Her Şey Anlatıldığı Gibi Değil: Yurt Dışında Dil Öğrenmenin Tüm Yönlerini Anlatıyoruz

Dil öğrenmenin pek çok yolu var. En başarılı yöntemlerden biri de yurt dışına gidip dilin içinde yaşamak olarak gösteriliyor. Pek çok genç son dönemde hem yaşamak, hem de dil öğrenip yeni iş fırsatları yakalamak için yurt dışına çıkmak istiyor. Peki dil bilmeden yurt dışına çıkmak veya yurt dışında dil kursuna gitmek ne kadar mantıklı? Tüm yönleriyle gerçek tecrübelerden yola çıkarak anlatıyoruz.

Not: Bu yazı Amerika ve İngilizce baz alınarak yazılmıştır. Ülkeden ülkeye ve dile göre farklılık gösterebilir.

Dil öğrenmek için yurt dışına çıkmak uzun yıllardır popüler olan bir yöntem. Ancak zaman içinde anlamı ve içeriği değişti.

Eskiden insanlar lise veya üniversitede yaz okulu mantığıyla yurt dışında dil öğrenmeye gider ve geri gelirdi. Zamanla şartlar değişti, yurt dışına çıkış da zorlaştı. Artık pek çok insan dil öğrenmeyi yurt dışına çıkmanın bir yolu olarak görüyor ve bunun için de uzun araştırmalar yapıyor.

Dil en iyi erken yaşlarda öğrenilir ve aynı zamanda dil öğrenmenin yaşı yoktur. Birbiriyle çelişse de bu iki önerme de doğru.

Ülkemizin dil eğitimi konusunda ne çok iyi, ne de çok kötü olduğunu söyleyebiliriz. 90'lar ve öncesi Anadolu lisesi jenerasyonundan değilseniz, normal bir devlet okulunda okuduysanız İngilizce seviyeniz öğretmeniniz ve küçük yaşlarda duyduğunuz ilgiyle belirlenmiştir. Amerika'da dil okullarında yapılan seviye belirleme testlerinde Türkler çoğunlukla 3. seviye (A2 veya pre-intermadiate olarak da bilinir) çıkar. Yani herkesin bir temeli vardır ama genellikle üstüne konamamıştır. Seviyenizi internet üzerindeki ücretsiz seviye belirleme testleriyle de öğrenebilirsiniz.

Gelelim yurt dışı eğitim kısmına. Eğitim için yurt dışına çıkacaksanız öncelikle okuldan kabul almanız gerekiyor.

Okuldan kabul almak kesinlikle vize garantisi vermiyor. Pek çok okul vize alamama durumunda ödediğiniz ücretten küçük bir kesinti yaparak paranızı geri veriyor. Okul araştırması ve yazışma aşamalarını bir şirketle yürütebileceğiniz gibi, kendiniz de halledebilirsiniz. Burada ipucu iyi okulların vize konusunda daha avantajlı olması. İyi bir üniversitenin dil okuluna kayıt olup, bir dönem sonra daha ucuz bir okula gidebilirsiniz. Amerika'da dil okullarında sömestr 4 dönemden oluşuyor (ilkbahar-yaz-sonbahar-kış dönemleri). Bir dönem 2.5-3 ay sürüyor.

Şu an pek çok okul açıldı ancak pek çoğu da eğitimine online olarak devam ediyor.

Önümüzdeki sonbahar tüm okulların açılması bekleniyor. Diyelim ki bir okula kayıt yaptırdınız ve vizenizi de alıp yurt dışına çıktınız. İşte her şey bundan sonra başlıyor.

Dil okullarında önemli olan okulun değil, öğretmenin kalitesi ve pek çok okulda iyi öğretmen oranı yüksek.

Amerika'da, New York ve New Jersey bölgelerinde neredeyse her okulda en az iki Türk öğretmen bulunduğunu belirtelim. Bu bizler için bir nevi avantaj, çünkü daha bize yönelik bir anlatımları oluyor ve kulağımızın Türkçe aksanına daha yatkın olduğu da bir gerçek. Amerikalı öğretmenler genellikle iyi okullarda oluyor, ortalama okullarda daha çok göçmen öğretmenler var. Pek çok okul öğrencilerin dil öğrenmekten ziyade vize statülerini korumak için orada olduğunun farkında, bu nedenle devam zorunluluğunun aranmadığı okullarda bir dağınıklık hakim. Dağınıklık şu demek; normal eğitim hayatındaki gibi bir düzen, müfredat olmuyor genellikle. Bazen artık ezberlediğiniz konular üst üste işleniyor, bazense en gerekli olanlar öğretilmiyor. Pek çok kişi sürekli okul değiştiriyor ve bu da bu dağınıklığın sebeplerinden. Kendi düzeninizi kendiniz oluşturmanız gerekiyor.

Yeni bir dil öğrenmenin en güçlü yolu onu kullanmak. Bu nedenle yeni insanlar tanımak şart.

Düşünüldüğü gibi sokakta dili kullanmak sanıldığı kadar kolay değil. Türkiye'de sokağa çıktığınızda kaç kişiyle uzun sohbetler ediyorsunuz? Yurt dışında da durum aynı. Belki insanlar biraz daha konuşkan ama yine de dili ilerletecek düzeyde değil. Eğer çok sosyal bir insansanız tanışma uygulamaları veya mekanlarda insanlarla tanışabilirsiniz ancak yabancı bir ülkeye yeni yerleşen birinde genelde sosyalleşme cesareti pek olmuyor. Bu sebeple yeni insanlar tanımanın en iyi yolu da okul.

Okulda özellikle sizin gibi yeni gelmiş kişilerle yakınlık kurmanız gerçekten çok önemli.

Uzun yıllar önce gelmiş, okulu sadece vize için devam ettiren ve kaçak çalışan o kadar çok insan var ki; sosyalleşmek epey zor. Devam zorunluluğu olmayan okullarda bir gördüğünüz kişiyi bir daha görmeniz için haftalar geçebiliyor. Bir diğer problem de herkesin kendi dilini konuşanlarla yakın olmayı tercih etmesi. Dışarıda Amerikalılar yabancılarla çok yakın olmayı tercih etmez, okullarda İspanyolca konuşanlar kendi aralarında, Çince konuşanlar kendi aralarında gruplaşır. Dolayısıyla Türklerden uzak durmak biraz zordur. Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı bir ülke veya şehirde uzak kalmak epey zor ve bu da dil ilerleyişini engelliyor.

Tabii her şey bu kadar zor değil.

Özellikle yalnız taşındıysanız, ev veya oda arkadaşlarınız Türk değilse dili öğrenmek daha kolay. Çalışmak, eğer iletişim gerektiren bir işte değilseniz dile çok katkı sağlamıyor ama iş arkadaşlarıyla sosyalleşmek bu durumu değiştiriyor. Yurt dışına taşındığınızda ister istemez dile adapte oluyorsunuz; zamanla daha iyi okumaya, daha iyi anlamaya ve daha iyi konuşmaya başlıyorsunuz. Ancak bunu desteklemeniz önemli. Tıpkı Türkiye'de dil öğrenmek gibi, farklı bir ülkede de öğrenmenin yolu o dilde televizyon izlemekten, hobileri o dilde takip etmekten geçiyor.

Yurt dışında dil öğrenmenin iki temel avantajı var; insanlar ve mecburiyet.

Hem yaşadığınız ülkede, hem de yurt dışında dil öğrenmenin tek kuralı ilgili olmak. Başka bir ülkeye taşınan kişinin kısa sürede, mucizevi bir biçimde o ülkenin dilini akıcı şekilde konuşması bekleniyor. Oysa yıllardır yaşadığı ülkenin dilini hala neredeyse hiç konuşamayan o kadar çok kişi var ki... Dil eğitimi için gelip hayatın keşmekeşinde savrulmak çok olağan. Kötümser olmaya gerek yok; yaşadığınız ülkede deyimleri, günlük kullanımı popüler olan cümleleri, işlerinizi halletmeye yetecek kadar dili mutlaka öğreniyorsunuz. Ancak fazlası size kalmış, duruma uzaktan toz pembe bakmak da çok doğru değil.

Peki siz yurt dışı dil eğitimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Dil Kursunu İptal Et! Bu Uygulamaların Yardımıyla İngilizce Yazmak Türkçe Yazmak Kadar Kolaylaşacak
Türkiye'den Pılını Pırtını Toplayarak Seri Bir Şekilde Yurt Dışında Yaşamaya Başlayan 15 Ünlü
Her Şey Filmlerdeki Gibi Değil! Ülkeleri İle İlgili Sinir Bozucu Klişe Özellikleri Paylaşan 12 Kişi
Tası Tarağı Toplayıp Yurt Dışına Yerleşmenin Size Göre Olmadığını Gösteren 15 Neden
Bu Basit İngilizce Yazım Testinde 10/10 Yapabilecek misin?

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı