Her Pazartesi Diyete Başlayanlar Buraya: Pilav Yemek Şeker Yemekle Eşdeğer midir?

Pirincin içerisinde niasin, magnezyum, selenyum, fosfor, folik asit gibi sağlıklı besin değerleri bulunur.

Pişmiş pirinç şekerden çok daha besleyicidir ve ayrıca karbonhidrat ve kalori olarak da çok daha düşüktür. Çiğ pirinç, yüksek kalorili, yüksek karbonhidratlı bir besindir. 100 gram çiğ pirinç, 70 gram karbonhidrat ve 340 kalori içerir. Ancak, pişirme işlemi sırasında eklenen çok miktarda su nedeniyle pişmiş pirinç yani pilav, karbonhidrat ve kalori olarak düşer.

100 gram pişmiş pirincin yüzde 60 ila 70'i sudur, sadece 25 gram karbonhidrat ve 116 kalori içerir.

En önemlisi, pirinç, karbonhidratlara ek olarak protein, diyet lifi, B vitaminleri ve kalsiyum, demir, potasyum ve fosfor gibi mineralleri de içerir.

Şeker lezzetlidir ancak besin açısından çok az şey sunar.

Şeker pancarından veya şeker kamışından elde edilen şeker, %50 glikoz ve %50 fruktozdan oluşur. 100 gram şekerde 380 kalori vardır. Ancak şekerin kalori dışında başka besin maddesi yoktur.

Glikozun aksine fruktoz vücut tarafından doğrudan emilemez ve kullanılamaz, ancak karaciğere taşınır.

Fruktoz vücudun çoğu hücresi tarafından kullanılamaz, bu nedenle çoğu karaciğerde metabolize edilir ve alkole benzer etkiler gösterir. Aşırı fruktoz tüketimi alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına katkıda bulunabilir.

Pirinç yemek şeker yemekle eşdeğer DEĞİLDİR.

Pirinç, vücutta yavaşça parçalanan ve gün boyunca sürekli enerji sağlayan karmaşık bir karbonhidrattır. Şeker, vücutta hızla parçalanan, bir enerji patlaması ve ardından bir çarpışmaya yol açan basit bir karbonhidrattır. Ek olarak, pirinç, sağlık için faydalı olan temel vitamin ve mineralleri içerirken, şeker herhangi bir besin değerinden yoksundur. Genel olarak, pirinç yemek şeker yemekle aynı şey değildir. Pirinç sağlıklı bir karbonhidrat ve besin kaynağıdır, şeker ise besin değeri sağlamaz ve aslında sağlığa zararlı olabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Nereden Geliyor Bu Ağrı: Beyinde Acı Reseptörü Olmamasına Rağmen Neden Baş Ağrısı Çekeriz?
Her Ayın Belli Günlerinde Sıcak Su Torbasıyla Yaşamaya Son: Regl Ağrılarına İyi Gelecek 6 Yoga Pozisyonu
Hangisi Daha İyi: Spor Sonrası Kas İyileşmesi İçin Sıcak Suyla mı Soğuk Suyla mı Duş Alınmalı?

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
YORUMLAR

Mala anlatır gibi harika anlatılmış. Canan Karatay ve onun gibiler yüzünden bu tarz hurafeler çok yayıldı.

29.06.2022

Peki diyetisyende neden pirinç listeye dahil edilmiyor? Adı üstünde, karbonhidrat çünkü. Çok enerji yakmayan biri için kilo almak demektir.

Diyetisyene giden biri kilo vermek istiyordur diyetisyende lif oranı yüksek bulgur, karabuğday pilavı önerir kilo vermek isteyenlere,tokluk faktörünü yükseltmek için, karbonhidrat olduğu için değil. Enerji yakmayıp, günlük kalori açığı oluşturmayan biri isterse 0 karbonhidrat alsın yağ kaybedemez. Kalori açığı oluşturan biri yüksek karbonhidrat ile de yağ kaybeder.

TÜM YORUMLARI OKU (4)