Her Sabah Alarmlarını Erteleyenler Buraya: Araştırmacılar Neden Bu Kadar Çok Uyuduğumuzun Sebebini Açıkladı!

İnsanların ve hemen hemen tüm diğer hayvan, kuş veya böcek türlerinin hayatlarının büyük bir bölümünü uykuda geçiriyor. Peki neden bu kadar uyuduğumuzu hiç merak ettiniz mi? Cevabı öğrenmek için sizi aşağıya alalım 👇

İki yüzyıl önce, İskoç doktor Robert Macnish, uykunun amacının, ona derin bir dinlenme dönemi sunarak “zihni yenilemek” olduğunu teorileştirdi.

Uykunun yorgun bir beyni canlandırmaya yardımcı olduğu fikri Macnish'in zamanından çok önce vardı. Ancak 20 yıl kadar önce, uyku bilimcileri uykunun temel amacını hala tam olarak anlamadıklarını kabul ettiler. Gizli bir beyin sisteminin keşfi bu soruya cevap olabilecek nitelikte.

Hepimizi hayatta tutan metabolik ve hücresel süreçlerin hepsi atık üretirler.

Neyse ki, vücudumuz bir tür atık yönetim sistemi ile donatılmıştır. Lenfatik sistem ve bu sistemin sıvı, düğüm, damar ve organ ağı içinizde biriken tüm hücresel atıkları, bakteri, protein ve diğer istenmeyen döküntüleri toplar ve uzaklaştırır.

"Birden fazla türde görülen evrensel biyolojik uyku ihtiyacı, lenfatik temizlenme ihtiyacını yansıtıyor olabilir."

1700'lerin sonlarından beri lenfatik sistem hakkında bilgi sahibiyiz. Ancak çok yakın zamana kadar uzmanlar insan beyninde lenfatik sisteme eşdeğer bir sistem bulamamıştı. Bu, on yıl önce, esas olarak Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi'nde bulunan bir grup araştırmacının beyinde daha önce bilinmeyen bir 'temizleme sistemi' keşfetmesiyle değişti.

Araştırmacılar bu temizleme sistemine "glimfatik sistem" adını verdiler ve bu sistemin ve hücresel atıkların toplanmasına ve merkezi sinir sisteminden dışarı atılmasına nasıl yardımcı olduğunu gösterdiler.

Massachusetts, Boston'daki Brigham ve Kadın Hastanesi'nde nörobilimci ve uyku araştırmacısı olan Jeanne Duffy, 'Uyanık kaldıkça beyinde daha fazla hücresel yan ürün birikiyor. Glimfatik sistem bu hücresel yan ürünleri temizler, böylece beyin hücrelerine zarar vermezler.'

"Glimfatik sistem, uyku sırasında aktif olur. Uykusuz kalan insanların migren tipi baş ağrısı yaşamasının sebebi de hücresel atıkların düzgün bir şekilde temizlenememesidir."

Uyanık olmak, hücresel yan ürünlerin ve diğer nörolojik atıkların birikmesine neden olur. Görünüşe göre uykunun amacı, beyninizin glimfatik sistemine bu çöplerden kurtulma fırsatı vermektir. Anlayacağınız, vücudumuzun atıklardan arınabilmesi için uykuya ihtiyacımız var.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Sağlık Alanında Çığır Açacak Gelişme: Kanser Hücrelerinin DNA Hasarını Onarabileceği Yeni Bir Yol Keşfedildi!
Ayağa Kalkabilmek Onun İçin Bir Hayaldi: Geçirdiği Hastalığı Yüzünden Vücudu İkiye Katlanan Afrikalı Çocuk
Aç Karnına Spor Yapmanın Vücudunuza Olan Olumlu ve Olumsuz Etkileri

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
10.06.2022

Diyo ki RAM i boşaltmak için belli bir süre lazım buna da uyku deniliyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ