Herkesin Aklından En Az Bir Kere Geçmiş Soruyu Cevaplıyoruz: Uçuş Sırasında Bir Uçağın Camı Patlarsa Ne Olur?

Bu hayatta başıma gelmesine korktuğum olaylar listesinde yerini aldı yani...

Bu durum daha önce oldu! Kırık uçak camlarıyla ilgili birkaç hikaye var ve bunlardan bazılarını sizinle paylaşmak istedik.

1990'da British Airways'in 5390 sefer sayılı uçuşu sırasında ön cam panellerinden biri ayrıldı ve uçağın kaptanı neredeyse kabinden dışarı fırlayacaktı. Neyse ki, bir hava görevlisi pilotu son anda yakaladı ve uçak inene kadar onu tuttu, böylece hayatta kalabildi.

Benzer bir olay, 2018'de bir Airbus A319 uçuşunun ortasında bir ön cam patladığında meydana geldi. Şans eseri, uçağın yardımcı pilotu emniyet kemerini takmıştı ve bu yüzden uçaktan sadece kısmen fırladı ve ciddi bir yaralanması olmadı.

Peki bu sırada neler oluyor?

Bu durumda, her şeyden önce, basınç düşüşü nedeniyle çok yüksek bir ses duyarsınız. Kabin içindeki hava basıncı, uçaktaki insanların normal bir şekilde nefes almasını sağlamak için uçağın dışına göre daha yüksektir. Bu nedenle, bir cam kırılırsa, içerideki hava, telefon veya dergi gibi küçük nesneleri (veya bazen insanlar gibi daha büyük şeyleri) alarak yüksek hızlarda dışarıya doğru çeker.

Basınç düşüşünün diğer etkileri arasında sıcaklık ve hava basıncında azalma (kulakların 'patlaması') ve düzlem içindeki yoğuşmadan kaynaklanan sis de bulunur.

Bunun size olması durumunda bu bilgileri hatırlamaya özen gösterin.

Birçok acil durumda olduğu gibi en önemli kural, panik yapmamaktır. Otururken her zaman olması gerektiği gibi emniyet kemerinizin takılı olması daha iyidir. Oksijen maskeleri çıktığında bir tane takın ve ardından çocuğunuza veya çevrenizdeki diğer insanlara yardım edin. Mürettebat acil inişe başlayacak ve yolcular için riskleri en aza indirmek için iniş hızlı olacak. 

Uçak güvenli bir irtifaya gelir gelmez maskeyi çıkarabilirsiniz.

Merak etmeyin! Uçaklar hâlâ güvenli

Hava yolculuğu, yolculuk yapmanın en güvenli yollarından biridir ve gittikçe daha güvenli hale gelmeye devam ediyor. Ayrıca, basınç düşmesi gibi bir acil durum meydana geldiğinde, bunun nedeni nadiren pencereler oluyor. Tüm basınçlandırma arıza olaylarının yalnızca %2,7'si pencereye bağlı olarak  gerçekleşiyor. Uçak camları oldukça dayanıklı olan ve küçük bir deliği olan pleksiglas veya akrilik plastikten yapılıyor ve bu malzemelerin yoğunlaşmayı önlemek için çoklu katmanları vardır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Uçağa Her Bindiğinizde En Az Bir Kere Aklınızdan Geçen 10 Soruyu Cevaplıyoruz!
Uçak İle Seyahat Ederken Aklınızdan Çıkarmamanız Gereken Birbirinden Önemli 20 Davranış
Uçaklarda Kabin İçi ve Uçuş Esnasında Yaşananlarla İlgili Merak Ettiğiniz Ne Varsa Cevaplıyoruz!

Popüler İçerikler

Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
YORUMLAR
15.06.2021

Keşke gövde delinmesinin ardından 15-20 saniye sonra iç basıncın dış basınç ile dengeleneceğini ve dışarı çekilme durumunun ortadan kalkacağını da söyleseydiniz.

15.06.2021

Gövdenin delindiği andan itibaren, uçak iniş yapana kadar o deliği hiç bir şeyle kapatmıyorlar mı? Öyle delikli nir halde mi iniş yapılıyor?

15.06.2021

ağır kırıma uğrayıp düşmezse mecburen o şekilde iniş yapılıyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ