Herkes İçin Fizik: Merak Edilen Fakat Karmaşık Olduğu İçin Çekindiğimiz 10 İlginç Fizik Kavramını Anlatıyoruz!

Bilimlerin efendisi fizik hakkında neler biliyoruz? Belli başlı birkaç kavramın ismini çok sık duyuyoruz fakat onları anlayabilmek öyle kolay değil. En azından değildi, sizler için ilgi çekici fizik kavramlarını 'herkes için fizik' başlığıyla olabildiğince basitleştirdik.

1.

2. Termodinamik kanunları, termodinamiğin dayandığı temel kanunlar olarak açıklanabilir.

Isı, sıcaklık, enerji, iş gibi fiziğin ayakları üzerinde durduğu noktalarda geçerlidirler. 

  • Sıfırıncı kanun: Isı teması kanunu. Temasta bulunan farklı ısılara sahip şeylerin ısıları er ya da geç eşitlenir. 

  • Birinci kanun: Enerjinin korunumu kanunu. Enerji yoktan var edilemez, vardan yok edilemez.

  • İkinci kanun: Entropi. Yani her şey bozulmaya meyillidir. Düzensizlik değişmez ya da artar.

  • Üçüncü kanun: Sıcaklık. Sıcaklık mutlak sıfıra yaklaştıkça, bütün hareketler sıfıra yaklaşır.

3. Karanlık enerji: Sürekli genişleyen bir evren mevcutsa, bu genişlemeyi sağlayan bir de itici gücün olması gerektiği varsayımıyla ortaya atılmış enerji biçimidir.

Bilinen fizik kurallarına göre hareket eden cisimler, bu hareketlerini korumaları için sürekli olarak bir mukavemete ihtiyaç duyar. Yani Karanlık enerji de, sürekli hareket eden galaksileri ve onların arasındaki mesafeyi düzenleyen enerji biçimi olarak özetlenebilir.

4. Ses hızıyla karıştırılan ışık hızı 299.792 km/saniye olarak hesaplanmış, evrende herhangi bir “şeyin” ulaşılabileceği maksimum hızdır.

Maddesel formda bu hıza çıkmak imkansız sayılır.

5. Uzay-zaman kavramı bilinen 3 boyut olan doğru, alan ve hacme ek olarak dördüncü bir boyut olarak zamanın tanımlanmasıdır.

Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi adı altında uzay ve zamanın ayrılmaz bir bütün olduğu düşüncesi sonucu geliştirildi ve bu teoriye göre kütle uzay-zamanda eğrilikler yaratmakta ve zamanı bükmektedir. Bu durum zamanın akış hızında göreli olarak yavaşlamaya yol açar.

6. Kara delik kütlece büyük, dengesiz bir yıldızın içe doğru çöküp küçülmesi sonucu ortaya çıkan, çökme kuvvetine doğru orantılı olarak çekim kuvveti inanılmaz seviyede fazla olan gök cisminin adıdır, bir delik değildir.

Öyle ki, bu çekim kuvvettinden yalnızca madde değil, ışık bile kaçamaz. Bu yüzden kara delik olarak isimlendirilmiştir.

7. Büyük patlama, evrenin başlangıcı olarak kabul edilen en yaygın kozmolojik modeldir.

Bu modele göre evren tek bir noktadan başlayan bir patlamayla gitgide genişleyerek oluşmuştur. Öncesinde nasıl oluştuğu ve ne tarafından tetiklendiği halen bilinmemektedir.

8. Görelilik kavramı genellikle tekil olarak tanımlansa da aslında özel ve genel görelilik olarak ayrılmaktadır.

Özel görelilik, dört boyutlu uzay-zaman kavramının tanımlanması olarak özetlenebilir. Genel görelilikse kütleçekim ve ivmenin benzerliği üzerinedir. Genel göreliliğe göre uzay-zaman bükülmektedir.

9. Kırmızıya kayma, uzak galaksilerden gelen ışık tayflarından kaynaklanan anlam verilemez harekettir.

Sebep olarak genişleyen evren teorisiyle bağlantılı biçimde bir açıklama getirilmiştir. Işık tayfları gözlemlenen galaksilerdeki kaymanın sebebi, bu galaksilerin devamlı olarak uzaklaşması ve böylelikle dalga boyunun artması (dalga boyu arttıkça kırmızı, azaldıkça maviye kayma gerçekleşir) olarak ifade edilmiştir.

10. Her hafta farklı konu, kişi ve konseptlerle pazar günlerini bilgiyle dolduran IQ Pazarı'nı ve her gün yayınlanan, ilginizi çekecek paylaşımları Onedio IQ Instagram hesabında takip edebilirsiniz!

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
12.03.2019

Bunları aslında hepimizin (hadi sayısalların diyelim) yalayıp yutması gerekirdi ama sevgili eğitim sistemimiz, dersten nefret ettiren hocalarımız ve bizim tembelliğimiz kombo olunca onedioya muhtaç kaldık.

12.03.2019

Şu an, birseyi basitce anlatamıyorsan anlamamişsındır sözünü ve fizik hocalarımın basit olanı daha da karmaşıklaştırmalarını düsünüyorum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ