Her Gün Yaptığınız Kakanın Sağlığınız Hakkında Ne Söylediğini Biliyor musunuz?

Kaka yapmak evrensel bir aktivite olsa da, insanlığın tabulaştırdığı davranışlardan bir tanesidir. Ancak yaptığımız kaka, aslında bedensel ve psikolojik sağlığımız hakkında pek çok ipucu vermektedir:

Tuvalet alışkanlıklarımız, zihinsel ve duygusal yapımızla, kişilik özelliklerimizle ve sosyal yönümüzle sıkı bir ilişki halindedir.

Bugün psikoloji ve nörogastroenteroloji gibi bilimler, tuvalet alışkanlıklarımızı inceleyerek, beyin ve beden arasındaki ilişkiyi, kültürü ve toplumsal cinsiyeti açıklamaya çalışmaktadır.

Kakamız; fobilerimiz, takıntılarımız, kuruntularımız, tiklerimiz ve arzularımız hakkında çok fazla ipucu verir.

Örneğin bazı insanlar umumi tuvaletlerde kaka yapmaktan kaçınmakta, başka insanların varlığında tuvalete gitmekten çekinmekte ve korkmaktadır. Bu durum kendini kimi zaman çiş yaparken de göstermekte, özellikle de pisuvarda yan yana çiş yapan erkekler için sıkıntı yaratmaktadır. Bu gibi durumlar çoğu zaman sosyal anksiyeteye işaret etmektedir ve başka insanların yanında rahat olamamakla açıklanmaktadır.

Yaygın rastlanan bir başka durum ise, kişinin çok kötü bir koku yayacağına dair yaşadığı korkudur.

Bu durum uç noktalara ulaştığında genellikle obsesif kompülsif bozukluğa işaret etmekte, hatta kimi zaman kişide bir takım kuruntulara sebep olmaktadır. Kişiler bazen kendilerine parfüm hediye edilmesini ya da basitçe bir köpeğin kendilerine havlamasını bile yaydıkları kötü kokuyla ilişkilendirmekte, bu sebeple hayatlarını etkileyecek ölçüde yoğun bir korku yaşamaktadır.

Koku, bedensel sağlığınız hakkında da çok şey söyler.

Kakanın hoş bir kokuya sahip olmadığı malum. Ancak çok yoğun bir kokuya sahip olduğunda, besinleri iyi şekilde sindiremediğinize ya da bağırsaklarınızda bir takım zararlı bakterilerin çoğaldığına işaret ediyor olabilir. Kakanızdaki renk ve koku değişiklikleri aynı zamanda çeşitli enfeksiyonlara işaret edebilmektedir ve bunlar antibiyotikler yardımıyla tedavi edilebilmektedir.

Tuvalete ne sıklıkta gittiğiniz de sağlığınız hakkındaki önemli göstergelerden.

Haftada üç seferden daha az kaka yapmak kabızlığa işaret etmektedir ve bu durum bağırsaklarda en sık görülen rahatsızlıklardandır. Kabızlığın pek çok farklı sebebi olabilmektedir ve bunlar arasında stres, yeterli su tüketmemek, iltihap ya da yeterince lif tüketmemek bulunmaktadır. Her bünye birbirinden farklıdır, ancak çoğu kişi için normal olan, her gün kaka yapmaktır.

Sindirilmemiş besinler endişe etmemiz gereken bir konu değil.

Kakanızda kimi zaman sindirilmemiş küçük besin parçaları görebilirsiniz ve bu gayet normaldir. Sindirilmediğini gördüğümüz besinler genellikle lifli besinlerdir ve bunlar, sindirim sistemimize yardımcı olmaktadır. Söz konusu besinler, genellikle mısır ve yaban mersini gibi lifli yiyecekler olmaktadır.

Batıyor mu, yüzüyor mu?

Bir başka önemli konu da kakanızın suya batıp batmadığıdır sevgili dostlar. Çünkü batması, sağlıklı olduğunuzun göstergesidir. Suyun üzerinde yüzmesi, kakanızdaki yağ miktarının çok fazla olduğunu gösterir ve böyle bir durumda diyetinizi meyve ve sebzelerle desteklemeniz gerekir.

Endişe edilmesi gereken durumlar ise şu şekilde sıralanabilir:

Çok katı, kanlı ve aşırı sulu kaka kimi zaman endişe verici olabilmektedir. Özellikle kan, ileri seviyede kolon kanserine sahip insanlarda görülebilmektedir. Bunun yanında kalem kalınlığındaki ince dışkı, çoğu zaman çölyak hastalığına işaret etmektedir. Tuvalete alışılmadık derecede sık gitmek ishal dışında ülseratif kolit, Crohhn hastalığı, ya da belirli besinlere yönelik intoleransa işaret edebilmektedir. Kısacası kaka önemlidir sevgili dostlar; kakanızı önemseyin...

Popüler İçerikler

Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
YORUMLAR
09.12.2016

kicinizdan cikan ceşit ceşit bokun listesi: hayalet bok: sictiginizi zannedip de tuvalete baktiginizda goremediginiz bok. temiz bok: sicip tuvalette gordugunuz ama kiciniza bulaşmayan bok. vicik bok: ozellikle eger bati dunyasinin taharet musluguna sahip olmayan tuvaletlerinden birindeyseniz 50 kere sildikten sonra hala kicinizda kalan bok ceşidi. eger kicinizi yikama imkanina sahip degilseniz, kicinizla donunuz arasina tuvalet kagidi koymaniza neden olan bok. ikinci dalga: tam sicip ayaga kalkmişken daha kakaniz oldugunu anlamaniza neden olan bok diet bok: o kadar cok sicarsiniz ki 3-4 kilo kaybedersiniz. işte o bok. anaconda: o kadar uzundur ki, tuvalet fircasiyla parcalara ayirmadan sifonu cekmeye korkarsiniz. (cunku sifondan gelen su anacondaya carpip her tarafa sicrayabilir)

09.12.2016

tersine havai fişek gosterisi: cok kisa bir zamanda icinizdeki bok parcaciklarini bol gazla birlikte fişkirttiginiz durum. genelde tuvaletin her tarafinin kirlenmesine ve “bu muyudu?” demenize sebep olur. misir boku: eh… misira benzeyen bok. ah keşke sicabilseydim boku: bu bok kicinizdan cikmamakta israr eder ve uzun sure oturmaniza ve bir kac kere osurmuş olmaniza ragmen icinizde kalir. kabizlikla yakindan alakasi olsa da kabiz olmadiginiz durumlarda da bu boktan uretebilirsiniz. demir bok: cikarken o kadar cok acitir ki, cikan şeyin demirden ve enlemesine cikiyor oldugunu duşunursunuz. islak popo boku: bu bok kicinizdan o kadar hizli cikarki, tuvaletteki suyu poponuzun her tarafini az cok islatacak şekilde sicratir. bu sicişin ardindan duş almak dinimizce tavsiye edilmektedir.

09.12.2016

Gayet bilinçlendirme amaçlı bir konu olmuş.İlla her şeye bir kulp mu bulmak zorundasınız?Kabızlık ya da gaz sıkışması önemli sağlık sorunları.Sağlık elden gitmeden değerini bilemiyoruz ne yazık ki!

09.12.2016

önemsiz gibi görünen önemli uyarılar..

TÜM YORUMLARI OKU (20)