Hayatımıza girmesiyle kabul görmesi eş zamanlı olan bir cihaz, artık ceplerden taşarak 'el telefonu' haline geldi. Trafikte, bir arkadaş ortamında, konserlerde, yürüyüp koşarken, kısacası nefes alıp verdiğimiz her an elimizde; uyurken ise başucumuzda. Peki bu aşırı münasebetin zihne olumsuz etkisi olmuyor mu? Bu sorunun cevabına Teksas Üniversitesi'ndeki bilim insanları 800 kullanıcı ile yaptıkları deneyle ulaştı ve telefona yakın olan insanların zihinsel kapasitelerinin azaldığını gözlemledi.
Akıllı telefon aptallaştırmıyor aksine daha pratik düşünmeye işleri daha pratik çözmeye yarıyor, İnsanları APTALLAŞTIRAN SADECE SOSYAL MEDYA...
telefonun yakinda ve uzakda olmasi beynin konsantrasyonunu ve odagini etkileyebilir ama genel anlamda internetin ve akilli telefonun insanlari aptallastirdigini dusunmuyorum. 50 yil onceki iq testleriyle bugunki test skorlari karsilastirildiginda arada 30 puanin uzerinde bir fark var. bu farkin nedeni insanlarin mutasyon gecirip beyinlerinin buyumesi degil, insan ayni insan, fark simdiki insanin gecmistekine nazaran cok daha yuksek miktarda bilgiyi proses edisi. 100yil onceki ortalama insanin 1 senede karsilasicagi bilgi ve haberle bir kac saat icinde muhattap olabiliyoruz. kesintisiz bir bilgi akisi ve haberlesme sozkonusu. buda surekli egzersiz yapan bir atlet gibi beynin daha formda olmasini sagliyor. tabiki bu gercek anlamda kitap okuyan arastiran bir beyine denk olamaz ama ortalama insanin hayatinada baska sekilde bu kadar buyuk miktarda bilgi, dusunulup incelecek konu girmez.
Akıllı telefon kullanma var kullanma var. Telefonda açıp sadece sosyal medyada mal mal gezinip sadece fotoğraflara bakıp paylaşırsan ya da like atmak için kullanırsan aptallaşırsın. Ama eğer bunu bilgi edinmek amaçlı bir şeyler öğrenmek amaçlı kullanırsan bir kitaptan bile daha iyidir. Ama günümüz sorunu insanların bundan bilgi alma amaçlı faydalanmak yerine sadece mal gibi sosyal medyada gezinmek için kullanmasıdır.