Her Karesiyle Gözlerimizi Kamaştıran Birbirinden Büyüleyici 32 Gökyüzü Fotoğrafı

Astrofotoğrafçı olarak da bilinen gökyüzü fotoğrafçıları, muhteşem gök manzaralarını objektife yansıtmasını iyi biliyor. Nebulaları, galaksileri, Ayımızı, Güneşimizi ve hatta yıldızları doğru açı, ekipman ve ışık ayarıyla yakalayarak ortaya sanatsal kareler çıkarıyorlar. Hâl böyle olunca, biz de İngiltere Kraliyet Rasathanesi'nin düzenlediği Yılın Uzay Fotoğrafı Yarışması'na gönderilen birbirinden inanılmaz kareleri sizlerle paylaşalım istedik. Bu fotoğrafları merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

1. Güneş yüzüğe dönüşmüş:

Bu yılki yarışmanın genel kazananı olan bu fotoğraf, Çin'den Shuchang Dong tarafından 21 Haziran 2020'deki Güneş tutulması esnasında Tibet'in Ali vilayetinde çekildi. Bu fotoğraf aynı zamanda Güneş fotoğrafı kategorisinde de galip geldi. Yarışmanın jürilerinden Steve Marsh fotoğrafı, 'Mükemmel bir çekim. Göğe uzanıp parmağınızla dokunabilecekmişsiniz gibi duruyor.' diyerek tanımladı.

2. Güneş’in tacı ve bir kuyruklu yıldız aynı karede:

Güneş kategorisinin ikincisi de başka bir tutulma fotoğrafı oldu. Bu fotoğrafta Güneş'in tacının (yukarı atmosfer) yanı sıra, tutulmalarda ortaya çıkan Baily boncukları da görülüyor. Fransız fotoğrafçı Vincent Bouchama'nın Arjantin'de çektiği bu fotoğrafın şaşırtıcı tarafı ise, C/2020 X3 (SOHO) kuyruklu yıldızının sağ taraftan kareye girmiş olması.

3. Hidrojen atomları Güneş’in çevresini sarmaya başlamış…

New York eyaletinin Buffalo kentinde Alan Friedman tarafından çekilen bu fotoğrafta hidrojen kümesinin Güneş'in çevresinde döndüğü görülüyor. Fotoğrafın sahibi yaptığı açıklamada, 'Bu hoş atom topluluğu Güneş'i süsledi. Fotoğraf da iyi görüş koşullarında çekildi.' dedi. Burada iyi koşullarla, bulutsuz gökyüzü değil de Dünya'nın atmosferindeki durağanlık kastediliyor. Çünkü, böylesine ince detaylar ve yapılar yalnızca atmosfer türbülansı düşük olduğunda gözlemlenebiliyor. Fotoğraf, yarışmanın Güneş kategorisinde üçüncü oldu.

4. Kuzey ışıklarının şahane dansı:

Kuzey Işıkları kategorisinin kazananı, Rusya'daki Kara Geçidi'nde bu pozu 25 saniyede çeken Rus fotoğrafçı Dmitrii Rybalka oldu. Rybalka yaptığı açıklamada, 'Üçüncü Kaptan olarak gece güvertede nöbetteydim. Sonra gökte ufak beyaz bir şeridin yılan gibi kıvrıldığını gördüm. Makinemi alıp köprüye koştum, yerimi aldım ve beklemeye koyuldum. Birkaç dakika sonra gökyüzü, karanlıkta dans eden ve her yeri aydınlatan parlak yeşil ışıklarla kaplıydı.' dedi.

5. Ay, göl ve ışıklar bir arada:

Finlandiyalı fotoğrafçı Thomas Kast bu fotoğrafı çektiğinde Laponya bölgesinde Ay'ın doğuşuna kuzey ışıkları eşlik ediyormuş. Kuzey Işıkları kategorisinde ikinci olan fotoğrafıyla ilgili olarak Kast, 'Sessiz sakin bir gece vakti gölün kenarında Ay'ın doğuşunu izliyordum ki birden kuzey ışıkları tüm şiddetiyle ortaya çıktı. Bir de gölün üzerine sis çökünce Ay'ın görüntüsü büyüleyici bir hâl aldı.' diyor.

6. Kuzey ışıkları bu sefer de bir doğa harikasının üzerinde:

İzlanda'nın kuzeyindeki Goðafoss şelalesi, Kuzey Işıkları kategorisinde üçüncü olan bu fotoğrafa soğukluk katmış. Karenin sahibi Larry Rae, fotoğrafı geceleyin eksi on santigrat derecede dolunay ve kuzey ışıklarının manzarayı süslediği vakitlerde çekmiş.

7. Güneş'ten sonra Samanyolu da yüzüğe dönüştürülmüş:

Yarışmanın Galaksi kategorisinde birinci olan bu fotoğrafın bir adı var. Çinli Zhong Wu, karesine ‘Samanyolu Yüzüğü’ adını vermiş. Çin ve Yeni Zelanda'dan çekilen görsellerden oluşturulan eser, Samanyolu Galaksisi'nin 360 derecelik bir görüntü hâlinde gözler önüne seriyor.

8. Üçgen Galaksisi’nden bulutsu manzaraları:

Galaksi kategorisinde ikinci olan Amerikalı Russell Croman, New Mexico eyaletinden Üçgen Galaksisi'nin merkezini ışıltılı hâliyle fotoğraflamış. Russell yaptığı açıklamada, 'İdeal koşullar sağlandığında, iki buçuk milyon ışık yılı uzaklıktaki bu galaksiyi çıplak gözle görmek mümkün. Çoğu büyütülmüş fotoğrafta içerilerindeki milyarlarca yıldızın canlı ve net görünmesi amaçlanır. Benim fotoğrafımda ise galaksinin ince bulutsumluluğu ön plana çıkıyor. Gördüğünüz bulutsularda doğan yıldızlar bir gün hayatla dolup taşabilir.' dedi.

9. Gülen surat bu sefer uzayda karşımıza çıktı:

Yarışma jürisinin üçüncülüğe layık gördüğü bu fotoğrafta sanki izleyicilere gülümseyen bir yüz var gibi. NGC 1055 Galaksisi'nin yandan görünümü gerçekten buruk bir gülümseme şekli oluştururken arka planda Samanyolu Galaksisi'ndeki yıldızların göz gibi parıldadı görülüyor. Fransız ve Avustralyalı fotoğrafçıları, bu kareyi Şili'de çekti.

10. Aman aman nerelere geldik...

Yabancı bir galaksiden alınmış gibi duran bu kare, Ay kategorisinde birinci seçildi. Kategorinin adından da anlaşılacağı üzere, yüzeyinin görüldüğü bu fotoğrafta Ayımıza ufukta hilal şeklindeki Venüs eşlik ediyor. Fransız fotoğrafçı Nicolas Lefaudeux, bu görüntüyü gündüz vakti çekti.

11. Karlı bir gece vakti Ay ışığının altında:

Ay kategorisinin ikincisini İsveçli fotoğrafçı Goran Strand teslim etti. İsveç'in Östersund ilinde çektiği fotoğrafında, manzaranın üstünde havada asılı kalmış buz kristallerinin vuran Ay'ın ışığındaki yansımaları göze çarpıyor. Yerdeki izler ise bir tavşana ait.

12. Ay’daki yağmur denizi:

Ay kategorisinde üçüncülüğün sahibi olan bu fotoğraf, Avustralyalı Stefan Buda tarafından Ay’ın yüzeyindeki ıssızlık hissiyatını öne çıkarmak üzere çekildi. Renk doygunluğunun da artırılmasıyla gerçekten insanın tüylerini diken diken eden bir esere dönüşmüş.

13. Karantina günlerinde gökyüzü:

2020’nin ilk aylarında dünyanın yavaş yavaş kapandığı dönemlerde İngiltere’nin Windsor kentinde Deepal Ratnayaka tarafından çekilen bu fotoğraf, bu senenin İnsan ve Uzay kategorisinde birinci geldi.

14. Yıldızların altında bir başına yolculuk:

Bu fotoğrafta NEOWISE kuyruklu yıldızı, Rotterdam’ın yakınındaki Nieuwe Waterweg kanalından geçen bir gemiyle birlikte çıkmış. Fotoğrafçı André van der Hoeven, hareket hâlindeki geminin ışıklarını bulanıklaştırmış ve kuyruklu yıldızı günün son kırmızılıklarının kayboluşundan hemen önce yakalamış. Bu fotoğraf İnsan ve Uzay kategorisinde ikinciliği kazandı.

15. Yeni bir gün doğuyor:

Alman fotoğrafçı Nicholas Roemmelt, bu kareyi Avusturya’nın Tirol eyaletindeki Alp dağlarında kamp yaptığı zaman bir şafak vakti çekmiş. İnsan ve Uzay kategorisinde üçüncülüğü elde eden karesiyle ilgili olarak Roemmelt, “Şafağın söküşü genellikle fotoğrafçılar için galaksimizin ve renkli yıldızların ortadan kayboluşu, yani güzel fotoğrafların artık çekilemeyeceğini ifade etse de benim için her daim özel bir an olmuştur. Muhtemelen günün en sakin zamanı olan şafak vakti, bir şekilde ruhumu yatıştırıyor.” dedi.

16. Rengârenk bir meteor:

Amerika fotoğrafı Franz Kuszaj’a Gezegenler, Kuyruklu Yıldızlar ve Asteroitler kategorisinde birinciliği kazandıran bu fotoğrafın ilginç bir çekiliş öyküsü var. Fotoğrafı çektiği gece meteor görmeyi beklemeyen Kuszaj, arkadaşlarıyla bulutsuları ve uzak galaksileri fotoğraflamak niyetindeymiş. Ancak Ocak ayında yağan meteorlar birden bire yeşil bir ışıkla ortaya çıkmış ve Kuzsaj da şans eseri renkli bir dans sergileyen meteorları karelemiş.

17. Sabrın sonunun selamete çıktığı bir kare:

Aynı kategoride ikinci olan bu fotoğrafta sanatçının tek odağı Mars. İngiliz fotoğrafçı Damian Peach bu fotoğrafa ‘sebat’ anlamına gelen, aynı zamanda bu yıl Mars’a gönderilen keşif aracının da ismi olan Perseverance adını vermiş. Bunun sebebi ise, 100’den çok gece boyunca gezegeni gözlemlemiş ve fotoğrafını çekmek için mükemmel koşulların oluşmasını beklemiş.

18. ‘Hem tanıdık hem de yabancı’:

Kategoride üçüncülüğü kazanan bu fotoğrafta Güneş ışığının vurması sonucunda Venüs’ün atmosferinin parladığı görülüyor. Jüri üyesi olan Imad Ahmed, “Venüs’ün bu fotoğrafı nefesimi kesti. Karanlık kısımla ışığın vurduğu atmosfer tabakası arasındaki karşıtlık beni etkiledi. Uzatılmış hilal biçimiyle Ay’a benziyor ama aynı zamanda çok farklı. Hem tanıdık hem de yabancı bir kareyle karşı karşıyayız.” diyor.

19. Ay ışığında kum tepeleri:

Gökyüzü Manzarası kategorisinde birinciliği kapan bu karede, Ölüm Vadisi Ulusal Parkı’ndaki kum tepelerine Ay’ın ıssızlığının yansıdığını görüyoruz. Amerikalı fotoğrafçı Jeffrey Lovelace, gün batımının ardından kareyi çekmek için parktaki kum tepelerine kadar yürümüş.

20. Etna yanardağı ile Ay üst üste gelmiş:

Gökyüzü Manzarası kategorisinde ikinci olan bu fotoğraf, bu kış patlayan Sicilya’nın ünlü Etna yanardağının patladığı esnada Ay’ı tam da kraterin üzerinde asılı dururken kaydetmiş. Fotoğrafı çeken Dario Giannobile, “Etna bu Şubat’ta uzunluğu 500 metreyi aşan kül yığınları püskürttü ve kraterinden lavlar aktı. 25 Şubat’ta bu kareyi çektiğimde epey yoğun bir volkanik aktivite söz konusuydu. Korunaklı bir yere yerleştim ve Ay’ın ne zaman kraterin tepesine geleceğini hesapladım.” diyor.

21. Sulu boya çalışması gibi:

2021’in başında Çin’in Yunnan bölgesindeki Lugu Gölü, sıra dışı bir gökyüzü manzarasına ev sahipliği yaptı. Orada bulunan fotoğrafçı Jin Yang, bulutların parlak renklere büründüğü bu anı kaçırmadı. Sonuç olarak bu fotoğraf, Gökyüzü Manzarası kategorisinde üçüncülüğü kazandı. Yang, “Toplamda 10 gün süren inanılmaz doğa olayı, Çin Yeni Yılı ile aynı zamana denk geldiğinden bizim için iyi şansı ifade ediyor. Bir de Van Gogh bu manzarayı görseydi, harika olduğunu belirtip doğanın olağanüstülüğünü överdi.” diyor.

22. Bu fotoğraf bir rüya olabilir:

Amerikalı fotoğrafçı Terry Hancock, Kaliforniya bulutsusunun fotoğrafını çekmek için epey didindi. Kolorado eyaletinde yedi gece boyunca Dünya’dan 1.000 ışık yılı uzaklıktaki bulutsunun dar bant ve geniş bant filtrelerle fotoğraflarını çekti. Emeğinin karşılığını alan Hancock, yarışmanın Yıldız ve Bulutsu kategorisinde birinciliği kazandı.

23. Sanat eserinden eksiği olmayan bir bulut manzarası:

Koşan Tavuk Bulutsusu olarak da bilinen IC 2944, bu fotoğraftaki kırmızı ve mavi renklerin inanılmaz uyumuyla Yıldız ve Bulutsu kategorisinde ikinciliği kazandı. Rumen fotoğrafçı Bogdan Borz, 6.000 ışık yılı uzaklıktaki bulutsunun fotoğrafını Şili’den çekti.

24. Sanatçı bu eserinde ne anlatmak istedi acaba?

Amerikalı fotoğrafçı Min Xie’ye bu yılki yarışmanın Yıldız ve Bulutsu kategorisinde üçüncülüğü getiren bu fotoğrafta, bir süpernovadan geriye kalan Kuğu İlmiği bulutsusunun karmaşık katmanları ve yapısı görülüyor. Jüri üyelerinden László Francsics, “Her gökbilimci ve astrofotoğrafçı böyle bir görüntüyü hayatlarında en az bir kez görmek ister. Kuğu İlmiği bulutsusu, rahatsız edici hiçbir unsur olmaksızın karşımızda.” diyor.

25. Güneş Sistemi’nin üyeleri yan yana:

Bu fotoğraf, 2020-2021 yılları arasında Dünya haricinde Güneş Sistemi’ndeki tüm gezegenlerin fotoğraflarını çeken 15 yaşındaki Çinli bir öğrenciye ait. Bu genç arkadaşımız, başarılı çalışmasıyla yarışmanın Genç Fotoğrafçılar kategorisinde birinci oldu.

26. Sıradaki yine bir bulutsu fotoğrafı var:

Hindistan’da yaşayan gençler Hassaana Begam ve Aathilal Maryam H., yaklaşık 6.000 ışık yılı uzaktaki Kuğu takımyıldızında bulunan NGC 6914 yansı bulutsusunun çarpıcı bir fotoğrafını çekerek Genç Fotoğrafçılar kategorisinde ikinciliği kazandılar.

27. Genç Fotoğrafçılar kategorisinde bu sene üç tane üçüncümüz var. İlkiyle başlayalım…

Üçüncülerden biri olan 13 yaşındaki Hollandalı Davy van der Hoeven, Kaliforniya bulutsusunu bu karamsar duran fotoğrafıyla kaydetti. Fotoğrafı için, “Bu kare bana fırtınalı bir akşam vakti dalgaları kıyıya vurduğu sahilleri hatırlatıyor.” dedi.

28. Baba ve oğul bir arada:

Kuzey Karolina’da yaşayan 13 yaşındaki Julian Shapiro’ya ait olan bu fotoğraf, Neptün ve en büyük uydusu Triton’u bir aradayken kaydetmiş. Genç arkadaşımız, teleskopuyla çektiği bu fotoğrafla üçüncülüğe layık görülen ikinci kişi oldu.

29. Muhteşem bir yıldız kümesi:

Üçüncü üçüncümüz Reunion adasında yaşayan Alice Fock Hang oldu. Tukan takımyıldızındaki 47. yıldız kümesini fotoğraflayan Hang fotoğrafıyla ilgili olarak, “Güney yarım kürede gökyüzünün mücevherlerinden biri olan Tukan takımyıldızı, ılık yaz gecelerinde Küçük Macellan Bulutu’nun hemen üstünde yer alır. Bu yıldızlar evrenin incilerindendir.” diyor.

30. Falcon 9 roketi de kazananlar arasında:

Fotoğrafçı Paul Eckhardt’ın Falcon 9’u Ay’ın önünden hızla geçerken yakaladığı bu çarpıcı görüntü, 2021 Manju Mehrotra Aile Mutemetliği En İyi Çömez Ödülü’nü kazandı. Bu ödül, astrofotoğrafçılık yarışmasına ilk kez katılan ve iki yıldan az fotoğrafçılık deneyimi olan kişilere veriliyor.

31. Şimdi de karşınızda değişik bir çalışma…

Bu sanatsal çalışma, kamuya açık görselleri kullanarak en güzel görüntüyü oluşturan sanatçılara verilen Annie Maunder Görüntü İnovasyonu Ödülü’nü kazandı. İngiliz fotoğrafçı Leonardo di Maggio bu çalışmayı Cassini görevinde çekilen Satürn fotoğraflarından oluşturdu.

32. Son olarak, Jüpiter'de bulutlu bir gün:

Bu yılın Annie Maunder Görüntü İnovasyonu Ödülü’nü paylaşan bu görsel, Hubble Teleskobu’nun çektiği Jüpiter fotoğraflarını kullanarak ortaya renkli bir bulut manzarası çıkaran İspanyol Sergio Diaz Ruiz’e ait. Ruiz çalışmasıyla ilgili olarak, “Jüpiter’in atmosferindeki bulutlar, gezegenin her yerinde karmaşık ve güzel şekiller yaratıyor.” diyor.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

Güneş Sistemimizde Bulunan Gezegenlerin Kuzey ve Güney Kutuplarının Nasıl Göründüğünü Biliyor muydunuz?
Herkesin Merakla İzlediği Mars'taki Keşif Aracımızın Dünya’ya Gönderdiği Birbirinden İlginç Fotoğraflar
NASA Uydularının Bu Zamana Kadar Çektiği Birbirinden Hayranlık Uyandırıcı 10 Kuş Bakışı Fotoğraf

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
02.10.2021

Muhteşem çalışmalar.

02.10.2021

niyle cekmisler bunları niyle

05.10.2021

#1 ' de önce sarı bir halka ile bir şey gösteriliyor sanmıştım :) Süper fotoğraflar bu arada. Gök ile, uzay ile ilgili konulara bayılıyorum bildiğin.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ