Her Yöneticinin ve Şirket Sahibinin Sahip Olması Gereken 10 Önemli Özellik

Çalışma ortamında huzur ve verimlilik sağlamak için bir yönetici olarak üstünüze düşen bazı görevler olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya kendi işinizin veya binlerce kişilik bir ekibin patronu olmanızın başarıyla eşdeğer olmadığını? Bütün bunları bir kenara bırakırsak, işinizi en iyi şekilde ilerletmek için sahip olmanız gereken bazı temel özellikler olduğunu söyleyebiliriz. Gelin iyi bir yönetici olma yolunda atmanız gereken 10 kilit adımı birlikte inceleyelim!

1. Eleştirel bir düşünce yapısına sahip olmak

Eleştirel düşünce yapısı, herhangi bir karar almadan önce mantıklı şekilde analiz yapmanıza ve en doğru sonuca ulaşmanıza yardımcı olur. Böyle bir düşünce yapısı beraberinde eleştiriye açık olma avantajını da getirir. Özetle, farklı fikirleri değerlendirerek ve kendinize sorular sorarak iş tutumunuzu geliştirebilirsiniz.

2. Çalışanlara kulak vermek

Başarılı bir yönetici her zaman çalışanları için erişilebilir olmalıdır. Çalışanlarınızla aranıza duvarlar örerek başarıya ve sürdürülebilir bir kaliteye ulaşmanız fazlasıyla zor olur. İşlerin doğru şekilde ilerlediğinden emin olmak ve hedeflerinize ulaşmak için öncelikle çalışanların taleplerine kulak vermelisiniz. Bu şekilde oluşabilecek problemleri önceden engelleyebilirsiniz ve kim bilir parlak çalışan fikirleriyle karşılaştığınızda bazı sorunlara kesin çözüm de bulabilirsiniz. 😉

3. Zamanı en iyi şekilde yönetmek

Zamanı doğru şekilde yönetmek bütün iş kollarında önemli, fakat bir yöneticiyseniz zamanı en etkili şekilde planlamanız gerek. Toplantılar, yapılacak işler ve çok daha fazlası için en ideal zamanları belirlemeli, her zaman uzun ve kısa vadeli iş listeleri oluşturmalısınız. Listedeki önemli işlere ağırlık vererek zamanı verimli şekilde bölebilir, kendinize zaman ayırmayı unutmadan işleri etkili şekilde sürdürebilirsiniz.

4. Yeterli geri bildirimde bulunmak

Bir yönetici olarak tek başınıza değil, bir ekiple çalıştığınızın farkına varmanız gerek. Dolayısıyla ekip ne kadar iyi ve çalışkansa işiniz de aynı verimlilikle ilerler. Bu nedenle çalışanlarınıza her konuda doğru ve açık geri bildirimlerde bulunmalı, onlara ne derece iyi olduklarını söylemekten çekinmemelisiniz.

5. İş hedeflerini önceden planlamak

Şirket sahibi olarak her zaman planlı programlı yaşamayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Şirketinizin bir anda büyümesini beklemek yerine ona ara varış noktaları belirlemeli ve plana uygun hamleler yapmalısınız. Bu şekilde bir yönetim süreciyle önünüzdeki engelleri tek tek aşabilir ve varmak istediğiniz esas noktaya daha çabuk ulaşabilirsiniz.

6. Çalışan motivasyonuna katkı sağlamak

İyi bir yöneticinin taşıması gereken kilit özelliklerden bir diğeri de çalışanları motive etme kabiliyetidir. Yönetici olarak karşı tarafa cesaret vermeyi bilmeli ve onları hata yaptıklarında bile telkin etmelisiniz. Aynı tutumu başarılı performans sergileyen çalışanları tebrik ederek de göstermelisiniz. Çalışanların motivasyonunu yüksek tutan, onları teşvik eden bir patron olarak çalışma ortamındaki verimliği artırabilir ve herkesin saygısını kazanabilirsiniz.

7. İyi bir mentor olmak

Şirket yönetimi sırasında geldiğiniz noktaya varma sürecini unutmamanız ve sizi özel kılan deneyimleri paylaşmayı bilmeniz gerekir. İyi bir yol gösterici olduğunuz zaman arkanızdan gelen çalışanlar için ilham kaynağı olabilir ve şirketinizdeki genel başarı oranını artırabilirsiniz. Bu nedenle tecrübeleri aktarmaktan çekinmemek ve bilginin paylaştıkça çoğaldığını hatırlamak önemlidir. 🤓

8. Takım ruhuna sahip olmak

Takım çalışması başarılı bir işletmenin olmazsa olmazıdır. Hiçbir işletme tek bir yönetici ile yürüyemez, bu nedenle çalışma ortamınızda 'ben' yerine ' 'biz' demeyi öğrenmeli ve ekip ruhuna saygı duymalısınız. İş hayatından 'ben' kavramını çıkardığınız zaman olumlu yöndeki pek çok değişikliğin de önünü açabilirsiniz.

9. Örnek davranış sergilemek

Bir lider olarak her zaman göz önünde olduğunuzu ve davranışlarınızın dikkat çektiğini biliyor olmalısınız. İş ortamındaki hamlelerinizi buna göre yapar, çalışanlarınıza adaletli davranır ve iş yükünü eşit oranda dağıtırsanız herkesin izinizi takip etmesini sağlarsınız. Bu süreçte sadece iş anlamında değil, günlük ilişkilerinizde ve ortaya koyduğunuz kişilikle de iyi bir örnek teşkil etmeniz önemlidir.

10. Empati yapabilmek

Hiç kimse bir yerlere sıfırdan gelmiyor ya da her an kendini iyi hissedemeyebiliyor. Bir patron olarak karşı tarafın ihtiyaçlarını anlamak ve kendinizi onun yerine koymayı bilmek size kendi sektörünüzde fark yaratma imkanı tanır. Olaylara başkasının tarafından bakmayı öğrendiğiniz zaman gerek iş kaliteniz, gerekse duruşunuzla herkesin üzerinde olumlu bir izlenim oluşturmaya başlarsınız.

Siz de bu uygulanabilir adımlarla işletmenize yeni bir başarı kazandırabilirsiniz. 🙂

Popüler İçerikler

Kola, Meyve Suyu, Gazoz, Soğuk Çay… Hepsine Zam Geldi, Yeni Fiyatlar Duyuruldu
Kızılcık Şerbeti Yeni Bölümü Öncesi Bomba Açıklamalar: Kızılcık Şerbeti’nin Nilay’ından Final İçin Olay Sözler
Dudağınız Uçuklayacak: Hayatını Kaybeden Ferdi Tayfur'un Serveti Ortaya Çıktı!