Herkes Metaverse Konuşuyor Ancak Asıl Devrim Burada: Web 3.0 Nedir, Hayatımızda Neler Değişiyor?

Gelecek çok yakında ve olan bitenden haberdar olmayanlar çok şey kaybedecek. Şu üç mühim sorunun yanıtını keşfetmek için buradayız:

İnternetin geleceği Web 3.0 nedir? Web 3.0 ile neler değişecek? Yeni nesil uygulama dApp nedir?

Endüstride Sanayi 2.0 ve 3.0'ı duymaya alışmıştık.

Sanayi devriminin aşamalarını anlatıyordu bu isimlendirme. Sanayi 1.0 makinelerle üretime geçişi, Sanayi 2.0 seri üretimin yaygınlaşmasını, Sanayi 3.0 ise otomasyonu, insanların etkinliğinin görece azalmasını ifade ediyordu.

Neden Web 3.0'ı anlatırken Sanayi 3.0'dan bahsettiğimizi merak ediyorsanız, bu adlandırmalar arasında bir benzerlik var.

Web 2.0, internetin etkileşimli hale geldiği 2003 ve sonrasını, yani günümüze kadar gelen zamanı anlatıyor.

Web 3.0 ise henüz gelmemiş olsa da bir değişimin şafağında olduğumuz için bol bol seslendiriliyor. Ne olduğunu anlamadan ona uyum sağlamak imkansız.

Önce tanımı verelim, Web 3.0 internetin makine öğrenimi ve yapay zekaya dayandığı bir evrene geçiş. Veriler insanlar tarafından değil makineler tarafından üretiliyor, işleniyor ve değerlendiriliyor. Web siteleri ve uygulamaları da bugünden çok daha farklı oluyor haliyle.

İnternetin serüveni bizi Web 3.0'a sürükledi desek yanlış olmaz.

İnternetin izlediği yolu hatırlayalım, ilkin veri kullanıcılara sabit olarak sunuluyordu, Web 2.0'dan sonra veriler kullanıcıyla etkileşime girdi ve bir noktadan sonra veriler kullanıcı deneyimini iyileştirmek, interneti daha kişiselleştirilmiş detaylarla donatabilmek için algoritmalar tarafından kullanılmaya başlandı.

Web 3.0 bu sürecin bir ürünü ve blockchain, sanal gerçeklik, nesnelerin interneti (IoT) gibi teknolojileri birkaç kanalda kullanılan "yenilikler" olmaktan çıkaracak.

Bu akıllılaşma sonucunda cihazlar arasında karşılaştığımız engellerin tümü de yok olmaya muhtaç. Mesela şu an uygulamaların çoğu sadece bir işletim sisteminde çalışıyor. 

Web 3.0 ve sonrasında farklı donanım ve yazılımlar birbirine daha uyumlu hale gelecek, işletim sistemlerinin kendilerine has uygulamalar üretip kullanıcıları kendilerine mecbur etmeleri imkansızlaşacak.

Kullanıcıların cihazlara uyum sağladığı dünyadan cihazların ve internetin kullanıcıya uyum sağladığı dünyaya geçiş mi?

Evet.

Merkezi bir kontrol noktası olmaması, bu uyumluluğa güveni de ekliyor. Ortada bir aracı kalmayınca kullanıcılara uygulanan sansürler, denetlemeler azalıyor. Aynı şekilde saldırılardan da korunmak kolaylaşıyor.

Bizim işimize yarayacak en mühim özelliklerden biri aramalarımızın daha verimli hale gelecek olması.

Nihayetinde interneti bilgiye ulaşmak için kullanan büyük bir kitle var ve arama motorlarının şu anki halinde bilgiye ulaşmak hiç de kolay değil. Yanlış ve yalan bilgiyi eleyebilmek, doğru bilgiye ulaşabilmek yapay zekanın işin içine girmesiyle daha da kolaylaşacak. 

Arama motorlarının manipüle edilmesi Web 3.0 ile imkansızlaşacak.

Müşteri hizmetleri "Bir saniye, bilgilerinizi kontrol ediyorum..." demeyi bırakacak.

Zira daha iyi bir kullanıcı deneyimi için aynı anda birden fazla müşteriyle farklı ihtiyaçları hızla karşılayabilecek biçimde konuşan destek birimlerinden bahsedebileceğiz. Hem etkileşim çok daha başarılı olacak hem de problemler çok daha çabuk çözülecek. 

Muhtemelen müşteri hizmetlerine ulaşmak için telefonda dakikalarca beklemek 2020'li yılların sorunu olarak anılacak.

Her yerde reklam görmeyeceğiz, ihtiyacımız olanları bize sunan bir sistem gelecek. (Gerçekten öyle mi olacak?)

Tüketicilerin verileri daha akılcı işlenecek ve reklamların arasında kaybolduğumuz web sitelerinden bir an olsun kurtulabileceğiz. Böyle bir verinin iyi niyetle kullanılacağından nasıl emin olacağız, hele ki denetlemelerin böylesine zorlaşacağı bir sistemde...

En heyecanlı kısmı sona bıraktık: App'lerin yerini dApp'ler alacak.

dApp'lerin mevcut uygulamalardan farkı merkezileştirilmemiş uygulamalar olmaları. Teknik birikimi olmadan da yaratıcı fikirleri yaratabilen kişiler ortaya çıkacak, bunun yanında dev şirketlerin verilerimizi istediği gibi kullanmasının da önüne geçebileceğiz.

Her yönden heyecanlı bir gelecek bizi bekliyor, peki biz insanlık olarak buna hazır mıyız?

Kaynaklar: 12, 3

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Kandan Pahalı! Hepimizin Kullandığı Dünyanın En Pahalı 8. Sıvısı Kapitalizmin Maymunu Olduğumuzun İspatı
Biliyoruz Başka Şekilde Uyuyamıyorsunuz Ancak Yüzüstü Uyumanın Sonuçlarını Ciddiye Almazsak Çok Geç Kalacağız
Sürü Psikolojisinin Mağduru Olduğumuzu Yüzümüze Çarpan Garip Asansör Deneyinde Siz Olsanız Ne Yapardınız?

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
03.12.2021

"Teknik birikimi olmadan da yaratıcı fikirleri yaratabilen kişiler ortaya çıkacak" bu kısıma bayağı bir güldüm. Araştırmadan Amerikan rüyasıyla içerik girmek kadar aptalca bir şey görmedim. Web3.0 nedir önce bunu bir araştırın sonra Amerikan rüyasından çıkıp mantık ile içerik girin.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ