Her Şey Para Değil! Herkesin Çalışmak İstediği O Şirket Ofislerinin Alameti Ne?

'Google'ın ofisi gibi değil ki çalıştığımız yer...' serzenişleriyle her çalışanın kendi iş ortamıyla karşılaştırma yaptığı, hayallerini süsleyen şirketleri biliriz. Sadece Google'la da sınırlı değil, kimi şirket gerek imkanları gerek dünyaya yön verecek sektörü sebebiyle hepimizin hayalinde yer alıyor, bazılarımız da gerçekten çalışmak için bu şirketlerin kapısını aşındırıyor.

Bu hayal süsleyen ofisler yüksek oranda teknoloji şirketlerine ve başarılı girişimlere ait.

- İstediğin saatte gidip gelebiliyormuşsun Google ofisine, öyle rahatmış.

+ E doğru, sonuçta işini yapıp yapmadığına bakıyorlar...

- Öyle, biz harıl harıl arama yaparken onların ofisinde her yer oyun masası kaynıyormuş zaten, öyle duydum.

+ Motivasyon önemli tabii...

Şehir efsanelerini bir kenara bırakalım, herkesin çalışmayı arzuladağı o şirketler bir efsane ürünü değil.

Çalışmak için en çok tercih edilen şirketler çalışanlarına ne sunuyor, ne sunmuyor sorusunu soracak olursak yüksek ücret, albenisi en yüksek imkanlardan biri ama en büyük motivasyon değil.

Yüksek ücret teknoloji sektörü dışında da sunuluyor fakat hayalleri süsleyen şirketler paradan biraz daha fazlasını sunuyor.

Günümüzde çalışanların dahil oldukları işlerde monotonluktan kaçış eğilimi gösterdiğini göz önüne alırsak yeni beceriler geliştirebilecekleri işler her zaman ücret beklentisiyle atbaşı gidiyor. Sıradan bir işte bir ömür geçirmektense gelişimlere açık bir ortamı her zaman tercih etmez miyiz?

Esnek çalışma saatlerine sahip işler her zaman 'sıkılığın' bir adım önünde. Şaşırdık mı?

Çalışanlar da işverenler de esnek çalışmaya (Freelance tipine) meyilli halde. Katı çalışma saatlerine sahip olmamak işin niteliğinin bile önüne geçebiliyor. Esasen iki taraf için de verimi artırıyor, kazan-kazan durumu diyelim. 

Erkek çalışanlar üzerinde yapılan bu araştırma da zaten bizi haklı çıkarıyor, insanlar gerçekten ihtiyaç mevcut değilse 'mesai saatinden' kaçmaya başlıyor.

Mutlu işin formülü çok açık: Gelişim, gelişim, gelişim!

Tatmin edici bir ücret, esnek çalışma saatleri, gelişime açık bir kariyer ortamı ve ilgi çekici projeler sunan şirketler daha fazla tercih ediliyor. Bu tercih bir anlık heyecanın ürünü de değil, tüm bunları sunan şirketlerde çalışanlar hem işlerine hem de şirketlerine daha bağlı oluyor.

Şartlar ortadayken bir çalışanın bünyesinde emek vermek istediği şirketlerin ilk sırasında SpaceX var.

Girişim dünyasının süper starı Elon Musk'ın dünyaya renk veren fikirlerine ortak olmak, araştırmacılığı ve yenilikleri gerçek anlamda uzay seviyesine taşımayı kim istemez?

SpaceX'in kariyer basamağının en üstlerinde yer alma sebebi Elon Musk'ın çalışma saatleri konusunda hiçbir çalışanına baskı yapmaması.

Biz çalışanların yalancısıyız. Musk hiçbir baskıda bulunmasa da onun enerjisi ve ilham vericiliği çalışanların uzun saatler projelerine yoğunlaşması için yetiyor. Ayrıca SpaceX ofisinde bir masöz, iş saatlerinde yaşanacak olası gerginliğin uçup gitmesi için çalışıyor.

Hayal şirketler sıralamasında SpaceX'in ardında beklendiği üzere Google var.

Her bir merkezinde ayrı imkanlar sunan Google'ın iş yaşamındaki mottosu bu ortamı bizden iyi anlatacaktır. Dünyadaki en mutlu edici ve en verimli çalışma ortamını oluşturmak!

Çalışanı olmayı en çok istenen şirketlerin üçüncüsü Spotify değil, Shopify.

Shopify esasen bir E-ticaret platformu ve sosyal mecralar üzerinden etkin satış yapabilme üzerinde çalışıyor. Kanada merkezli oluşum, şirket kültürünü oluşturma açısından tüm dünyanın örnek aldığı bir geleneğe sahip. Bu ünün ardında da işe alım süreçlerindeki seçiciliklerini vurgulamak gerek. Şirket işe alım sürecinde ofis kültürünü sürdürmekten ziyade daha da güçlendirecek ofis arkadaşları arıyor. Başvuranların 1%'inden bile azının işe alınmasına şaşırmamak gerek!

Elon Musk gibi göz önünde olmasa da Shopify CEO'su Tobias Lütke çalışanları için özel mesai ayıran liderlerden.

Lütke'ye göre şirketin CEO'su rahatça langırt oynamazsa bunu çalışanından beklememeli. Bu yüzden o da ofisin en renkli yüzlerinden biri. Aynı şekilde yönetici kadrosu yoğun mesai altında çalışırsa diğer alışanlar izin planları yapmayı iki kere düşüneceğinden şirketin yöneticileri ihtiyaçları olmasa bile, sırf önayak olmak için tatillere çıkıyor!

Ayrıca çalışanını memnun etmek için çabalayan bu şirketler ofislerinde sağlık için de yer açmayı ihmal etmiyor.

Kimisi egzersiz salonu üyeliği hediye ediyor, kimisi oturmaktan sıkılan çalışanlar için ayakta çalışabilecekleri masalar sunuyor, kimisi de ofiste yoga dersleri organize ediyor. Aslında onlar sadece sonuca odaklanmayıp çalışanlarını mutlu ederek ikinci plana attıkları o 'sonucu' daha da iyileştirdiklerinin farkındalar. Hayalinizdeki ofiste üretkenliğinizin tavan yapması ümidiyle!

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
YORUMLAR
04.12.2017

ULAN HEP YABANCILARI GAVUR DİYE KÖTÜLERİZ LAKİN GÖRÜYON İŞTE ADAMLARDA VİZYON VAR VİZYON ! BİZ NE KANI BOZUK MİLLETİZ YA

04.12.2017

HEPSİ İÇİN DEMİYORUM GENELLEME YAPIYORUM

05.12.2017

space x için bahsedilen esnek çalışma saatleri maalesef doğru değilmiş.. geçen hafta okuduğum elon musk biyografisinde, kendisinin sabah 4te mail attığı ve buna yanıt beklediği belirtiliyor. ofiste yapılan toplantılarda da, "bu işi yarın sabaha kadar bitireceğine inanıyorum" diyerek personeli odasından yollarmış, eğer bitmezse de vay o personelin haline...

TÜM YORUMLARI OKU (4)