Her Kadının 'Giymek ya da Giymemek' Arasında Kaldığı Sütyenin Tarihçesini İnceliyoruz

Sütyen giymek toplumumuzda bir 'zorunluluk' olarak görülürken, bu rahatsız çamaşırın nasıl meydana geldiğini ve günümüzdeki halini sizler için araştırdık. İşte Antik Roma'dan günümüze kadar gelen sütyenin tarihi...

Kaynak: 1 2 3 

Günümüzde sütyenler hemen her tarza ve ihtiyaca göre şekillense de bundan yüzlerce yıl önce sütyen kavramı bambaşka bir şeydi!

Birçok insan, sütyenlerin 19. yüzyılda Fransa'da bulunduğu zannetse de aslında ilk sütyenler Eski Mısır döneminde giyilirdi.

Tamamen sütyen olmasa da sütyen benzeri bu kıyafetler Eski Mısırlı çalışan kadınlar tarafından giyilirdi.

Boynun etrafına dolanan 'kalasiris' adı verilen uzun kumaşlardan yapılan bu giysi, göğüslerden birini veya her ikisini kapatıyordu.

Sütyen benzeri ilk giysi Eski Mısır döneminde bulunsa da resmi olarak ilk sütyenin tarihi Antik Yunan dönemine dayanıyor.

MÖ 450 yılına gittiğimizde Antik Yunan ve Roma kadınlarının göğüslerini strophium adlı bezle sardığını görüyoruz!

Özellikle Antik Roma'da büyük göğüsler komik ve yaşlılık belirtisi olarak görüldüğü için gelişim çağındaki genç kızların göğüslerinin çok büyümemesi için strophium ile göğüs çevreleri sarılırdı.

Böylece göğüslerin boyutunu küçük tutmak amaçlansa da, Antik Roma döneminde atletizmle ilgilenen kadınların da bu bezle göğüslerini sardığı görülüyor.

Sütyenler çoğunlukla gelişme çağındaki genç kızlar için tercih edilse de Antik Yunan dönemine ait olan pek çok tanrıça heykeli sütyenle tasvir edildi.

Göğüsleri üçgen gösteren bir sütyen ve destek için altın göğüs zincirleriyle betimlenen bu heykeller, küçük göğüslerin değerli olduğunu burada da gösteriyor.

Viktorya dönemine geldiğimizde sadece göğüs etrafına sarılarak elde edilen sütyenler, korselerle birleştirildi ve kadınlar için temel iç çamaşırı haline geldi.

Bu dönemde ince belli kadınlara o kadar önem veriliyordu ki, Fransa'da beli kalın olan kadınların sarayda dolaşması yasaklandı ve hatta kadınlar bir süre çelik korseler kullandı.

Sütyenin evrimi bu şekilde ilerlese de ilk sütyen benzeri giysi patenti 1859 yılında Henry S. Lesher tarafından alınıyor.

Korselerin omurga ve organlarda oluşturabileceği deformasyonlara karşı sütyenin korse harici kullanımına olanak sağlayan Henry S. Lesher, sütyen benzeri bir giysi için kolları sıvadı.

Lesher haricinde ünlü korse üreticisi Hermenie Cadolle, korseyi ikiye ayırarak sadece göğüs desteği sağlayan bir giysi üretti.

Sütyen yavaş yavaş günümüzdeki şeklini almaya başlarken Vogue dergisi 1907 yılında ilk kez 'sütyen' (brassiere) terimini kullandı.

Sütyen hem şekil hem de terim olarak artık aktif olarak kullanılıp sözlüklere girdikten sonra Mary Phelps Jacob, 'backless brassiere' isimli ilk modern sütyen patentini 1913 yılında aldı.

Farklı bedenlerdeki kadınlar için tek ortak sütyen olarak pazarlanan bu modern sütyen, aynı zamanda spor yapan kadınlar için de elverişliydi.

Zaman içinde daha da değişime uğrayan sütyenler, 1920'li yıllardan sonra küçültücü, sıkıştıran modellerle piyasaya sürüldü.

1930lu yıllarda Warner's, ilk sütyen ölçülerini oluşturdu ve vücuda göre şekillenen elastik sütyenleri piyasaya sundu.

İşte sütyenlerin günümüze kadar gelişi bu şekilde!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Tek Amacı Serinletmek Değil! 18. Yüzyıl Flörtlerinin İletişim Aracı Olan Yelpazeler Neler Anlatıyor?
1900'lü Yıllardan Bu Yana Tercih Edilmiş ve Şimdilerde Kullanmak İsteyeceğiniz 25 Farklı Kıyafet
Modada Eskiye Dönüş! Geçmişte Olduğu Gibi Günümüzde de Trend Olan 15 Şey

Popüler İçerikler

Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
YORUMLAR
12.07.2022

Ablayı görünce içimden"hay ben bu süyeni bulanın taaa sütünü ....." diye haykırdım ressmmeen

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ