Her Yaştan Bireyin Mustarip Olduğu Yetişkin Aknesi ile Başa Çıkmanın Yolları

Akne, yaygın olarak ergenlerin mustarip olduğu bir cilt problemi olarak bilinse de, maalesef hiç de öyle değil... Yetişkinliğe adım atmalarına rağmen halen aknelerle mücadele edenler var! Peki, yetişkin aknesinin sebepleri nelerdir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Nasıl bir yol izlenmeli? Hepsini anlattık! 👇

20 - 30 yaşlarında olmanıza rağmen niçin hala sivilcelerinizin çıktığını sorguluyor musunuz? Bunun sebebi o yaşlarda da hormonal değişiklikler yaşıyor olmamız.

Başlangıçta kızlarda 14-17 yaşlarında, erkeklerde 16-18 yaşlarında ortaya çıkan akne, maalesef sadece ergenlerin sorunu değil.

Özellikle kadınlar 20'li yaşlarına geldiğinden akneden çok fazla dert yanıyor. 2018'de yapılan bir araştırmada 1167 genç arasında ergenlik dönemlerinde akne sorunu yaşayan kızlar %53 oranındayken, erkeklerin %47 oranında olduğu görüldü.

Yetişkin aknesinin iki alt türü vardır: Kalıcı ve geç çıkan. İki akne türü de yara izlerine, kızarıklığa ve cilt renginde dengesizliklere sebep olabilir.

Kalıcı akneyi liseden kalma ve Instagram'da takip isteği atmayı bırakmayan bir arkadaşınız olarak düşünün. Kendisini lisede bıraktınız zannedersiniz, ama o peşinizden gelir. Kalıcı akne, ergenlik zamanlarınızdan kalma sivilcelerin devamı niteliğindedir.

Geç çıkan akne terimi, 25 yaşından sonra cildinde akne problemini ilk defa deneyimleyenler için kullanılır. 2018'de yapılan bir araştırmada, akne tedavisi alan kadınların %80'inin kalıcı akne sorunu yaşadığı görüldü.

Peki, yetişkin aknesine sebep olan nedir? Yetişkin aknesinin 25 yaşın ardından kendini göstermesinin birçok sebebi var...

  • Genetik. Eğer ailenizde biri yetişkin aknesi sorunu yaşıyorsa, sizin de aynı problemi yaşama sebebiniz bu olabilir. Bir çalışmada yetişkin aknesi sorunu yaşayanların %67'sinin ailesinde de aynısı yaşandığı görüldü.

  • Hormonlar. Regl oluyorsanız, her regl zamanı sivilcelerin ortaya çıktığını bilirsiniz. Yetişkin aknesi de bu hormonal değişiklikler ve de aşırı erkek - kadın hormonları ile ilgilidir. 

  • Dokunmak. Birçok kez 'Yüzüne dokunma.' ya da 'Ellerini önce yıka.' dendiğini duymuşsunuzdur. Bunun bir sebebi var; cildinize sürekli dokunmanız tahrişe yol açar ve bu da yetişkin aknesine davettir.

  • Tıkalı gözenekler. Ölü hücreler yüzünüzden gitmek yerine orada kalmaya devam ederse bu sivilce oluşumuna sebebiyet verir.

  • Fiziksel ve duygusal stres. Hava şartları ve hastalık gibi fiziksel stres yetişkin aknesine davetiye çıkarır. Aynı şekilde anksiyete ve depresyon da bir o kadar etkilidir.

  • Kullanılan ilaçlar. Depresyon ve epilepsi gibi rahatsızlıkları tedavi etmekte kullanılan bazı ilaçlar, bir yandan yetişkin aknesine yol açabilir. Bu bakımdan doktorunuza danışmanız en sağlıklı seçim olacaktır.

Maalesef söz konusu yetişkin akne tedavisi olunca herkese uygun tek bir tedavi yöntemi yok...

Çoğu zaman dene-yanıl yöntemi ile hareket edenler de mevcut. Evde tedaviyi denemek isterseniz yapabileceğiniz yaygın birkaç yöntem şöyle sıralanabilir:

  • Çay ağacı yağı.

  • Elma sirkesi.

  • Aloe vera.

  • Topik probiyotikler.

  • Topik A vitamini.

  • Probiyotikler.

  • Oral ya da topik çinko.

Uzman bir dermatoloğa başvurarak ilaç tedavisine de başlayabilirsiniz. Doktor tedavi sürecini size göre uyarlayacaktır.

Bir diğer dikkat etmeniz gereken konu ise, cilt bakımı rutininiz. Eğer 30 yaşınıza geldiyseniz ve bu zamana kadar yüzünüzü sudan başka bir şey ile temizlemediyseniz -ki bu tamamen normal- yüzünüz akneye eğilimli olabilir.

Eğer gün içerisinde bakım yapacak vaktiniz yoksa, her geve uyumadan önce yaptığınız bir cilt bakımı dahi birçok şeyi değiştirebilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Cildinize Yarardan Çok Zararı Var! Cilt Bakım Rutininizden Çıkarmanız Gereken Ürünler
Ped Kaç Saatte Bir Değiştirilmeli? Her Duşta Liflenmek Doğru mu?
Güzelliklerine Hayran Olduğumuz Korelilerin Kullandığı Cilt Bakım Ürünleri ve Sırları

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?