Her Ülkenin Kendine Özgü Yorumladığı Evrensel Tat Mantının 15 Farklı Lezzeti

Evrensel lezzet mantıyı her ülke kendi damak kültürüne göre yorumluyor. Kimi ülkeler kıyma ile, kimisi haşlayarak, kimisi çorba gibi sulu servis ediyor.

Tadına doyum olmayan mantının dünya üzerindeki çeşitlerini görmeye hazır mısınız?

1. Türkler her zaman ağzının tadını bilir!

Baharatlarla zenginleştirilmiş bol kıyma, hamur ile buluşur. Sıcak su ile tam kıvamında piştikten sonra salça ve yoğurt ile servis edilir. 

Tadına ve görüntüsüne doyum olmaz! Afiyetle kaşık kaşık yenir.

2. Hem tatlı hem tuzlu çeşitleri ile Rus mantısı: Pelmeni!

Pelmeni, muhtemelen Rus mutfağına Moğollar tarafından tanıtılan, Sibirya'dan gelen bir mantı çeşididir. Pelmeninin içerisine etten mantarlara, hatta peynirlere kadar herhangi bir şey eklenip doldurulabilir.

3. Yunanistan'a bak sen!

Yunanlıların meşhur Girit mantısı, yufkanın içerisine kıymalı harcın sarılıp kızartılması ile hazırlanır. Bazı yerler hamuru kızarttıktan sonra haşlayarak servis eder. Yoğurt ile lezzetlendirilir.

4. Gürcistan'ın tombul mantısı: Khinkali!

Doğu Avrupa, Rusya ve Orta Asya'nın kenarlarında yer alan Gürcistan'ın böyle bir lezzete sahip olması şaşırtıcı değil. İç malzemesi genellikle mantar ve patates gibi malzemelerden oluşur. İri çekilmiş karabiber serpiştirilerek servis edilir.

5. Japonların sokak mantısı: Gyoza!

Çin mantısına benzeyen gyoza, kıyılmış domuz etinden yapılır. Dondurulmuş olarak bir çok marketlerinde bulunmaktadır. Sokak lezzetleri arasındadır.

6. İtalya'nın en meşhur lezzetlerinden: Ravioli!

Ülkemizde de sık sık yapılan ravioli, İtalyanların en sık tükettiği lezzetlerden biridir. Taze hamurdan günlük yapan yerlerin dışında, dondurulmuş olarak marketlerde rastlanabilir. Etten peynire kadar çeşitleri vardır. Ama peynirlisinin tadına doyum olmaz.

7. Afganların en popüler yemeklerinden: Mantu!

Afganistan'ın en popüler yemeklerinden biridir. Sığır veya kuzu etinden hazırlanır. Hem ana yemek hem garnitür olarak servis edilebilir. Üzerine süzme yoğurt, sarımsak ve tuz ile hazırlanan sos dökülür.

8. Özbeklerin yerel lezzeti: Kaskoni!

Kıyma ve soğan ile hazırlanan kıymalı harç, hamurların içerisine doldurulur ve bohça şekli verilir. Hamurlar genelde ceviz büyüklüğündedir.  Buharda veya haşlanarak pişirilir.

9. Polonyalıların damak zevklerine göre çeşitlendirdiği: Pierogi!

Orta ve Doğu Avrupa'da ortaya çıkan pierogi, yaygın olarak Polonya şehrinde tüketilir. Kıyma, patates, peynir, meyve veya lahana turşusu ile doldurulabilir. Genellikle kaynatılıp, ardından tereyağında soğan ile kızartılır.

10. İsrail'in tavuk suyuna mantısı: Kreplach!

Farklı sebzelerden oluşan kreplech, hazırlandıktan sonra tavuk suyu çorbasının içerisine aktarılarak pişirilir. Arzu edilirse içi dolgulu hamurlar tereyağı ile kızartılarak servis edilebilir.

11. Ukrayna'nın kirazlı mantısı: Vareniki!

Vareniki, çeşitli sebzeler ve kiraz gibi meyvelerden hazırlanır. Ekşi krema, çikolata, çilek gibi soslar ile servis edilir.

12. Bosna Hersek'in yoğurtlu lezzeti: Klepe!

Kıyma ile hazırlanan iç harcı muska şeklinde katlanarak hazırlanır. İncecik hazırlanan hamur, haşlanarak servis edilir. Yoğurt ile servis edilir. Tereyağı, salça veya tereyağı pul biber ile hazırlanan soslar ile de servis edilir.

13. Moğolistan'ın tatmaya değer lezzetlerinden: Buuz!

İç harcı kıyma ile hazırlanır. Açılan hamurdan yuvarlak şekiller kesilir ve avuç içinde bohça şekli verilir. Kök bitkiler ile buharda pişirilerek servis edilir.

14. Nepal'in sosa banmalık mantısı: Momo!

Momo; et, sebze veya peynirle doldurulup hazırlanabilir. Genellikle domates bazlı soslar ile servis edilir. Domates sosa bandırılarak tüketilir.

15. Azerbaycan'ın sirkeli lezzeti: Dushbara!

İç harcı kuzu eti ile hazırlanır. Bol kaynar suda haşlanır ve sulu olarak servis edilir. İçerisine bolca sirke, sarımsak ilave edilir.

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
YORUMLAR
01.09.2021

Çin mantısı gibi diye açıklamalarda var ama kendisi yok: dumpling 餃子 Bir de Kore mantısı: Mandu

#7 lan afganlar çalıyonuz adını bari daha değişik yapın da çaldığınız anlaşılmasın

01.09.2021

Mantının kökeni Çin'e dayanıyor. Adını da Çin-Kore kökenli “mantou” sözcüğünden almıştır. Bizim şu anda mantıyı seviyor ve yiyor olmamızın nedeni ise Orta Asya Türkleri… Çünkü mantıyı Çinliler 'den 13. yüzyılda öğrenenler Orta Asya Türkleri not Afgan değilim

01.09.2021

Canım çekti yahu :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ