Milliyet yazarı Güngör Uras, 'İftar sofrası kaça kurulur?' başlıklı yazısında Türk-İş’in 4 kişilik alenin gıda harcamalarıyla ilgili araştırmasını hatırlatıyor:
4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.518 TL.
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.944.63 TL.
Dört kişilik ailenin açlık sınırındaki gıda harcamalarında son bir yılda yüzde 9.5 oranında artış oldu.
Uras şöyle devam ediyor:
'Bir bakliyat firması 4 kişilik bir ailenin 4 çeşit yemekten oluşan ramazan sofrası maliyetini hesaplamış. Mercimek çorbası, etsiz kuru fasulye yemeği, pirinç pilavı ve aşureden oluşan yemeğin maliyeti yağ ve salça dahil 16-20 TL olarak belirlenmiş. Bunun içinde pide, ekmek parası, su, şerbet, gazoz parası, meyve, hurma parası yok. Demek ki, 4 kişilik bir ailenin iftar ve sahur sofrasının en düşük maliyeti 60-100 TL arasında. Ramazan’da otuz gün için en az 3 bin lira sofra giderini karşılayamayacak olanlara sadece ‘Allah yardım etsin’ demeyelim de, destek verelim.'
kişi başı 1000 tl olan lokantada iftarını açanlar mı fakirin halini anlayacak??? ramazan sadece israf bu memlekette. sabahtan akşama aç susuz gezmek mi ramazan? yoksa fakirleri anlayıp garibanlara yardım etmek miydi ramazan?? ramazan sadece israf ayı israfla orantılı olarak da fiyatlar da artıyor...
Boşverin parası olan yer, olmayana şükürü öğrettiler nasıl olsa.. Herkes halinden memnun.. Alan memnun, satan memnun..
Ramazan Enflasyonu "RAMAFLASYON" literatüre kazandırıyorum bu kelimeyi.