Herkesin Aklındaki O Soruya İki Dakikada Açıklık Getiriyoruz: Uçaklar Neden Gökyüzünde Beyaz İz Bırakır?

Çocukluktan itibaren hepimizin kafasını kurcalayan sorulardan biri de uçakların havada ilerlerken neden arkasında beyaz bir iz bıraktığıdır. Herhangi bir arama motorunda arama yapmaya üşenenler ama bu sorunun cevabını da bir yandan merak edenler için konuya iki dakikada açıklık getiriyoruz. Hadi bakalım!

Havalar güzelleşmiş, gün batarken ortalığı pembeyle turuncu karışımı muhteşem bir renk kaplayıveriyor. Siz de tam o sırada hayranlık içinde kafanızı gökyüzüne doğru kaldırıyorsunuz…

Ama o da ne?! Gökyüzünde nazikçe süzülen bir uçak; daha doğrusu o uçağın motorları, havada beyaz bir iz bırakıyor. Peki ama neden?

Dikkat ettiyseniz, motorlarının ardında beyaz izler bıraktığı uçaklar, yüksekten uçan uçaklardır. Çünkü alçak irtifalarda seyreden uçakta bu görüntüye rastlamamız mümkün değil.

Neden derseniz, bunun sebebi sıcaklığın belirli bir dereceye kadar düşmesi gerektiğidir.

Atmosferin ilk tabakasında sıcaklık yerden yükselmeye başladıkça düşer. Bu sıcaklığın yaz aylarında bile 10 bin metre yüksekliklerde yaklaşık -50 dereceyi gördüğü olur.

Uçakların jet motorları ise bu soğuk havayı emip sıkıştırır ve sonra motorların yanma odalarında yakıt ile karıştırıp yakarak, motorun egzozundan dışarı atarlar.

İçinde su buharı olan bu sıcak karışım, motor egzozundan dışarı atılınca; -50 derece sıcaklıktaki soğuk ve düşük basınçlı havada katılaşıp yoğunlaşır ve içinde küçük buz parçacıkları oluşur.

Bu motorların aldıkları hava ile birlikte giren su buharı, motorun içinde daha da koyu hale gelerek dışarıdaki soğuk havanın üzerine püskürtülür. Yani buhar halindeki su, sıvı hale geçmeden direkt donar ve buza dönüşür.

Kuyruk izi adı verilen bu görüntü, bizlere uçağın arkasından dumanlar çıkararak uçtuğunu düşündürtse de işin aslı başka, gördüğünüz gibi...

Oluşan bu beyaz iz, motorun egzozundan içindeki su buharı ile çıkan sıcak havanın, bir anda soğuk hava ile buluşmasından kaynaklanan bir görüntüden ibaret.

Gökyüzünde oluşan herhangi bir kuyruk izine dikkatlice bakarsanız, kısa bir süre içinde ortadan kalktığını ya da yatay olarak dağıldığını görebilirsiniz...

Uçaklar alçak irtifalara indiğinde de dışardaki hava ısındığından bu görüntü kaybolur.

Sanıyoruz, uzun zamandır aklınızı kurcalayan bir soruya açıklık getirebildik. Artık o beyaz izleri gönül rahatlığıyla izleyebilir ve çevrenizdeki insanlara bu bilgiyle hava atabilirsiniz...

Sizi geceleri uyutmayıp zihninizi mütemadiyen meşgul etmekte olan bambaşka sorulara vereceğimiz cevaplarda görüşmek üzere...

Popüler İçerikler

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
15.05.2019

Sayın editör. Chemtrails diye bir fenomen duydunuz mu ? Eskiden bir kaç dakikada dağılan kuyrukizlerinin şimdi neden saatlerce kaldığını ve ''ispatlanmış verilere göre'' bazen neden kesik kesik olduğuna da değinseydiniz keşke. Atmosferik deneyler için gökyüzünün spreylendiğini ve hatta orta doğu coğrafyasının üzerine daha yoğun şekilde dağıtılan zehirli gazların olabileceğini de yazsaydınız daha ''havalı'' olurdu.

15.05.2019

Hocam contrailsin birkaç dakikada ya da daha uun sürede dağılması da yine hava olaylarıyla ilgili, sivil havacılığın onca denetlemesi şusu busu içinde chemtrails ancak bir internet fenomeni olmaya devam eder, bunlar paranoyakça şeyler

Dün sabah Ankara semalarında fazlaca oluşturulan çizgiler. Chemtrails üzerinde yoğunlaşmış durumdayım. Normal değildi.

15.05.2019

Vay be. Nihayet öğrendik işin aslını astarını. Ben hep, uçaklar daha yüksekte ve daha hızlı uçtukları için bu izin oluştuğunu düşünüyodum. Daha yüksekte olması kısmını tutturmuşum en azından.

TÜM YORUMLARI OKU (9)