Her İş Başvurusunda Mutlaka Karşımıza Çıkan 26 Soru

İş görüşmeleri hep gergin geçer. Sorulan sorulara en güzel cevapları vermek, diğer adaylardan bir adım öne geçmek için uğraştıkça strese gömülürüz. Oysa her iş görüşmesinde belli başlı sorular sorulmaktadır. Sizi ön plana çıkaracak şeyin CV'niz olduğunu unutmayın ve her görüşmede mutlaka sorulan aşağıdaki sorulara kısaca bir göz atın.

1. Şirketimizi kolay bulabildiniz mi?

Konuşma başlatma sorusudur, üzerinde düşünülecek bir şey değil. 'Evet' deyip bir sonraki soruya geçin.

2. Şu andaki işinizden neden ayrılmak istiyorsunuz? Veya en son işinizden neden ayrıldınız?

Kovuldum, sıktı, bana göre değilmiş, bilmem, vb. cevaplar vermeyin. Ne istediğinizi çok iyi biliyormuşsunuz da maalesef onu orada bulamamışsınız gibi davranın.

3. Stres altında çalışabilir misiniz?

Bu soru sorulduğuna göre müdürlerden biri deli ve sürekli sizi darlayacak. 'İş ile ilgili her tür stresle baş edebilirim' deyin ki, ileride biri size musallat olursa 'bu iş mi şimdi?' deme hakkınız olsun.

4. Eleştiriye açık mısınız?

Sizi beğenmezsek tazminat vermemek için mobbing uygulayıp istifa ettiririz, ne kadar süre dayanacağınızı bilmek isteriz...

5. Çalıştığınız son iş yeriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Bizim arkamızdan neler söyleyebilirsiniz bir görelim. İyi konuşun, araya bir iki de olumsuzluk serpiştirin ki inandırıcı olsun.

6. Bu işte başarılı olabileceğinizi düşünüyor musunuz?

Tabii ya, ne demek, dibine kadar hem de... gibi bir cevap işinizi görmez. Başarısız olmak için bir sebep göremiyorum diyerek akıllarını karıştırın.

7. Bundan 5 yıl sonrasında kendinizi nerede görüyorsunuz?

İşte klasiklerden biri, sizden önce görüşmeye giren 35 kişinin de bu soruya 'sizin koltuğunuzda eheheh' cevabını verdiğini aklınızdan çıkarmayın. Başka bir şey bulun.

8. Bir yöneticide ne gibi özellikler ararsınız?

İçinizden geçenleri söylemeyin. Çünkü hiçbir yönetici zam üstüne zam yapan, haftanın 3 günü izin veren, sizinle kanka olup alemlere akan bir yapıda olmaz.

9. Tecrübe eksikliğinizi nasıl kapatmayı düşünüyorsunuz?

Aslında retorik bir soru. Sizi işe almazsak bilin ki sebebi tecrübesizliğinizdir demek için yapılmış bir hamle. 'Çok çalışarak...' deyin illaki tutar.

10. İş arkadaşlarınız konusunda sizi en çok neler rahatsız eder?

Sürüye yeni katılan eleman diğerlerini ürkütmesin diye alınmış bir tedbir. Takıntılarınız var mı, tikiniz var mı öğrenmek için atılmış bir adım. 'Tembel olmaları' deyip onların da başını yakabilirsiniz mesela.

11. Takım oyuncusu musunuz?

Şirketteki huzuru bozup bozmayacağınızı merak ediyorlar. Küçükken semtin futbol takımında oynadığınızdan bahsedin, görüşmeyi yapan erkekse futbol muhabbetinden yürürsünüz.

12. İş arkadaşlarınız sizi nasıl tanımlar?

Size yalan söylemeniz için verilen bir fırsat, bir muz orta. Atın atabildiğiniz kadar. Sanki arkadaşlarınızı bulup çapraz sorguya mı alacaklar? Harika deyin, olağanüstü deyin, ben işten ayrılınca ikisi bayıldı deyin...

13. İş konusunda sizi en çok motive eden şey nedir?

PARA demeyin de ne derseniz deyin.

14. Neden bu kadar uzun süre bir işe giremediniz?

Sizden yavaş yavaş kıllanmaya başladılar. 'Sizi arıyormuşum sanırım' gibi bir cevapla ortamı yumuşatın.

15. Sizi neden işe alalım?

İşte bir klasik daha. Sizden kendinizi özetlemenizi, sizden nasıl istifade edebileceklerini öğrenmek istiyorlar. 'Neden almayasınız?', 'Ben neden sizinle çalışayım' gibi kahramanlıklara gerek yok, işi istiyorsanız güzel cevap verin.

16. Güçlü yanlarınız nelerdir?

Hiç umurlarında değil, sizi görev tanımınızın dışında başka hangi işlere koşturabilirler onu öğrenme peşindeler. genel geçer şeyler söyleyin, 'stresle baş etme, kriz anlarında soğukkanlı olma, liderlik, vs.'

17. Zayıf yönleriniz nelerdir?

Hemen ardından da bu sorulacak haliyle. Önce güçlü yanlarınızı öğrenip savunma oluşturdular, şimdi de zayıflıklarınızı öğrenip hücum stratejisini kuracaklar. Aslında zayıflık olmayan ama söylerken zayıflıkmış gibi hissedilen şeyler söyleyin, mesela: Çok merhametliyimdir...

18. Bize biraz kendinizden bahsedin

Soru sormaktan yoruldum biraz da sen anlat demek istiyor. Karşınızdakinin soluklanmasına yerecek kadar konuşun, yeni şeyler söyleyin. Anılara çok girmeyin.

19. Hayalinizdeki işi biraz anlatır mısınız?

Sundukları şartlar ile sizin beklentilerinizin ne kadar örtüştüğünü görmek istiyor. Uçuk kaçık şeyler düşünseniz bile fazla dillendirmemeniz iyi olur.

20. Kendinizi başarılı buluyor musunuz?

Yüzyıllardır iş görüşmeleri yapılıyor acaba bu soruya 'Hayır, bulmuyorum' diyen bir insan evladı çıkmış mıdır merak ediyorum? neyin peşindeler hiçbir fikrimiz yok.

21. Neden bankacılık sektöründe çalışmak istiyorsunuz? veya Bizi tercih etmenizdeki sebep nedir?

Bizi biraz övün, sektörümüzü göklere çıkarın istiyorlar. Üzmeyin, internetten derlediğiniz şirket bilgileri ile şov yapın.

22. Kendinizi üç kelimeyle tanımlar mısınız?

Bir başka klasik daha. Evde çalışıp gidin, ama sorar sormaz da şakımayın. Biraz bekleyin, düşünün ve hınzır bir gülümseme ile söyleyin.

23. Çok iş değiştirmişsiniz, neden?

Kovulup kovulmadığınızı, bir sıkıntınız olup olmadığını, psikolojik olarak ne durumda olduğunuzu merak ediyor. Sağlıklı olduğunuzu belli edecek cevaplar verin.

24. Bana soracağınız herhangi bir şey var mı?

Sonuna geliyoruz... Adet yerini bulsun birkaç soru sorun.

25. Diğer başvuran kişilerden farklı özelliğiniz sizce neler olabilir?

Herkes hepimiz aynıyız ama ben 'x' yönümle öne çıkarım diyecektir. Siz 'Bu soruya onlar gibi cevap vermemek' diye cevap verip işi kapın.

26. Yarın gelip başlayın deseydim ne düşünürdünüz?

Bu son soru olacaktır, karşıdakinin aklında bu performansınız kalacaktır onun için vurucu bir cevap vermeniz sizin faydanıza.

'Geldiğimde kapıyı açacak biri olacak mı yoksa anahtar mı vereceksiniz' diye düşünürdüm...

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti