Her Güzel Şey Bitermiş! Evrenimizin Nasıl Yok Olacağına Dair 3 Teori

Daha süre var ama biz yine de hayatın tadını çıkartmaya bakalım dostlar!

Kaynak: Venus Keus

Resimler: BBC

Evren'imizin geçmişini biliyoruz. Big Bang Teorisi bütün zaman ve mekanın yaklaşık 14 milyar yıl önce son derece küçük ve sıkışmış bir halden başladığını açıklıyor.

İçinde bulunduğumuz tarihi de biliyoruz ve bilim insanlarının galaksilerin hareketi üzerine gözlemleri gösteriyor ki evren artan bir hızla genişliyor. Peki gelecek hakkında ne biliyoruz, Evren nasıl yok olacak? Evren bilimciler bu soruya üç olası cevap veriyorlar.

Bu üç teoriyi daha iyi anlayabilmemiz için bir örnek verelim. Yuvarlak iki cisim birer galaksi olsun. Onları birbirine bağlayan lastik ise kütle çekim kuvveti.

Aynı esnada sağ ve soldaki iki kancayı da bu galaksileri birbirinden uzaklaştıran, evreni genişleten itici güç olarak betimleyelim. İşte bu iki zıt güç arasındaki savaş, Evren'in nasıl yok olacağını belirleyecek. Şimdi olası 3 senaryoya bakalım.

1. Büyük Donma (Big Freeze)

Eğer ki sağ ve soldaki kancaların gücü, iki galaksiyi birbirine bağlayan lastik banda esnekliğini kaybettirirse genişleme devam etmez ancak Evren büyümeye devam ettiği için galaksi kümeleri birbirinden ayrılır.

Böylece galaksilerin içindeki objeler; güneşler, gezegenler, güneş sistemleri birbirlerinden uzaklaşırlar.

Ve bu durum, objelerin, büyük uzayda tek başlarına süzülmelerine kadar devam eder. Güneşlerin yaydığı ışıkların enerjisi düşer ve yayılan gaz yeni yıldızlar yaratamayacak kadar seyrek olur. Bu da Evren'in git gide karanlık ve soğuk olması anlamına gelir. Ve bir süre sonra Evren'in ısı ölümü gerçekleşir.

2. Büyük Yırtılma (Big Rip)

Peki bu kancaların gücü yani uzaklaştırıcı güç, iki galaksiyi birbirine bağlayan bandın sınırını aşar ve onu yırtarsa ne olur? Eğer Evren genişlemeye devam ederse sadece kütle çekimini yenip galaksileri ve güneş sistemlerini parçalamakla kalmaz

Atomları ve çekirdeği bir arada tutan elektromanyetik, zayıf ve güçlü nükleer kuvvetlerin de gücünü aşar.

Ve böylece yıldızları oluşturan madde küçük parçacıklara ayrılır, hatta atomlar ve atom altı parçacıklar bile yok olur.

3. Büyük Çöküş (Big Crunch)

Son olarak diyelim ki plastik bandımız Evren'in gücüne galip geldi... Bu kütle çekim kuvvetinin Evren'in genişlemesine bir son verip ardından bunu tersine çevirdiği bir olası gelecek anlamına gelir. Yani galaksiler birbirlerine çekilir ve yaklaştıkça çekim gücü daha da artar.

Ve yıldızlar da birleşir ve çarpışırlar. Sıcaklık artar, uzay giderek daralır ve her şey küçücük bir alanda sıkışana kadar Evren'in boyutu küçülür.

Hatta bu küçüklük öyledir ki atomlar ve atom-altı parçacıklar bile birbirine girer. Sonuç olarak ise tahminen Big Bang öncesindeki hale çok benzeyen inanılmaz derecede yoğun, sıkışık ve sıcak bir Evren oluşur. Evren'in oluşumuna dair bir teori olan Büyük Sıçramaya göre Evren'in daralması ve sonrasında bir patlama ile genişlemesi sürekli tekrarlanan bir şeydir.

Peki hangi senaryo gerçekleşecek? Bu soruya verilecek cevap Evren'in kesin şekline, taşıdığı karanlık enerji miktarına yani güce ve genişleme oranındaki değişikliklere bağlı.

Şu an içinse yapılan gözlemler, Büyük Buzlanma'ya doğru ilerlediğimizi gösteriyor. Ancak korkuya mahal yok; çünkü bu yok olma için daha 10,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000  yıl süremiz var.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Geleceğe Değil Belki Ama Gökyüzüne Dair Bir Şeyler Söylemeye Geldik: Mart Ayında Yaşanacak Gök Olayları
Uydumuz Ay Olmasaydı Ne Olur ya da Ne Olmazdı Acaba?
Çok Uzaklardan Gelen Bir Göktaşının Dünyaya Çarpması Sonucu Dinozorlar Nasıl Yok Oldu?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
10.03.2021

Bunlarin hepsi bos bir sinavdayiz onun bilincinde olmak lazim

10.03.2021

Youtube'da bu konu hakkında çok güzel bir bilimsel çalışma var. 30 dakikalık bir video ve video evrenin ne zaman öleceğini anlatıyor, ve üstelik buradaki gibi 10-100 milyar yıl değil kent trilyon yıllar boyunca var olmaya devam edeceğinden bahsediyordu. Ama en nihayetinde sonsuz gibi görünen evrenin kendisi bile yok olacak bir gün ama evrenin yaşıyla kıyaslandığında bir kıvılcımın ömrü kadar bile olmayan küstah insanoğlu "sonsuza dek" var olacağı bir yerden bahsedebiliyor! Sıfırdan 1 kent trilyona kadar saymayı deneyin, sonra o saydığınız her bir sayının yıl olduğunu düşünün, ondan sonra sonsuza dek cennete/cehennemde var olmayı tartışalım!

Pasif Kullanıcı
10.03.2021

Üstelik bunların hepsinin kendisi için oluştuğunu düşünecek kadar da büyüklenmeci. Benim için oluştuysa neden benim için oluşan Andromeda'ya bile görmeye gidemiyorum?

10.03.2021

eksik, saçma, büyük donmada atom altı parçacıklar nasıl birbirinden ayrılacakmış? nükleer kuvvetler ayrı galaksilerin birbirinden ayrılması olayı ayrı bir şey. etki ettikleri mesafe ve şiddet çok farklı

10.03.2021

Yanlış okumuşsun. Büyük donmada "atom altı parçacıklar birbirinden ayrılacak" diye birşey yazmıyor.

TÜM YORUMLARI OKU (14)