Herkesin Aklına En Az Bir Kez Gelmiştir: Deniz Ürünleri Ete Göre Neden Daha Hızlı Bozulur?

Hayatımızda vazgeçemediğimiz yiyeceklerden olan deniz ürünleri ve et bizler için en önemli vitamin ve besinleri bulundururlar. Onlar da tıpkı diğer yiyecekler gibi bir süre sonra bozulma eğilimine girerler. Ancak neden deniz ürünlerinin etlerden daha önce bozulduğunu hiç düşünmüş müydünüz? Deniz ürünlerinin, karada yaşayan hayvanların etlerinden daha hızlı bozulmasının birkaç nedeni vardır.

Deniz ürünleri, ete göre daha fazla su içeriğine sahiptir. Bu nedenle çoğu bakteri, üremek için daha nemli bir ortamı tercih ettiğinden bakterilerin burada bir yuva bulması daha kolaydır.

Balıkta çok fazla kolajen yoktur, bu nedenle bakterilerin balık etine nüfuz etme süreci daha kolay olur.

Balık, sağlıklı olmasını sağlayan çok sayıda çoklu doymamış yağ (omega-3 yağ asitleri gibi) içerir, ancak bu yağlar aynı zamanda daha hızlı bozulur çünkü oksitlenmelerini kolaylaştıran birkaç çift bağa sahiptirler.

Birçok balık soğuk sularda yaşar, bu nedenle balık etini parçalayan enzimler soğuğa alışır. Balıkları normal buzdolabı sıcaklıklarında saklamak, etleri buzdolabında saklamak kadar çürümeyi yavaşlatamaz.

Balığı buzlukta saklamak daha iyidir, ancak yine de eti buzdolabında (2-7 derece santigrat) saklamak kadar etkili değildir.

Balık etten daha ince olma eğilimindedir ve bakteriler, ürünlerin yüzeyinde merkezileşirler. En bağlı olmayan su, hava ve bakterileri aldıkları nokta, bu durumdur.

fun-18592.kxcdn.com

Daha ince yapıları nedeniyle bakteri ve diğer hasta edebilecek konularda önemli sorun çıkarabilirler.

Balığın nasıl işlendiği bozulma süreci için çok önemlidir. Balıklar genellikle bir tür "öldürme aşamasına" (ozon, asitleştirilmiş sodyum klorür vb.) sokulur. Balığın, küçük ve ince olduğunu düşünürsek balığın içine daha fazla kimyasal nüfuz olduğu ve böylece bozulma olasılığının arttığı anlamına gelir.

Islanmış bir balık parçasına karşı sağlam bir biftek düşünün.

Tüm hayvanlar enerjiyi kaslarında glikojen olarak depolarlar. Genel olarak, kara hayvanları öldürülmeden önce çok fazla kavga edip çırpınmazlar ama balıklar yapar.

Böylece balıklar glikojen kaynaklarını tüketir ve bunu kan dolaşımında glikoz formunda hazır bulunan enerjiye dönüştürür. Bakteriler ise tahmin ettiğiniz gibi glikoz ile ziyafet çekmeyi çok severler.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Size 'Mehmet Şef Görse Kalbi Teklerdi' Dedirtecek Dünya'nın Dört Bir Yanında Servis Edilen 30 Hastane Yemeği
Her Gün Bir Bardak Kefir İçersiniz Vücudunuzda Neler Olur?
Şeker Yüzdelerinin Şaşırtıcı Derecede Yüksek Olduğunu Daha Önce Bilmediğiniz Sinsi Yiyecek ve İçecekler

Popüler İçerikler

Nasip Olur mu Be? İstanbul Boğazı'nda "Seni Yerler" Dinleyen Adam Yalı Balkonunda Sezen Aksu'yla Karşılaştı!
A Milli Kadın Voleybol Takımımız Milletler Ligi'nde Hollanda'yı Mağlup Etmeyi Başardı!
Hepimiz Merak Ediyorduk: Ortalığı Kasıp Kavuran Mert Demir Stilinde Kimin İmzası Olduğunu Açıkladı!
YORUMLAR
09.08.2021

Çiftlik balığı avlanmış balığa göre çok daha uzun dayanır. Sebepleri 1) Çiftlik balığı hasat edilmeden önce özel ilaçlarla ishal olur ve 2-3 gün beslenmez , bağırsakları tamamen boşalan balıkta çok az bakteri kalır. 2) Çitlik balıkları buzda şok ile öldürülür , ani ölümden dolayı zararlı hormonları salgılayamaz. 3) Çiftlik balığı av peşinde koşmadığı ve avcılardan kaçma gereği olmadığından az kaslı bol yağlı olur. Lütfen doğayı koruyalım daha sağlıklı ve ucuz çiftlik balığı tüketelim.

10.08.2021

Çiftlik balığı hasat edilmeden önce özel ilaçlarla ishal olur ve 2-3 gün beslenmez , bağırsakları tamamen boşalan balıkta çok az bakteri kalır. 2) Çitlik balıkları buzda şok ile öldürülür , ani ölümden dolayı zararlı hormonları salgılayamaz. 3) Çiftlik balığı av peşinde koşmadığı ve avcılardan kaçma gereği olmadığından az kaslı bol yağlı olur. Lütfen doğayı koruyalım daha sağlıklı ve ucuz çiftlik balığı tüketelim.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ