Her Hedefi Vuran Bir Nişancı Olmak İstiyorsanız Çok Basit Bir şey Yapmanız Yeterli!

Elbette çevresini mermiye boğan bir rahatsız olma yolunda size yardımcı olacak değiliz ama, bu seferki bilgi önemli. 

Bilgisayar oyunlarının psikolojimize olan etkileri yıllardır tartışılan bir mevzu, ama işin bir de çok daha önem arz eden bir boyutu mevcut...

Silah kullanılan ve hedef vurarak ilerlenen oyunlardan bahsedeceğiz.

Ne yapıyorlar, psikolojimizi mi bozuyorlar? Öyle olsa bile, konumuz o değil.

Olan şey şu: Eğer bu oyunları oynuyorsanız, gerçek hayatta da daha iyi bir nişancı haline geliyorsunuz!

Ohio Eyalet Üniversitesinde yürütülen araştırmada, bir grup deneğe 20 dakika boyunca bir shooting oyunu oynatılmış.

Oyunun ardından ellerine gerçek silah tutuşturulan oyuncular bir atış poligonuna yollanmış.

Tuhaf biçimde, katılımcıların %99’u hareketli mankenleri isabetli bir şekilde vurmuş. Bu insanların herhangi bir nişancılık geçmişi bulunmadığını da belirtelim.

Oyunların ve gerçeğe yakın simülasyonların kişiyi bir konuda eğitiyor olması sürpriz değil.

Bazı ordu ve polis kurumları da oyunları çoğu zaman taktik, nişanlama, strateji gibi amaçlarda eğitim vermek için kullanabiliyor.

Araştırmayı yürüten Profesör Brad Bushman, insanların bilgisayar oyunlarından nişan alma kabiliyetlerini geliştirebilmesinin bir yandan faydalı, bir yandan da zararlı olabileceğini düşünüyor.

Headshot!

Bu tarz oyunların bir başka etkisinin de, insanların silahlarını kullanırken kafayı hedef almaları olduğu belirtilmiş. Bushman, deneklere nereyi nişan alacaklarını söylememiş, ama onlar çoğunlukla kafayı nişan almışlar. Pek çoğunuzun bilebileceği gibi bu oyunlarda hasar en çok kafaya yapılan atışlarla verilebiliyor.

Bu oyunların misyonu ve yol açabilecekleri hakkında tartışmalar sürdürülebilir. Fakat Bushman temkinli olunması gerektiğini ifade ediyor.

Gelişen teknolojinin oyunları sıradan eğlence aygıtları olmaktan çıkarıp aşırı gerçekçi birer yaşam simülasyonu seviyesine çektiğini görmek zor değil.

Norveç'teki bir gençlik kampına yaptığı saldırıda 69 kişiyi katleden Anders Behring Breivik de, manifestosunda sık sık savaş oyunları oynadığını ve bu oyunları pek çok gerçek silah eğitiminden daha faydalı gördüğünü belirtmişti.

Popüler İçerikler

Ferdi Tayfur'un Serdar Ortaç'ı Tokatlamasıyla İlgili Olayın Detaylı Anatomisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti
Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!
YORUMLAR
28.01.2017

erken yaslardan beri bilgisayar oyunu oynayanlarda gozlemledigim cok hizli seri dusunebilmeleri, cabuk ve dogru karar verebilmeleri. neticede her oyun gercek hayatta kullanilacak yetilerin testidir, keskinlestirilmesidir. oyun gercek hayatin simulasyonudur. bu sebeble hayvanlar dunyasina baktiginizda canlinin zeka seviyesi yukseldikce, daha gelistikce daha fazla oyuncu oldugunu, daha komplike oyunlar oynadiklarini gorursunuz.

Pasif Kullanıcı
30.01.2017

aydınlandım

Pasif Kullanıcı
26.01.2017

Nişan almak kolay, hedefi tutturmak da kolay. Ama önemli olan kurşun o hedefi bulduktan sonra bunun sana hissettirecekleri. İşte onunla baş edemezsin. Gerçek hayat oyunlardaki gibi değil.

27.01.2017

Aşağıda bir arkadaş 'nişan almak hedefi tutturmak önemli değil asıl zor olan o tetiği çektiğinde hissedeceklerin' demiş, sonuna kadar haklı. Nefsi müdafaa ya da savaş durumu olması da fark etmiyor, haklı bile olsanız bir can almak insanın ruhunu parçalayan ve ömür boyu geçmeyen bir yara. Hatta Drama Türküsü'nde bir bölümde şu sözler geçer, ki en etkilendiğim yeridir türkünün; "Mezar taşlarını koyun mu sandın? Adam öldürmeyi bre Hasan oyun mu sandın?"

28.01.2017

su anki ruh halinde herhangi birimize silah verilip oldur dense dediklerin son derece dogru ama savas psikolojisi cok farkli bir sey. insan var oldugundan beri surekli savas halinde olan bir tur ve bunun icin ikili psikoloji gelistirmis. 2. dunya savasinda siradan insanlarin nasil vahsi acimasiz katillere donusebildigi konusunda savas sonrasinda pek cok arastirma yapilmis. elde edilen sonuclar insan emir komuta sistemine girdiginde, tepeden oldurme emri aldiginda vicdanin kayboldugu yonunde. oldurdugu insanlar icin bir vicdan azabi duymuyor, bunu bir gorev olarak algiliyor. ikinci noktada empati. savasta ilk yapilan sey karsi tarafin otekilerstirilmesi canavarlastirilmasidir. bu yapildiginda artik asker karsi tarafi insan olarka gormez, empati kaybolur, cunku karsidaki insan degil yok edilmesi gereken bir canavardir, zararli hayvandir. ondan sonra karsi tarafa yapilan hic bir kotuluk insani rahatsiz etmez, sinekleri oldurdugunde nasil kotu hissettirmiyorsa ayni sekilde insan rahat olur

TÜM YORUMLARI OKU (20)