Her Yaştan İnsanı Etkileyebilen Graves Hastalığı (Zehirli Guatr) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Tiroid bezinin büyümesiyle oluşan guatr hastalığı toplumda yaygın olarak biliniyor. Peki guatr hastalığının bir sonraki aşaması olarak bilinen Graves hastalığı (zehirli guatr) hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Detaylar içeriğin devamında...👇

Önemli uyarı: İçeriğin devamında anlatacağımız hastalıkla alakalı bilgiler teşhis niteliği taşımamaktadır. Eğer bahsi geçen hastalıktan mustaripseniz en kısa zamanda doktorunuza danışın!

Genellikle her yaştan insanın karşılaşabileceği guatr hastalığına hepimiz az da olsa aşinayızdır.

Yine de kısaca bahsedecek olursak guatr, tiroit bezinin büyümesine denir. Tiroid hormonlarının fazla sentezlenmesi ve salgılanması ise zehirli guatr oluşmasına neden olur.

Peki nedir bu zehirli guatr? Gelin anlatalım...

"Graves Hastalığı" olarak da bilinen zehirli guatr, tiroit hormonlarının aşırı üretilmesi sonucu (hipertiroidizm) oluşan bir bağışıklık sistemi bozukluğudur.

Tiroit hormonları birçok vücut sistemini etkiler. Bu nedenle bu hastalığın belirtileri ve semptomları farklılık gösterebilir. Ayrıca Graves hastalığı herkesi etkilese de genellikle kadınlar arasında ve 40 yaşında küçük bireylerde yaygın olarak görülür.

Graves hastalığının birçok yaygın belirtisi var!

Bu belirtilerin arasında anksiyete, sinirlilik hali, azalmış libido, adet döngüsünde değişiklik, yorgunluk yaygın olarak görülüyor.

Fakat en belirgin semptomlarından biri ise "Graves oftalmopatisi"

wcosmeticsurgery.com

Bu hastalığa sahip insanların yaklaşık yüzde 30'u oftalmopati semptomları gösterir. Şişkin gözler, gözlerde gerginlik hissi, basınç veya ağrı, kızarmış ve geriye çekik göz kapakları, iltihaplı gözler, ışık hassasiyeti ve çok daha fazlası.

Şişkin gözlerin yanı sıra Graves hastalığına sahip insanlarda cilt kızarması ve kalınlaşması göreülebilir.

wcosmeticsurgery.com

Bu çoğunlukla ayakların üst kısmında bulunur.

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Yukarıda bahsettiğimiz belirtileri gösteriyorsanız Graves hastalığına sahip olabilirsiniz. Genellike kalpte ritim bozukluğu ve hızlı kalp atışları gözlemliyorsanız en kısa zamanda doktorunuza danışın!

Graves Hastalığı (Zehirli Guatr) neden olur?

Nedeni tam olarak bilinmese de bu hastalık bağışıklık sistemindeki bir arızadan kaynaklanıyor. Graves hastalığında bağışıklık sistemi, boyun kısmında bulunan tiroit bezi hücrelerinin bir kısmına karşı antikor üretiyor. Normal şartlarda tiroit fonksiyonu, beynin altında bulunan hipofiz bezinden salgılanan bir hormonla düzenlenir. Fakat antikorlar, düzenleyici hipofiz hormonu rolü üstlenip tiroidin normal çalışma düzenini bozar ve hormonların aşırı üretilmesine sebep olur.

Graves oftalmopatisi neden olur?

Graves'in oftalmopatisi, gözlerin arkasındaki kaslarda ve dokularda belirli karbonhidratların birikmesinden kaynaklanır. Tiroid fonksiyon bozukluğuna neden olabilecek aynı antikorun, gözleri çevreleyen dokulara da kötü etkileri olabileceği görülmektedir.

Bu hastalığın risk faktörleri nelerdir?

  • Aile öyküsü: Graves hastalığının aile öyküsü bilinen bir risk faktörü olduğundan, muhtemelen kişiyi bozukluğa daha duyarlı hale getirebilecek bir gen veya genler vardır.

  • Cinsiyet: Kadınların Graves hastalığını geliştirme olasılığı erkeklerden çok daha fazla olduğu bilinmektedir.

  • Yaş: Graves hastalığı genellikle 40 yaşından küçük insanlarda gelişir.

  • Diğer otoimmün (bağışıklık sistemi) bozukluklar: Tip 1 diyabet veya romatoid artrit gibi bağışıklık sisteminin diğer bozuklukları olan kişilerde risk görülebilir.

  • Duygusal veya fiziksel stres: Stresli yaşam olayları veya hastalık, risklerini artıran genlere sahip insanlar arasında Graves hastalığının başlangıcı için bir tetikleyici olarak rol alabilir.

  • Hamilelik: Hamilelik veya yakın zamanda yapılan doğum, özellikle riskleri artıran genlere sahip kadınlar arasında hastalık riskini artırabilir.

  • Sigara: Bağışıklık sistemini etkileyebilecek sigara kullanımı, Graves hastalığı riskini artırır. Graves hastalığı olan sigara içen kişiler de Graves oftalmopatisi geliştirme riski altındadır.

İlginizi çekebilir:

Depremzedelere Parfüm Sıkmıştı: Paris Hilton'ın Lince Maruz Kalan Fotoğrafının Perde Arkasında Ne Var?
Bridgerton Dizisi Gerçekmiş! Tarihteki Kraliçe Charlotte ve Kral III. George Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Neredeyse Ölmüştü: Bin Bir Zorluklarla "Diriltilerek" Tekrardan İfade Vermesi Sağlanan Kadının Üzücü Öyküsü

Popüler İçerikler

Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Suat Okuyan'dan İş İnsanlarına Çağrı: Ali Erbaş İçin Araba İstedi
YORUMLAR
04.06.2023

İnternette okuduğum her hastalığın belirtileri bende var amk kaç defa doktora gidecez yok bişey diyorlar zorla bişey mi çıkartalım 😅😅😅

Hangi sivri zekalı doktor bu ismi taktı acaba. Hastalıkla zerre kadar ilgisi yok çünkü.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ