Her Yıl 14 Milyon İnsana Kanser Teşhisi Konuyor: Çarpıcı Sayılarla #DünyaKanserGünü

Bugün 4 Şubat Dünya Kanserle Mücadele Günü. Sağlık örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve bireysel çabalar ile hastalık hakkında insanları bilinçlendirmek ve hastalığa neden olan etkenleri ortadan kaldırmak için binlerce kişi çaba sarf ediyor. 

Fakat Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı verilere göre, tablo insanlık için pek de iç açıcı değil. Rapora göre dünya genelinde 15 yıl içerisinde kanserden ölenlerin sayısı yüzde 27,5 artış gösterdi. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayınladığı kılavuzda kanserle ilgili güncel veriler de yer aldı. İlerleyen yıllarda kanserin yaygınlaşacağına dair bilgilere de yer verilen rapordan karşımıza çıkan önemli başlıklar şu şekilde:

2000 ve 2015 yılları arasında kanserden ölenlerin sayısı yüzde 27,5 artış gösterdi. 2015 yılında 8 milyon 800 bin kişi kanserden hayatını kaybetti

Raporda 'Kanserden ölümlerin ana nedeni teşhiste yaşanan gecikme' bilgisine yer verildi.

Dünyada her yıl 14 milyondan fazla insana kanser teşhisi konuyor. Bu sayının 2030 yılına kadar 21 milyona çıkması öngörülüyor

Türkiye'de de kansere bağlı ölüm oranlarında ciddi artış söz konusu

DSÖ'ye göre, Türkiye'de 2000 yılında 89,4 bin kişi kanser nedeniyle yaşamını yitirirken, 2015 yılında bu sayı 103,7 bine çıktı.

Lanser kaynaklı ölüm vakalarının üçte ikisi düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor

Bunun paralelinde bu ülkelerin çoğunun yeterli kanser teşhis ve tedavi kapasitesine sahip olmadığı vurgulandı.

'Her altı ölüm vakasından biri tümör ya da başka bir kanser rahatsızlığından kaynaklanıyor'

Konunun uzmanları ise erken teşhisin tedavi şansını yükselttiği kanaatinde

DSÖ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Akıl Sağlığı Direktör Yardımcısı Dr. Oleg Chestnov, 'Erken kanser teşhisini güçlendirme amaçlı bir hızlandırılmış hükümet eylemi, küresel sağlık ve kalkınma hedeflerine ulaşmanın anahtarı' dedi.

Profesör Doktor Tezer Kutluk: 'Dünya Kanser Günü’nün ana temasının “sporu desteklemek” olacak'

Dünya Kanser Kontrol örgütü önceki dönem başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, “Dünyanın kansere karşı yapabileceği çok şey olduğunu, artık kanserin kontrol edilebilir bir hastalık olduğunu, bu nedenle kanseri yenmek için yapılacakların Dünya Kanser Günü’nde “Yapabiliriz. Yapabilirim” sloganı ile özetlendiğini, bu doğrultuda 160’tan fazla ülkede kanserle uğraşanların dünyanın kansere karşı yapabileceklerini söyleyeceklerini ve bu yıl Dünya Kanser Günü’nün ana temasının “sporu desteklemek” olacağını belirtti.

Prof. Dr. Azra Raza ise kansere karşı savaşta insanlığın neden yenik düştüğünü şöyle anlatıyor:

Kanser araştırmalarına en çok yatırım yapan ülke olan ABD’de bile bu araştırmalar için yılda sadece 4 milyar dolar harcanıyor. Çok yüksek mi? Aynı ülkede sadece ayakkabılara harcanan para ne kadar biliyor musunuz? 358 milyar dolar!”

Konuşmanın tamamını buradan dinleyebilirsiniz 👇

Kanser Savaşçıları Derneği Başkanı Aslı Ortakmaç: 'Dünyada her 5 erkekten ve 6 kadından biri 75 yaş öncesinde kanserle tanışacak'

'Hukukçulardan matematikçilere, bilgisayar mühendislerinden öğretmenlere, ev hanımlarına kadar toplumdaki herkesin kanser hastası gördüklerinde yüzlerini çevirmek yerine bu alandaki derneklere gönüllü olması, bağışta bulunması gerekiyor. Hiçbir şey yapamıyorlarsa bile tanı alanları gördüklerinde gözlerini kaçırıp onlara acımasınlar yeter. Hem de bunu başkalarına yardım amacıyla değil, kendileri ve sevdikleri için bir an önce yapmalılar. Zira Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı mevcut veriler ışığında tüm dünyada her 5 erkekten ve 6 kadından birinin 75 yaşından önce kanserle tanışacağını ve 8 erkekten/12 kadından birinin de bu sebeple yaşamını kaybedeceğini öngörüyor.'

Popüler İçerikler

Metin Öztürk'ten Acun Ilıcalı'nın Galatasaray Çıkışı Hakkında Olay Sözler!
Apple'a Soğuk Duş: iPhone 16 Satışlarında Beklenmeyen Tablo!
MEB Yine Sistem Değiştiriyor: Milli Eğitim Bakanlığı 4+4+4’te Değişikliğe Gidiyor
YORUMLAR
04.02.2017

Kanserin her organda ve her insanda farklı şekilde seyrettiğini birden fazla nedeni olabileceğini ve en önemlisi kanserin TEDAVİ EDİLEBİLEN bir hastalık olduğunu öğrenmek ve bu anlayışı benimsemek belki de yapılabilecek en temel şey.Etrafınızdaki kişilere ve kendinize yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisi meme,rahim ağzı ve kolon kanseri açısından tarama programına dahil olmasını sağlamak.Son söz de yöneticilere PALM YAĞI ile uğraştığınız kadar SİGARA ile uğraşsanız kanser oranlarını AZALTABİLİRSİNİZ!!!!

04.02.2017

helal.. iyi dedin ama neye yarıyor malesef..

04.02.2017

sayın arkadaşlar ben doktor değilim fakat kaliteli ve güzel bir yaşam için öncelikle yapmanız gereken hastalık hastası olmamak. bu kesinlikle çok önemli, psikolojinizi düzgün tutmanız çok önemli. hayatınızdan fazlalık her şeyi çıkartın buna insanlarda dahil, yemeklerde. Spor yapın, ne olduğu hiç önemli değil yeter ki sizi mutlu ve güçlü hissettirsin ister ağırlık çalışın ister koşun ister körling oynayın. Beslenmenize dikkat edin, tuzdan, şekerden fazla yağdan uzak durun bol su için. En nihayetinde de kafaya hiç bir şeyi çok fazla takmayın. herkese sağlıklı günler.

05.02.2017

kısacası kanser olmayın arkadaşlar sonra boka sarıyor hayat

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ