Herkesin Başına Gelebilir! Panik Atak Geçirdikten Sonra Kendimizi Neden Aşırı Yorgun Hissederiz?

Eğer panik atak geçmişiniz varsa panik ataklardan sonra vücudunuzun normalden daha yavaş çalıştığı dikkatinizi çekmiştir. Sanki gözlerinizin önünde bir perde vardır, asla düzgün odaklanamazsınız, nefes almak bile çok yorucu gelir ve hatta bütün bedeniniz sızlar. Peki bu semptomların sebebi nedir?

Panik atak sırasında vücudunuzda birçok kimyasal değişim gerçekleşiyor. Beyniniz panik atak geçirdiğiniz sırada vücudunuzu gerçekten tehlike içerisinde olduğuna ikna ettiği için vücudunuz da tehlikeye karşı tepki verir.

Adrenalin seviyeniz tavan yapar, kalp atışlarınız hızlanır ve vücudunuza daha fazla kan pompalanır.

Anksiyete atakları ve panik ataklar arasında oldukça büyük bir fark vardır.

Öncelikle bu semptomların sebebine bakmadan önce oldukça fazla karıştırılan iki ataktan bahsedelim. Panik ataklar beyninizdeki kavga et-kaç tepkisinin tetiklenmesiyle başlar. Beyin gerçekten hayati bir tehlikede olduğuna ikna olmuştur ve vücudu da bu tehlikeye hazırlar. Panik atak geçiren insanlar genellikle deneyimlerini 'Kalp krizi geçiriyormuşum gibiydi.'  veya 'Ölecekmişim gibi hissettim.' gibi cümlelerle tanımlar.

Anksiyete atağı ise insanlar anksiyetelerinin kontrolünü kaybettiklerini hissettiğinde ortaya çıkan bir ataktır. Panik ataklara göre daha uzun sürebileceği kanıtlanmıştır. Semptomları benzer olsa da bu iki hastalık birbirinden farklıdır.

Peki panik atak sonrası yorgunluk neden olur?

Panik atak sırasında vücudunuzun verdiği tepkilerden birisi de nefes alışverişlerinizi hızlandırmaktır. Adrenalin salgılandığı zaman kalp atışlarınızın hızlanması gibi, kanınıza daha fazla oksijen pompalayabilmek için ciğerleriniz de daha hızlı çalışır. Adrenalin seviyesi azaldıkça normalden daha hızlı çalışan vücudunuz ağrımaya başlar. Bunu hiç spor yapmayan birisinin spordan sonra yorgun hissetmesi gibi düşünebilirsiniz.

Peki bu yorgunluk ne zaman geçer?

Panik atakların, anksiyete ataklarına göre vücudu daha çok yorduğu çalışmalar sonucu kanıtlanmıştır. Vücudunuzun ne kadar yorulduğuna ve bünyenizin ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak kişiden kişiye göre bu yorgunluk bazen saatler, günler, hatta haftalar sürebiliyor.

Panik atakların daha hafif geçmesi için yapabileceğiniz ufak tefek şeyler bile büyük bir fark yaratır.

Eğer sık sık panik ataklar geçiren birisiyseniz bu hastalıkla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmek hayatınızı oldukça kolaylaştıracaktır. Eğer bir atağın geldiğini hissediyorsanız kendinizi derin ve yavaş nefesler almaya zorlayın. Yapabiliyorsanız çevrenizin sizin için rahat olduğundan emin olun. Kendinizi rahatlatmak için şarkı da dinleyebilirsiniz.

Profesyonel yardım almak hayat kalitenizi yükseltecektir.

Elbette psikolojik sorunlarla başa çıkmak için alınabilecek en iyi önlem profesyonel yardım almaktır. Psikoloğunuzun ya da psikiyatristinizin sizin için sunacağı seçenekler ve tedaviler panik ataklarınızı daha kolay atlatabilmenizi ve sonrasında da yorgunluğunuzun daha hafif olmasını sağlayacaktır.

Hayatınızda yapacağınız ufak değişiklikler de yorgunluğunuzu hafifletecektir.

Eğer vücudunuz daha dirençli olursa panik ataklardan sonra gelen yorgunluk daha hafif olacaktır. Bu nedenle hayatınızda yapacağınız spor ya da daha sağlıklı beslenme gibi ufak tefek değişiklikler bu yorgunlukla başa çıkmanız konusunda size sandığınızdan daha çok yardımcı olacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Panik Atak Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?
Benim Başıma Gelmez Demeyin: 'Anksiyete ya da Panik Atak Krizi Esnasında Ne Yapmalıyız?'
Panik Atak Durumlarının Üstesinden Kendi Kendinize Gelebilmeniz İçin Öneriler

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman