Her Okuduğunuza İnanır mısınız? Türkiye 'Yalan Haberlere' En Az Dirençli Ülkelerden

Türkiye, Avrupa'da yalan haberlere direnç gösteren ülkeler sıralamasında son sıralarda yer aldı. Rapor Açık Toplum Enstitüsü (Open Society Institute) tarafından ikinci kez yayınlandı. Tablo ise gerçekten vahim. Direnç sıralamasında son sırada yer alan Makedonya'nın sadece bir sıra üstündeyiz.

Yalan haberlere aslında pek çoğumuz farklı örneklerle geleneksel medya araçlarının yaygın olduğu dönemlerden aşinayız. Bunlardan biri de Tan gazetesinin 'sakallı bebek' haberiydi.

Teknoloji ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla beraber ulaşılan kitle sayısının da artması yalan haberleri daha tehlikeli hale getirdi.

Hazırlanan raporda da ülke vatandaşlarının yalan habere ne kadar temkinli yaklaştığını ölçmek için 35 Avrupa ülkesi incelendi.

Buna karşın Hollanda, İsveç ve Estonya 'gerçek üstü' olarak adlandırılan sahte haberlere en dirençli ülkeler.

Euro News'in aktardığı bilgiye göre, dirençli ülkelerde 'alternatif gerçekler' denilen dolaşımdaki sahte haberlerin algı oluşturması ve kamuoyu nezdinde etkili olması ihtimali daha düşük.

Raporda, ülkemiz eğitim kalitesi, medya özgürlüğü ve kamu güveni alanlarında Makedonya ile birlikte 35 ülke arasında sonuncu oldu.

Makedonya medya okur yazarlığı alanında 352, kamu güvenliği alanında ise 10 üzerinden 3.7 puanla sonuncu oldu.

Ülkemiz ise ise medya okur yazarlığı ve kamu güvenliği alanında sondan ikinci olurken, medya özgürlüğü konusunda 0 puanla sonuncu oldu.

Medya özgürlüğü alanındaki ölçümler Freedom House ile Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün raporlarına dayanıyor.

Gazetecilerin mesleklerinden ötürü tutuklanması, hükumetin televizyon kanalları açması ve iktidar yanlısı denetleyici kurumların kurulması medya özgürlüğünün olumsuz yönleri olarak sıralanıyor.

Medya okur yazarlığı konusunda en üst sırada ise 100 üzerinden 76 puan alan Finlandiya bulunuyor.

Güçlü devlet eğitimi ile eleştirel eğitim yeteneği sayesinde sahte haberler Finlandiya'da etki alanı bulamıyor.

Raporda bir ülkenin sahte haberlere karşı direncinin o ülkenin eğitim kalitesiyle doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çekiliyor.

Eğitim seviyesi yüksek kesimlerin radyo, televizyon ve internet gibi haber alma kaynaklarının farklı olduğu ortaya çıkıyor.

Popüler İçerikler

Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
Kıvanç Tatlıtuğ Yok Biz Şok: Dünyanın En Yakışıklı 100 Erkeği Listesinde Türkiye'den 5 Ünlü Oyuncu Var!
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
YORUMLAR

Hayatını bundan 15 asır önce yazıldığına inandıkları kitaba göre geçirmeye çalışan insanları kandırmak zor değil azizim , kılıf uydurup cumaya açıklıycam desem inanacak 40 milyon canlı tanıyorum misal...

02.04.2018

sence ülkeyi bu duruma getiren bu mu dini inançlarımız mı?

02.04.2018

Kabataş yalanı, sakallı bebek / kıyamet alameti falan. Bunların yaptığına yalana iman etmek deniyor yalnız.

02.04.2018

Galiba onedio alınganlık gösteriyor akm kışkırtmasına 🧐. sonra akp liler sonra da chp liler alınganlık gösteriyor☺️ . Yaşasın demokrasi 🤓 safı seç saf olma 😂komik ülkemm

TÜM YORUMLARI OKU (31)