Her Haline Aşık Olduğumuz Mantarın Hangilerinin Yenilebilir Olduğunu ve Nerde Ne Zaman Yetiştiğini Biliyor Musunuz?

Her haliyle yemeyi çok sevdiğimiz mantarın bir çok çeşidi vardır. Türkiye’de yetişen yaklaşık 40 farklı yenilebilir mantar türü vardır. Peki zehirsiz ve yenilebilir mantar türleri hangileridir ve bu mantarlar nerelerde yetişirler? İşte yenilebilir mantar türleri ve yetiştiği bölgeler!

Not: Elbette siz marketteki tercihinizden şaşmayın ve anladığını iddia eden kişilerin topladığı mantarları da tüketmeyin. Ülkemizde her yıl, bilinçsiz şekilde toplanıp pişirilen mantarlardan ötürü ciddi sonuçlar doğuran zehirlenme vakaları yaşanmaktadır.

Beyaz Kültür Mantarı

Ülkemizde ve dünyada en çok tüketilen mantar türlerin başında gelir. Her markette bulunabilir. Beyaz kültür mantarı protein, vitamin ve mineral bakımından zengin bir besindir.

Kestane Mantarı

Beyaz kültür mantarının farklı yetiştirme teknikleri uygulanarak farklı tat ve renkte üretilen halidir. Ülkemizde sıklıkla tüketilir. İlkbahar ve sonbahar aylarında çayırlık yerlerde sıklıkla bulunur. Kestane mantarı, besin değeri yüksek mantar çeşitleri arasında yer alır. Özellikle protein ve demir açısından zengin olup insan vücudunun ihtiyacı olan kalsiyum, potasyum, sodyum gibi mineralleri de içerir.

İstiridye Mantarı (Kayın Mantarı)

En lezzetli ve ekonomik değeri olan mantarlardan biri olan istiridye mantarı kavak ya da kayın gibi pek çok ağaç kütükleri üzerinde yetişebilir. Adını da buradan alır. Sonbahar ve ilkbaharda yaygın olarak görülüp nemli ve kuytu yerlerde yetişir. Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır  yönünden zengin olan istiridye mantarı; şeker, kalp, damar hastalıklarına karşı güçlü bir savaşçı.

Kuzu Göbeği Mantarı

Kuzu göbeği mantarı hoş bir tada ve kokuya sahiptir. Özellikle Fransız mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Yenilen bir mantar türü olmasına rağmen çiğ haldeyken yenmemelidir. Pişirilmeden önce çok iyi temizlenmelidir. Orman açıklıklarında, yol ve akarsu kenarlarında ilkbaharda, Mart ve Mayıs ayları arasında görülür.

Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)

Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir. Yaz - kış ve siyah - beyaz olmak üzere iki farklı türü var ve yer altında yetişen bu mantarı bulabilmek için iyi eğitimli köpekleri kullanıyorlar.

Kanlıca Mantarı

Türkiye’de en çok bilinen yaban mantarı türü olan kanlıca mantarı ülkemizde çıntar, çam meltisi, melki mantarı ve tillice mantarı diye de bilinir. İlkbahar ve sonbaharda özellikle yağmurdan sonra ve genellikle çam ormanı açıklıklarında ve çayırlıklarda görünür.

Borazan Mantarı

Hem lezzetli hem de pahalı bir mantardır. Borazan mantarı halk arasında trompet mantarı veya siyah trampet olarak da bilinir. Ülkemizde Ege bölgesinde bulunur. Genellikle kayın, meşe gibi geniş yapraklı ağaçların yer aldığı ormanlarda yetişir. Balık yemeklerinde ve sebze sotelerinde kullanılabilir.

Biftek Mantarı

Renk olarak çiğ ete benzeyen ve kesildiğinde gerçekten kırmızı bir renkte sıvı akıtan biftek mantarı yenilebilen en lezzetli mantarlardan bir tanesidir. Ağustos ile kasım ayları arasında yetişir ve çınar ve kestane ormanları başta olmak üzere Mersin ve çevresinde oldukça sık rastlanır.

Çörek Mantarı

Çörek mantarı, halk arasında “ayı mantarı” veya “bolet mantarı” isimleriyle de bilinmektedir. Ülkemizde yaygın olarak yetişen çörek mantarı hazirandan ağustosa ve eylülden kasıma kadar meşe, kayın, çam, ladin gibi ağaçların altında ve çevresinde çok sayıda bazen de tek tek görülür.

Bal Mantarı

Ağaçlarda ve odunsu çalılarda yaşayan parazit bir mantar türü olan bal mantarı ağaç gövdelerinde büyük kitleler halinde görülür ve ağaç türleri için tehdit oluşturur. Ülkemizde İstanbul'da Belgrad Ormanı'nda yetişir.

Kıvırcık Mantarı

Kedi tırnağı, saçaklı mantar ve çam mantarı olarak adlandırılan üç çeşidi vardır. Lezzet olarak birbirlerine benzeseler de görünüşleri çok farklıdır. Kıvırcık mantarı Ağustos ve Kasım ayları arasında ladin, sedir ve yaşlı çam ve göknarların çevresinde yaygın olarak görülmektedir. Ülkemizde Akdeniz bölgesinde görülür.

İmparator Mantarı (Gelincik Mantarı)

İmparator mantarı Güney Avrupa kökenlidir, Roma imparatorlarının favori mantarı olduğu için Sezar mantarı olarak da isimlendirilmiştir. Keskin bir tadı vardır. Türkiye’de Göksu vadisi civarında, İstabul, Şile ve Kandıra çevrelerinde görünür.

Popüler İçerikler

Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!