Her Yerde Satabileceğiniz Bir Bilgi: Madeni Paralar Neden Yuvarlaktır?

Satın aldığımız her şeyin karşılığı olan paralar mevcut değilken, takas usulü mevcuttu. "Ben sana şu kadar patates vereyim, sen de bana şu kadar soğan ver." gibi. Para yerine boncuk , taş, deniz kabuğu gibi değerli şeyler kullanılıyordu.

M.Ö 7. yüzyılda Lidyalılar parayı icat etti. İlk paraların gümüş, altın, bakır, pirinç ve tunç gibi maddelerden yapılmasıyla, madeni değer taşımaktaydı.

Bu paralar eritilip, üzerlerine yılı, devleti ya da dönemine ait bilgiler işleniyor ve kenarları ise çekiçle düzeltiliyordu. Madeni paralar üzerlerinde kullandıkları dönemi yansıtan, bilgiler içerdikleri için tarihi belge niteliğindeydi.

Her madeni para elle, tek tek üretildiğinden dolayı belli bir şekli yoktu. 17. yüzyıla kadar farklı formlarda, farklı madenlerle ve farklı ülkelerde üretilen madeni paralar, dolandırıcıların geçim kaynağı haline gelmişti.

Özellikle Avrupa'da var olan dolandırıcılar, gümüş paraların kenarlarından küçük parçalar kopararak, parayı kullanmaya devam ediyorlardı. Hepsi birbirinden farklı olan madeni paralardan diledikleri kadar gümüş çalabiliyorlar ve bu durum anlaşılamıyordu.

İngiltere Kraliyet Darphanesi bu duruma dur demek istedi. 1696 yılında darphanenin başına Isaac Newton getirildi ve bu durum dolandırıcıların sonu oldu.

Madeni paraların aynı ağırlıkta, incelikte ve aynı formda olmaları gerektiğini düşünen Newton, 1698 yılında İngiltere'de piyasada olan tüm paraları toplattırıyor.

Yerine tek bir kalıptan çıkan, yuvarlak ve kenarları tırtıklı madeni paralar piyasaya sürülmüş olup, paralardan maden çalınmasını engellenmiştir. Bu yöntem hızla dünyaya yayılmıştır.

Günümüzde bile kullanmaya devam ettiğimiz bu paraları geçmişe göre tek bir farkı var. O da madeni paralar altın ve gümüş gibi değerli madenlerden değil, artık paralar nikel, tunç ve alüminyum gibi alaşımlardan yapılıyor.

İşte 17. yüzyılda bile büyük sorun olan dolandırıcıların var olması sebebiyle, madeni paralar yuvarlak forma getirtilmiştir.

Bunlar da ilginizi çekebilir.

Sizi En İyi Biz Anlarız! Üniversite Öğrencilerinin Hayata Dair Umutlarını Yitirten Durumlar

👇

40 Paralık Hak! Cumhuriyet Tarihimizin İlk Öğrenci Eylemi

👇

20 Yaşındaki ve Şimdiki Hallerine Bakınca Hem Üzen Hem de Umutlandıran Ünlüler

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
YORUMLAR
28.04.2021

iyi de bu açıklama olmamış ki?kalıbı kare yapsaydı ve kenarlarını da tırtıklı yapsaydı aynı şey olurdu.neden yuvarlak formu tercih etmişlerde üçgeni etmemişler?(Bu arada kenardan koparmak nedir ya :)koparma yok gençler kenarlarından eğeleyerek gümüş ve altın tırtıklıyorlar,bunu engellemek için kenarları tırtıklı yapılmıştır.)başka bir bilgi daha vereyim size.1 kuruşu yapmak için 1.90 gr bakır 0.20 gr çinko lazım.bu kuruşu eritip hurdacıya 2 kuruşa satıyorsun.Etrafta niye hiç 1 kuruş yok farkettiniz mi?en az 25.000.000 tl lik bir vurgundan bahsediyorum..

28.04.2021

katılıyorum. paranın aynı ağırlığa aynı inceliğe aynı forma sahip olması gerektiğini açıklamak neden yuvarlak oldugunu açıklamaya yetmiyor. kare üçgen yamuk vs şekillerde de olsa aynı ağırlık ve aynı şekil verilebilirdi. yuvarlak olmasının açıklaması frklı olmalı. yazıda bundan bahsedilmemiş.

28.04.2021

Eski zamanlarda paranın değeri ile içindeki maden miktar fiyatı aynıymış.Örnek ile açıklamak gerekirse 50 TL 'lik bir gümüş madeni para içindeki gümüş miktarının değeri de 50 TL olurmuş.Şimdiki madeni para 1 lira ama içindeki madenin değeri belki 5 kuruş bile yok.

28.04.2021

bugunki para bir maden hatta kagit degeri bile yok. piyasada dolasan paranin buyuk kismi harddiskde kayitli rakamlardan ibaret.

28.04.2021

Güzel bilgiler ancak Keşke madeni paraların çıkış hikayesi falan yazsaydınız . Neden yuvarlaktır merakımız gitmedi maalesef

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ