az bağımlı olan gruba göre daha kötü performans gösterdi.

Telefonun kapalı ya da açık olmasının veya ters yüz edilmesinin önemli olmadığı görüldü.

Araştırmacı Adrian Ward'ın bu deneyle ilgili yorumu ise, 'Katılımcıların dikkati telefonlarına gelen bildirimler yüzünden dağılmadı. Telefonlarının varlığı bile zihinsel kapasitelerini zayıflatmaya yetti.' oldu.

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
YORUMLAR
12.07.2017

Akıllı telefon aptallaştırmıyor aksine daha pratik düşünmeye işleri daha pratik çözmeye yarıyor, İnsanları APTALLAŞTIRAN SADECE SOSYAL MEDYA...

13.07.2017

Yav heeee amk bilim savunucusu oldun, 800 tane ABD li tip arasında araştırmış işte, Ne kadar yansıtabiliyor ülkeyi yada dünyayı.Sen 800 kişiye tav olduysan evet haklısın aptallaştırmış kesinlikle

11.07.2017

telefonun yakinda ve uzakda olmasi beynin konsantrasyonunu ve odagini etkileyebilir ama genel anlamda internetin ve akilli telefonun insanlari aptallastirdigini dusunmuyorum. 50 yil onceki iq testleriyle bugunki test skorlari karsilastirildiginda arada 30 puanin uzerinde bir fark var. bu farkin nedeni insanlarin mutasyon gecirip beyinlerinin buyumesi degil, insan ayni insan, fark simdiki insanin gecmistekine nazaran cok daha yuksek miktarda bilgiyi proses edisi. 100yil onceki ortalama insanin 1 senede karsilasicagi bilgi ve haberle bir kac saat icinde muhattap olabiliyoruz. kesintisiz bir bilgi akisi ve haberlesme sozkonusu. buda surekli egzersiz yapan bir atlet gibi beynin daha formda olmasini sagliyor. tabiki bu gercek anlamda kitap okuyan arastiran bir beyine denk olamaz ama ortalama insanin hayatinada baska sekilde bu kadar buyuk miktarda bilgi, dusunulup incelecek konu girmez.

12.07.2017

ayni seyden flynn etkisinden bahsediyoruz. 1930 dan beri yapilan testlerde iq testlerinde surekli daha yuksek sonuclar elde ediliyor ama bunu genetikle aciklayamazsin. evrim bu kadar hizli calismaz. 3 kusakda genden gelen zekayi artirmak icin cok buyuk bir seleksiyon baskisi gerekir. her kusakda 110-120 iq nun altinda kalanlari hadim etmek gerekir. genlerden gelen zeka ayni. fark kullaniminda. dedigin dogru zeka buyuk oranda genlerden gelir ama kullandikcada kapasitesi artar. vucuddaki kas kutlesi gibi. herkezin dogustan gelen kas miktri sabittir degismez. ama antromanla kas sisser ve kuvvetlenir. beyinde cok farkli degil. daha fazla kullanildikca, veri isledikce islem kapasitesi artar. iyi egitim almis okumus birinin sorun cozme, olaylara yaklasma yetenegiyle, hic egitim almamis birininki bir olabilir mi. dergi gazete okuyan kayit cihazi degil elbet, okuduklarini tartip dusunup suzgecden gecirmek zorunda. bunlarin hepsi beyin aktivitesi demek.

11.07.2017

Akıllı telefon kullanma var kullanma var. Telefonda açıp sadece sosyal medyada mal mal gezinip sadece fotoğraflara bakıp paylaşırsan ya da like atmak için kullanırsan aptallaşırsın. Ama eğer bunu bilgi edinmek amaçlı bir şeyler öğrenmek amaçlı kullanırsan bir kitaptan bile daha iyidir. Ama günümüz sorunu insanların bundan bilgi alma amaçlı faydalanmak yerine sadece mal gibi sosyal medyada gezinmek için kullanmasıdır.

TÜM YORUMLARI OKU (33)