Her Karadenizlide Mutlaka Bulunan 7 Ortak Özellik

1. Da

En eğitimlisi, en moderni ya da en az Karadenizli olanı dahi 'da'yı mutlaka kullanır. 'Da' vazgeçilmez bir kelimedir, İstanbul Türkçesinde hiç bir kelime bunun karşılığını veremez. Var mı aramızda 'Anne bi çay koy daaaa' yı İstanbul Türkçesine çevirebilecek olan?

2. Yeşil ve mavinin muhteşem tonları ve insanlardaki canlılık

Yeşil ve mavinin her tonunun bulunduğu bir yöreden olmaları sebebiyle insanlarda aşırı bir canlılık, kıpır kıpırlık ve elbette yeşil ve mavi göz renkleri. İnsanla doğanın iç içe geçmiş halidir Karadenizliler.

3. Burun - karakter ilişkisi

Burunlarının uzunluğuyla paralel olarak her lafa, her olaya, her duruma bir müdahale etme, yönetme ve genellikle karıştırma, lahana çorbası etme huyları vardır.

4. Kemençe sevdaları

Bir Karadenizli kapı gıcırtısını kemençe zannedip horon oynayabilir. Hele gerçek kemençe sesinde oynamamak neredeyse günah. Kemençe sesi durmadığı sürece fark etmeden yaklaşık 27 saat horon oynayabilme yetenekleri vardır.

5. Silah tutkunluğu

Karadenizde evinde 2-3 tane kaçak silahı olmayanlar toplumundan dışlanmış kesimdir.

6. Altın takı merakları

Paraya çok değer vermeseler de özellikle kadınları altın takıya çok değer verirler. Ünlü Trabzon Hasırı da bunun bir göstergesidir.

7. Asabiyetleri

Kadınından erkeğine, çoluğundan çocuğuna Karadenizliler asabidir, kızları atarlı, erkekleri dik kafalı sinirlidirler. Ama bu asabiyet genellikle 5 dakikadan fazla sürmez, ve şöyle biter: 'temam yani ben bişe demiyrum ki'

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Milli Eğitim’in Yeni Müfredatında Tartışmalar Devam Ediyor: Din Kültürü Dersleri 572, Atatürkçülük 77 Sayfa
YORUMLAR
03.11.2014

Mesela Lazlar kemençe ile değil tulum ile oynarlar.... o_O

03.11.2014

Sadece lazlar değil, Hemşinliler de -özellikle Çamlıhemşin- tulumla horan oynarlar.

03.11.2014

lan şu en sondaki kızı yerim ben lan kimin bu kız ya bi gün versenize bana bi ağzını yüzünü bi ısırıyim onun o eşşek sıfatına tü maşallah köpek

TÜM YORUMLARI OKU (4)