Her Türlü Kuş Yumurtasının Şeklini Matematiksel Olarak Açıklayabilen Formül Sonunda Bulundu

Bilim insanları sonunda zorlu bir denklem kurup tüm doğal kuş yumurtalarının şekillerini matematiksel olarak açıklamayı başardı. Uzmanların gıda, tarım ve hayvan koruma araştırmalarında faydası dokunabileceği bu denklemi ve nasıl bulunduğunu merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Bilim insanları uzun yıllardır bu matematiksel gizemi çözmeye çalışıyordu.

Çeşitli yumurta biçimleri, belirli bir formüle ulaşılmasını zorlaştırıyordu. Ancak cevabın oldukça basit olduğu ortaya çıktı. Yalnızca dört kolay ölçülebilen boyutu kullanan bir formül şekil fark etmeksizin her türlü kuş yumurtasının şeklini hesaplayabiliyor.

Yumurta uzmanları iki şekli formüle dökememişti.

Piriform ve koni şeklindeki yumurtaları düzgün bir şekilde tanımlayacak denklemi bulmaya çalışıyorlardı. Bundan önce, kahverengi şahin baykuşunun yuvarlak yumurtalarını, eliptik emu yumurtalarını, oval balık kartalı yumurtalarını ve benzer şekilli yumurtaları tanımlayan denklem bulunmuştu. Ancak o formül büyük su çulluğu veya kral penguen gibi kuşların armut biçimli yumurtaları için geçerli değildi.

Yeni formülü uygulamak için dört adet bilgiye ihtiyaç duyuluyor.

Bunlar, yumurtanın uzunluğu, azami genişliği, sivri ucunun çapı ve uzunluğunun orta noktasına istinaden azami çapının konumu. İlk üçüne ek olarak son çap değişkeni mevcut yumurta formülüne dâhil edildiğinde aranılan denklem bulundu.

Bu buluşun gerçek hayatta da etkileri olabilir.

Örneğin, bir yumurtanın şeklini hesaplamak, tasarımcıların daha korunaklı ve şekle uygun yumurta muhafaza kabı tasarlamasına, market atıklarının en aza indirgenmesine ve eve bir karton yumurtayla gelip kartonu açınca yumurtaların çatlaması sonucu hayal kırıklığını yaşanmasının önüne geçilmesini sağlayabilir.

Denklem, hayvanları koruma uğraşında da işe yarayabilir.

Bir kuş türünü doğaya salmadan önce uzmanlar, 'Yumurtaların kırılma olasılığı nedir?' diye sorar. Yumurtanın matematiksel yanını bilmek, hangi kısmının kolayca çatlayabileceğini hesaplamayı sağlayabilir ve bu da kuş nüfusunun artması için habitatlarının tam olarak neresine ve nasıl yerleştirileceklerini belirlemeye yardımcı olabilir.

Formülün basitliği, saha çalışmalarında kullanılmasını da mümkün kılıyor.

Hatta Illinois Üniversitesi'nden kuşbilimci Mark Hauber'a göre, araştırmacıların yumurtaların fotoğraflarına bakarak bile hesaplama yapması mümkün. Öyle ki, Hauber'ın kendisi de bu konuda çalışma yürütse de matematiksel kısımda sorun yaşamıştı. Ayrıca kuşların önlerindeki nesnenin doğal bir yumurta mı yoksa yumurtaya benzer geometrik yapıdaki yapay bir şekil mi olduğunu nasıl anladıklarını da çözmeye çalışıyor.

Yumurta denkleminin keşfi, başka bir şey üzerinde çalışırken gerçekleşti.

Bilim insanları, yavrular çıkmadan önce yumurtalara zarar vermeden embriyoların cinsiyetlerinin tespit etmenin yollarını araştırıyor, dişi ve erkek embriyoların bulunduğu yumurtaların fiziksel farklılıkları üzerinde duruyorlardı. Bulunan formülün de bu muammayı çözmenin ilk adımı olduğu belirtiliyor. Bu formülün cinsiyet belirleme konusunda yardımcı olup olmayacağını da zamanla ulaşılacak sonuçlarla birlikte göreceğiz.

Siz bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

Sadece Kanla Beslenen Vampir Yarasalarının Diğer Besinler Olmadan Nasıl Hayatta Kaldığını Biliyor musunuz?
Etkileriyle İnsanları Hayrete Düşüren Sihirli Mantarların Depresyonu Nasıl Tedavi Ettiğini Açıklıyoruz!
Yavrularıyla İlgilenen Örümceğin En Eski Fosil Örneği Annelik İçgüdüsüne Yeni Bir Pencere Açtı!

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
YORUMLAR
19.01.2022

Biz insanoğlu son teknoloji ile çöpten ancak elektrik üretebildik. Fakat tavuk çöpten yumurta üretebiliyor. Elbette ki bu iş, tavuk aklıyla olacak iş değil. Yumurtayı tavuk yapmıyor, ancak tavuğa yaptırılıyor. Sorularınız için bilimplatformu@hotmail.com

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ